15 Август 2020събота13:22 ч.

сн. Емилия Костадинова

Банките са отсрочили 10% от кредитите

Българите теглят заеми за покриване на стари задължения

/ брой: 117

автор:Дума

visibility 292

Търговските банки са разсрочили близо 10 на сто от кредитите на граждани и фирми след 10 април, когато влезе в сила мораториумът върху плащанията заради коронакризата. Мярката бе въведена с одобрението на БНБ като подпомагане на хората и бизнеса. Вчера бе последният ден, в който банките приемаха заявления за отсрочване на кредити. Кредитната ваканция е от 3 до 6 месеца - време, в което от длъжниците няма да се търси погасяване на заема, без това да се смята за просрочие. По данни на БНБ към 31 май в трезорите са подадени близо 102 000 заявления за отсрочване на заеми. Към същата дата одобрените заявления са 80 300, чиято брутна балансова стойност е 6,064 млрд. лв. Това представлява почти 10% от кредитния портфейл на банките, присъединили се към мораториума към края на април.

Проблем се оказаха и различните условия, при които банките одобряваха кредитни ваканции. Общото правило по указанията на БНБ бе от облекчението да се възползват граждани и фирми, които към 1 март са били редовни платци или са имали не повече от 90 дни просрочие по заема си. Част от банките нямаха изискване клиентът им да доказва, че е с намалени доходи или съкратен заради пандемията. Някои от трезорите обаче разрешаваха отсрочване на заеми само при безработица, неплатен отпуск, намаляване на заплатата с 30% или заболяване от КОВИД-19 при представяне на болничен лист и епикриза.

36 на сто от българите теглят безлихвени заеми, за да покрият други по-скъпи задължения. Това са вноски по кредитни карти, други банкови карти, лизинг, потребителски кредити и пр. Това показва проучване на сайта за сравнение на кредити moitepari.bg. Втората голяма група са хората, които имат нужда от средствата, за да се справят с комуналните си задължения. 28% посочват, че използват парите, за да покрият разходите си за издръжка на живот. Държавните заеми се използват и за покриване на бързи кредити - 16% от запитаните отговарят, че с кредитите рефинансират борчове към небанкови финансови институции. Едва 14% ги използват за собствен бизнес, а други 3% - за образование и преквалификация. 40% от участниците признават, че имат нужда от подобно финансиране. 

Домашните ремонти ще намаляват данъците

автор:Дума

visibility 310

/ брой: 155

Лаптопите най-търсени в кризата

автор:Дума

visibility 263

/ брой: 155

Българите карат най-старите коли в Европа

автор:Дума

visibility 303

/ брой: 155

59 на сто от хората правят застраховки по задължение

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 155

Израел възобновява полетите до България

автор:Дума

visibility 195

Франция изпраща военни в Крит

автор:Дума

visibility 417

/ брой: 155

Помпео с антикитайска обиколка в Европа

автор:Дума

visibility 391

/ брой: 155

Ама кой щял да дойде, като се махне Борисов

visibility 1009

/ брой: 155

Протестите са на народа

visibility 720

/ брой: 155

Ива Уорън: Футболът е не само страст, но и работа

автор:Мони Георгиев

visibility 228

/ брой: 155

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ