29 Октомври 2020четвъртък19:59 ч.

Лицата на позора

България под ново иго - на варварите!

Щом една държава мизерства и гние, нашествието на безчовечните идва да руши, скверни и граби

/ брой: 62

автор:Богдан Иванов

visibility 2819

Ако запитаме жителите на европейската столица София защо са заболи мрачен поглед в земята, защо не ходят из града засмени, с гордо вдигнати глави, те ще ни изгледат грозно:
- "Такава мръсотия не е за гордост";
- "При тази престъпност не ни е до веселие";
- "Позор за всички ни - от кофите със смет се хранят хора, за да не умрат от глад";
- "Линейките за бърза помощ идват, когато болният вече е покойник";
- "В град-кучкарник всяка минута трябва да си нащрек";
- "Заради задръстванията и порутения транспорт не усмивката - злобата става наш приятел";
- "С мръсотията, поруганите квартали с хиляди дупки по улиците, и животът ни прилича на зловонна дупка";
- "Затова и варварите* вече са тук!"
Варварите?!?
Те са като лешояди на мърша - щом един град мизерства и гние, варварите идват да го довършат: рушат, сквернят, грабят!
Преди време Софийската община взе заем от Европейската банка за възстановяване и развитие. За 18 млн. евро бяха купени нови автобуси, тролейбуси, трамваи. Само един тролейбус струва 450 000 евро - с климатик, непознат лукс за нас в обзавеждането, дизелов мотор, ако се наложи автономно придвижване, под със специално покритие против плъзгане! Подобни са новите автобуси мерцедеси - най-доброто на пазара. Голямата машина с 50 места върви меко, нежно, сякаш е лека кола.
Но едва тръгнали из София, те вече са обезобразени. Целите задни седалки са омазани с черен спрей, тапицерията е накълцана с ножове, по прозорците, по седалките, чак по тавана са налепени обяви и лозунги: "Стига партийно и футболно разделение", "Мария - шофьорски курс", "Искаш бъдеще - ГВАРДИЯ", "Борбата срещу "големия брат" е борба за родината", "Батков - вън!", "Свобода, равенство, братство", "България не е Биг брадър", "Бия сонди за вода", "Включи се в борбата", "Пазете родината", "Власт на народа"...
След футболни мачове подивели запалянковци изливат целия си гняв и злоба върху себеподобни, върху магазини и будки, върху градския транспорт - чупят стъкла на автобуси, седалки, къртят панели от тавана. Малко преди това са съсипвали стадиони и даже са рушили железни огради...
Случи ми се да пътувам с двайсетина превъзбудени пияни момчета в тролейбус след мач. Не го пожелавам никому - истински късмет е, че оцелях! Но не и тролейбусът...
В паркове и градини нови пейки, детски площадки не изкарват читави и месец. Чешми, басейнчета, фонтани отдавна са пресъхнали, разрушени и обезобразени. В града от поне стотина чешми преди години днес едва ли работят 3-4!
Деца и възрастни ходеха в Борисовата градина да хранят червените рибки, лебедите, патиците. Едно време. Днес няма ни лебеди, ни патици - те са изклани и изкормени!
Баш в центъра на града, където не можеш да се разминеш от народ, бе отрязана опашката на един от лъвовете на "Лъвов мост". С машина - може би пред 1000 свидетели!? Случва се за втори път - веднъж общината възстанови отрязаната опашка.
Омазани с червена, синя, черна, розова боя (вече колко пъти) са Паметникът на съветската армия, Братската могила в Борисовата градина, централата на БСП на ул. "Позитано" и...
Къртят метал за вторични суровини от фонтаните пред НДК. Възстановени преди няколко години, те отново плачат за ремонт.
Десетки, не - много повече спирки в столицата са оглозгани и превърнати в скелети - от тях стърчат само железа, все едно са падали бомби!
Кошчета за смет, информационни табели, пътни знаци, каменни блокчета срещу паркиране се търкалят изтръгнати и изтърбушени по улици и по площади, а от гнездата им се зъбят железа.
Празни павилиончета, сергии, будки, магазинчета, които заради кризата не работят, са изпочупени и обрани, а после превърнати в кофи за боклук и тоалетни.
Обезобразени са сградите по цели улици, със спрей и боя са похабени току-що ремонтирани жилищни кооперации, чиито собственици с триста зора са събрали пари, за да платят на строителите обновяването им.
Осквернени са паметници и бюстове на велики българи в Борисовата градина и на колко още места, откраднати са букви от надписите, благодарни арменци вече няколко пъти възстановяват паметника на гениалния ни поет Пейо Яворов.
На гробищата - кощунство - обезобразени са стотици гробове!
50-те подлеза на града въпреки охраната в някои от тях са надраскани, по стените им са залепени афиши и реклами, някои са станали клозети...
На варварите София им е малка - те съсипват България!
Бронзовият паметник на великия български художник Владимир Димитров-Майстора в село Шишковци, Кюстендилско, бе откраднат, нарязан на парчета и продаден на "Вторични суровини", за да бъде претопен.
По извънредно красивите, с футуристична форма немски дизелови мотриси "Дезиро" край гара Елин Пелин беше изстреляна цяла канонада от камъни и павета и бяха счупени предните им стъкла, които струват по 50 000 евро едното.
Старинни фенери в центъра на Варна са използвани за мишени на стрелци с прашки.
Медни кабели, грамадни електрически стълбове, дори петролопроводи са примамка за грабеж. Режат се релси, стрелки, метални бариери.
Домът-паметник на Бузлуджа е разграбен и осквернен така, че дори са изчегъртани стенописи и мозайки за стотици хиляди левове - дело на прочути майстори.
Тракийски могили, тракийски гробници са ограбени, откраднати са колони от римски амфитеатри. Водени от алчност, но и от безпаричие, иманяри са унищожили с багери и трактори безценни старини, за да търсят съкровища и да ги продават за жълти стотинки на Запад.
Варварството на пътя се превръща в национална трагедия. Само за последните 12 години при катастрофи по шосетата са загинали 9800 души - колкото един малък български град. Ранените са 72 000 - много от тях остават инвалиди цял живот.
Причините - минаване на червено, каране без книжка, каране пиян, задминаване с безумна скорост - все варварщини, които превръщат шосетата на България в гробища.
Други пък пробват да задоволят своята извратеност, като за да отмъстят на държавата, звънят на "Бърза помощ" и на Пожарната с фалшива тревога. Това се случва всеки ден, макар че една пожарна кола с екип пожарникари за един час на разстояние от един километър струва на данъкоплатците 100 лева. Това не спира безделници, пияници, наркомани, разлигавени деца да "проверяват" бойната готовност на огнеборци и лекари.
Варварите разграбват закрити училища, болници, жп гари и спирки, кантони, напоителни станции в цялата страна. Оставени без охрана, сградите са се превърнали в приюти за наркомани, бездомници, пияници. Откраднати са дори керемидите от покривите, де що има здрав лист ламарина. Просто всеки взема каквото му трябва!
То неслучайно и виц има за българския гьонсуратлък:
Нане, както си седял в стаята, чул, че по покрива на къщата му нещо скърца, тропа и стърже. Излязъл на двора и що да види: Вуте се качил на покрива, разбишкал керемидите и отпаря една ламарина.
- Ей, идиот, що ми отпаряш ламарината, бе? - закрещял изумен Нане.
- Оти ми требе! - рекъл Вуте, без да се разсейва много-много.
Нашият колега Таньо Василев съобщава в ДУМА, че български бабаити са изографисали имената си по стълбището на Кьолнската катедрала - едно от чудесата на света: "Тони, Ванката, Ирка, Катя, Сиси, Петя, Бобо, Яна... бяха тук!"
Богомил Герасимов, дипломат и писател, ми е разказвал, че потъвал в земята от срам, щом види изчегъртани по стените на знаменити пирамиди в Мексико и на знаменити храмове в Индия имената на наши туристи!
Явно милата ни татковина е тясна, та започваме износ на варварщина по цяла Европа и по цял свят!
И тъй като БДЖ е болна тема за България, пак за БДЖ, но с пояснение: темата е и срамна. Понеже модерните германски мотриси "Сименс" не само биват съсипвани от варварите с фантастична бързина, но в буквалния смисъл на думата те биват и... осирани! Кондукторите намират изпражнения върху новите седалки във вагоните!?!
За ваше сведение: през 2007 г. с камъни са замервани 229 влака и са счупени 245 стъкла на прозорци. През 2008 г. - 131 и 163 счупени стъкла.
Да не говорим за дерайлиралия преди два месеца товарен влак поради откраднати болтове и релси - чудо невиждано по света! Откраднатото желязо е на стойност 1000 лева, възстановяването на щетите - 1 милион!
От село Бистрица до село Железница край София възрастно семейство е направило туристическа пътека с пейки, масички, дървени огради, заслони. Вече два пъти всичко е изтръгнато, нацепено на трески за огън и унищожено.
Старите хора, които показват възрожденско благородство, щедрост и всеотдайност, питат смаяни:
- Бихме искали да разберем защо го правят. Нека само да кажат защо...
А националният позор с откраднатите орнаменти от паметника на най-великия българин - Васил Левски? При това паметник точно в центъра на София, където освен простолюдието се изпревървяват и сума ти големци да удрят теманета пред делото на Апостола! А поруганият на сто метра от него паметник на Кирил и Методий пред Националната библиотека?
Стигна се и до друго безумие, до друг абсурд - футболни запалянковци да осквернят, омазвайки го с червена боя, паметника на футболните легенди Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков-Котето, на Витиня. Запалянковци да поругаят паметта на двама толкова обичани български футболисти...
Прочутата Куршумлу джамия в Сливен, паметник на културата от ХVI век, е омърсена с грозни надписи със спрей. Тя е реставрирана със средства от Фонда на посланиците към американското посолство в България.
Най-малко 110 000 кг чугун са откраднати от софийските улици - капаци на шахти, решетки. В пунктовете за вторични суровини тон чугун се изкупува за 450 лева. Само за една година от бюджета на столицата са похарчени цял куфар пари за възстановяване на щетите. 
Софийските улици, пътечките между блоковете в жилищните комплекси са се превърнали в кучешки клозети - човек трябва да си отваря очите не на 4, а на 14, за да не се изцапа. Нищо, че уж има глоби и че тези глоби уж ги повишават.
От 800 000 засаждани всяка година цветя в столичните градинки редовно биват открадвани 200 000 - още докато не са се вкоренили здраво.
Ами метрото, на което всички ръкопляскат чистосърдечно. По стените на станциите вече лепят афиши, пишат идиотщини със спрейове, слагат обяви, мръсните лапи на простака съсипват вагони, ескалатори, стени, стълбища, за да са в тон с цялата съсипия и гадост в града и в държавата.
А безчинствата върху паметника в Добрич на Бащата на българите - легендарния хан Аспарух?
Още цяло море примери може да бъде изсипано, за да се види пълната грозота, изроденост и безчовечност на съвременните варвари. Но каква файда, щом властта сладко спи години наред?
- Ало-о-о, господа управници! Слезте от мерцедесите с лачените обувки и с костюмите "Армани" и вижте с очите си, че през тъмните стъкла не се вижда, как варварите завладяха и обезобразиха София, как съсипаха България! Как оня, дето много му се обидихме, че изобрази пред цяла Европа държавата ни като клозет, оказва се, е бил твърде деликатен в изразните средства. Вижте на какво прилича отечеството и какъв голям жест е направен преди няколко години, за да бъде допуснато в Европейския съюз в това състояние, пък дори още да го търпят! А София да кандидатства за европейска столица на културата за 2019 г.?
Разходете натежали от преяждане телеса и ще се убедите, че варварите вече са съсипали безнаказано най-красивата страна на света. Неслучайно все по-известна става следната история:
Господ създал Земята, огледал я и си казал: "А сега ще направя рая на Земята", и създал България.
Взрял се в своето творение, поседял смаян от красотите му, пък решил: "Май прекалих с толкова хубост!?"
И тогава създал българите...  
Не знаете какво да правите, господа управници? Не е нужно умствено усилие и умствено напрежение - те ще ви изтощят, а може и да ви заболи главата. Просто направете това, което правят ония от Европата и другите - по останалия свят:

  •  Създайте силна общинска полиция на София, защото сега тя брои едва стотина полицаи (смешно за град с население от 1,5 млн.); в Брюксел те са 2600;
  •  В Европа гражданите участват в управлението на общините много решително, докато у нас...;
  •  В бюджета на София се предвиждат приходи от глоби в размер на 5-6-7 млн. лева годишно, вместо поне 50-60-70 млн. лева при безобразията в града. Събират се 2, 3 и дори 4 пъти (!) по-малко;
  •  В Европа и по света кой си, кои са баща ти, майка ти, вуйчо ти и леля ти няма никакво значение. Колко милиона имаш и каква кола караш - също. Затова звезди като Бой Джордж, Джордж Майкъл, Наоми Кембъл, Чарли Шийн, Мел Гибсън, Линдзи Лоуън, Киану Рийвс, Рей Лиота, Стив Маккуин, Маколи Кълкин метат улици, чистят градски тоалетни, косят трева в градинки, копаят канавки, боядисват с боя пешеходни пътеки за извършени от тях безобразия и варварщини под въздействието на алкохол и наркотици.

Парис Хилтън, наследничката на златната хотелска верига "Хилтън", бе остригана нула номер и лежа в затвора за безумно каране на автомобил пияна - нищо, че зад гърба си има цяла планина от пари!
Санкционират се министър-председателски кортежи, опитали се да минат на червено, глобяват се министри и губернатори като могъщия Арнолд Шварценегер (управлявал Калифорния два мандата) за неправилно паркиране. Докато в България...;

  •  В САЩ, нашия по-голям брат (от него уж се учим, но избирателно, както ни отърва), който си позволи да драсне дори една чертичка върху паметник, да оскверни историческа реликва, на мига е арестуван и отива в затвора за 3 или повече години в зависимост от извършеното престъпление;
  •  Пак в САЩ, но и в Европа, няма случай, при който графитите или цапаниците с блажна боя върху сгради и паметници да бъдат лицемерно оправдавани, както у нас, с мотива "творчески акт в стил попарт" и техните извършители да се разхождат на свобода - като талантливи творци и герои;
  •  Млад швейцарски "художник" обезобразява с черен спрей вагон от метрото в Сингапур. Веднага е арестуван и въпреки настойчивите ходатайства на швейцарското правителство е осъден за варварство по бързата процедура на 2000 долара глоба, 5 месеца затвор и бой с пръчки. Съблечен гол, е бит публично за назидание с бамбукова пръчка отзад, завързан за желязна стойка с формата на буквата Н!

Въпреки огромните ходатайства на швейцарското правителство...
Към варварите - без деликатност, защото те от финес и елегантност не разбират!
Това - за сведение на софийската кметица Йорданка Фандъкова. Интелигентен, възпитан човек, тя въпреки това сякаш не вижда, че пред очите й варварите унищожават София, гледа гальовно, но и безучастно, безобразията им върху половината сгради в града и позволява безчинствата да продължават. Защото пак ще кажа: от финес и деликатност варварите не разбират и шансовете на кметицата за победа над тях с френска галантност са равни на нула. Нищо повече - нула!
Уж има закони, правилници и глоби за дребно и едро хулиганство, което включва повечето безобразия, съсипващи града, за посегателства срещу паметници, сгради, транспортни средства, градинки, чешми, фонтани, телефонни кабини, детски площадки, спирки на градския транспорт, за кучетата, за бабаитлъците на пияници и наркомани, за кражбите, които заплашват граждани и шофьори.
Е, и? Дори тези, често пъти хилави, смешни закони не се прилагат. Колко души са глобени за варварщините им, пратени в затвора, заставени месец или два да работят на улицата за обществото?
Нито един!
Затова варварите превзеха България! България не можа с цялата мощ на държавата, с цялата си 1300-годишна култура и достойнство да се опълчи на варварите!?!
Знаменитият гръцки поет Константинос Кавафис го е изразил превъзходно в стихотворението "В очакване на варварите" (превод на Стефан Гечев):

Какво очакваме, стълпени на площада?
Днес варварите ще пристигнат тук.

Защо това бездействие в Народното събрание?
Защо народните избраници закони не създават?

Защото варварите ще пристигнат днес.
Какви закони да създават народните избраници?
Когато дойдат варварите, ще донесат закони.


Те наистина дойдоха със своите закони. Нещо повече: останаха тук, вкорениха се... Затова днес България е завладяна от варварите и се гърчи в ново робство!


* варварин (грц.) - лице невежествено, грубо, жестоко, дори безчовечно
         ("Българска енциклопедия" - Н.Г. Данчов и И.Г. Данчов, София - 1936 г.)


 


 

За 2 г. не е ремонтиран нито един опасен язовир

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Властта няма да облекчи наредбата за касовите апарати

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Изтеглят спорните промени за отрови и капани в ловния закон

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Всеки десети кубик дърва бил добит престъпно

автор:Дума

visibility 0

/ брой: 207

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 7

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 31

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 30

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 25

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ