25 Февруари 2021четвъртък04:32 ч.

Българският калейдоскоп на Живко Иванов

"Европа ли? Европа, я!" - миниатюри като по каноните на жанра

/ брой: 82

автор:Йордан Костурков

visibility 1550

Живко Иванов е от онези модерни литературни изследователи, които човек чете с истинска естетическа наслада. Той не само изследва литературните явления, но и обича литературата. Своите наблюдения и преценки Ж. Иванов поднася артистично, с жив и образен език, с парадокси, афоризми и богати реторически похвати. Неговите студенти и читатели не могат да останат безразлични към авторите, които той преподава, за които пише.


В оригиналния му сборник "Европа ли? Европа, я!" (издание на ИК "Хермес"), в който миниатюрите са наредени като в калейдоскоп или пъзел, стилът на Живко Иванов е същият, като поради характера на темите, той е много по-диалогичен, вместо да размишлява или просто да разказва, той говори. Така бих описал стила му, като не мога да реша дали той пише така леко и увлекателно само защото това му се удава и това обича да прави, или защото самите му теми са така интересни, интригуващи, по-интересни и по-интригуващи, отколкото ние ги забелязваме в истинския живот.
Авторът е писал тези миниатюри в продължение на шест години, като е успял впечатляващо да запази типичната композиция, тон, подход и цялостна техника на разказа. Миниатюрите на Ж. Иванов са като по каноните на жанра - с достатъчен обем, с достатъчна недоизказаност и завършеност в същото време.
В сборника Живко Иванов е подредил миниатюрите си тематично и така ги е изградил в своеобразен сюжет. Изкушавам се да коментирам - сякаш е получил вдъхновението си от "Хазарския речник" на своя сръбски учител Милорад Павич, под чието ръководство е специализирал в Нови сад.
Литературният учител на Живко Иванов обаче е по-скоро Алеко Константинов - макар хабилитационният му труд да е върху "Бай Ганьо", концепцията за литературните миниатюри в "Европа ли? Европа, я!" е тази на фейлетоните на големия наш писател.
Европа (Европейският съюз), всички щуротии, каквито тарикати политици, бизнесмени и псевдоучени икономисти, социолози и политолози и какви ли не мошеници, измамници - "наши и чужди", стовариха върху нашия беден народ с единствен резултат да го доведат до просешка тояга - това е темата, върху която се фокусира писателят.
Афористичната проза на автора органично свързва повествователната техника с живата история, но също и с философски внушения (подхвърлени ненатрапчиво, почти като на шега), с една богата култура, разгадавана или неразгадавана от читателите, обогатяваща и непринудена интелектуалност.
 

Не броят пулмолозите за „първа линия”

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 39

ГЕРБ готви нов подарък за концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 39

Радев даде надглавния прокурор на КС

автор:Дума

visibility 131

/ брой: 39

Властта пришпорва закон за психолозите

автор:Аида Паникян

visibility 122

/ брой: 39

Зачестяват сигналите за натиск от събирачи на дългове

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Ипотечните кредити нараснаха с 11,4%

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 39

КЕВР не очаква промяна в цените на парното, топлата вода и тока

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 39

Колите "втора ръка" ще поскъпват

автор:Дума

visibility 115

/ брой: 39

Пет държави от ЕС алармират за недостиг на ваксини

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

В Северна Македония ще броят и българите

автор:Дума

visibility 135

/ брой: 39

Екшефът на македонските спецслужби се предаде

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 39

Разширяването на ЕС ще е стъпка по стъпка

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 39

Дори Цанков и Филов коленичат пред руските воини

автор:Христо Георгиев

visibility 181

/ брой: 39

Хуморът не е от вчера

автор:Лозан Такев

visibility 132

/ брой: 39

Ще измести ли Кристо музея "Дом на хумора и сатирата"

автор:Альона Нейкова

visibility 96

/ брой: 39

Датата

автор:Дума

visibility 107

/ брой: 39

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ