10 Август 2020понеделник18:49 ч.

България - тази страна, която толкова обичам и ми липсва

/ брой: 125

visibility 711

Хорхе Букай


Авторът на тази книга (и на този предговор) винаги е твърдял, че историята му е повече от необичайна. Роден преди шейсет години в беден квартал в Буенос Айрес и потомък на имигранти, той израсна в дом, където всичко бе оскъдно, с изключение на любовта и книгите (благословени да са тези изключения). След като се провали мечтата му да стане пожарникар, той щеше да следва педагогика, но родителите му бяха изгубили уважение към учителската професия по вина на един мързелив и свадлив техен съсед и бяха против. Тъй като явно не му бе писано да преподава на деца, нашият герой реши да запише медицина, за да може да ги лекува. Скоро обаче се отказа от педиатрията и я замени с психиатрия, като с течение на годините се поотдалечи от болните, за да работи със здравите.
Както вече съм разказвал, преди да стана лекар, животът, за мое щастие, ме поведе по множество различни пътища. Бил съм уличен продавач на чорапи, клоун, застрахователен агент, отговорник на склад, таксиметров шофьор, книжар, санитар и лекар в спешно отделение - и се гордея с всяко от тези поприща. Аз съм квартален лекар, превърнал се в психиатър. Аз съм психотерапевт, който в един момент се оказа лектор, събеседник в радиопредавания и телевизионен водещ. Аз съм преподавател, който стана автор на двайсетина книги за размисъл, преведени на над 25 езика в цял свят.
Сигурен съм, че всеки, който чете тази кратка история на личния ми път, може да си представи колко бях изненадан и поласкан при първото ми посещение в България през юни 2010 г. Тогава получих цялата обич и топлота на един народ, който дотогава (като изключим музиката му) ми бе почти напълно непознат. Той ме посрещна така, както никога никъде не са ме посрещали.
Помня срещите с хората, с читателите ми, с колегите ми и най-голямата чест - плакета, който президентът на България ми връчи в собствения си кабинет. Споменът за този миг все още кара кожата ми да настръхва.
При завръщането ми в Испания бе публикуван репортаж за посещението ми в България, който, както очаквах, съдържаше неизменния въпрос:
- Господин Букай, на какво се дължат феноменалните продажби на книгите ви и успехът им в цял свят?
Реших поне веднъж да бъда брутално откровен. Усмихнах се любезно и дадох най-искрения, макар и не най-подходящ за медиите отговор:
- Аз съм късметлия - казах, - невероятен късметлия...
Докато репортерът записваше тези думи, си представях как се опитва да реши дали отговорът ми е израз на излишна скромност, опит за измъкване или чиста глупост. След кратък размисъл реших, че е по малко и от трите, но въпреки това бях убеден в неговата истинност. Няма спор, че съм страшен късметлия.
А България - тази страна, която толкова обичам и ми липсва, земята на така скъпи на сърцето ми приятели, даваща ми усещането за "завръщане", познато на човек единствено когато пътува "отново" до място, което по някакъв начин е направил свое... България, обичната ми България, е неоспоримото доказателство за този късмет.


Този предговор въвежда в новата книга на Хорхе Букай "Разказвай с мен (Приказката продължава)", която ИК "Хермес" пусна на книжния пазар. Хорхе Букай пристига за премиерата на поредната си книга на български език. На 7 юни от 18.30 ч. той ще се срещне и ще разговаря със своите почитатели в аула "Максима" на Университета по архитектура, строителство и геодезия, бул. "Христо Смирненски" 1. На 8 юни от 18 ч. започва срещата в голямата зала на "Новотел - Пловдив". На 9-и отново в Пловдив от 17 ч. Хорхе Букай ще раздава автографи в книжарница "Хермес-Централ". На 10 юни ще гостува в Бургас - в книжарница "Хеликон", пл. "Тройката" 4. На 11-и е в Стара Загора - от 18 ч. в книжарница "Хермес" в МОЛ "Галерия". Входът за всички прояви е свободен, научи ДУМА от Десислава Стаменова.

АФИС: Всеки втори иска предсрочни избори

автор:Дума

visibility 506

Затварят хотели в Албена заради малкото туристи

автор:Дума

visibility 194

Родната тол система стана златна

автор:Дума

visibility 542

/ брой: 151

Пандемията срина приходите в транспорта

автор:Дума

visibility 260

/ брой: 151

Хората очакват да обеднеят още

автор:Дума

visibility 273

/ брой: 151

Масови бунтове заляха ливанската столица

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 151

Русия обяви кога ще отвърне с ядрен удар

автор:Дума

visibility 624

/ брой: 151

Тръмп се скара с ключов републикански спонсор

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 151

Комисията Скопие-София може да заседава през септемри

автор:Дума

visibility 177

/ брой: 151

Живко Георгиев: Властта няма друг ход, освен оставка

автор:Дума

visibility 328

ДПС - Доган за пари и сеир

автор:Юри Михалков

visibility 545

/ брой: 151

Извинете се, г-н Борисов!

visibility 716

/ брой: 151

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ