23 Октомври 2019сряда04:39 ч.

Баща ми в мен

Нова лирична книга на Йордан Гранитски "Южни вечери"

/ брой: 285

автор:Иван Гранитски

visibility 2334

"Баща ми в мен" - така е озаглавено едно от най-известните и загадъчни стихотворения на Пенчо Славейков. Години наред съм препрочитал тази творба и съм търсил и откривал все нови и нови невидими пластове в нея. Но едва след като и родният ми баща, известният журналист и публицист Йордан Гранитски си отиде от тази печална земя, усетих истинската сила и разбрах дълбочината на творбата. Когато човек успее да надмогне болката от физическото отсъствие на близкия, получава друго виждане - започва да разбира все повече значимостта на духовната връзка, която е неподвластна на смъртта и тлението.
Затова никак не се изненадах, когато един ден, разхождайки се по пустото крайбрежие на Каварна, като под чудодейна диктовка се роди стихотворение, посветено на баща ми "Дух".
Беше към 7,30 сутринта в един от последните дни на октомври. Студена, ясна и необичайно тиха утрин. Пълно безмълвие. Самотен гларус се разхождаше по брега с философско изражение. И тогава сякаш съзрях като изваян от течаща вода или стъкло силуета на баща ми. Фокусирах видението за миг, ала ми се стори цяла вечност.
И минути след като излях върху листа стихотворението, си спомних за невероятната Пенчо-Славейкова творба.
Сега, пет години след окончателното  отпътуване на баща ми, все по-често си мисля за неговите съвети и посланията му към мен. И откривам в себе си невидимото и безмълвното му присъствие. Отдавна знаех, че той пише не само публицистика и журналистика, но и стихове, но все отлагах да прочета по-сериозно натрупаните през годините лирически опити. Все пак, малко преди да си отиде, той успя да види първата си стихосбирка "Полет на чучулиги".
Сега си позволявам да предложа на вниманието на читателите една нова негова лирическа сбирка със заглавие "Южни вечери", в която са включени и над 40 непубликувани стихотворения.
Творбите, включени в "Южни вечери", пресъздават пасторални пейзажи и идилични картини. Бялата птица на спомена лети над забравата. Тя е изваяна от светлина, надежда и любов. И насън, и наяве виждам тази птица, която с маховете на крилете си рисува бащиния образ.

Храните ще поскъпнат с над 5% догодина

автор:Дума

visibility 104

/ брой: 203

Земеделците ще плащат повече за осигуровки

автор:Дума

visibility 111

/ брой: 203

България отново с най-скъп ток в Европа

автор:Дума

visibility 79

/ брой: 203

Управата на Берлин одобри замразяване на наемите

автор:Дума

visibility 73

/ брой: 203

Тръмп щял да "пази" кюрдския петрол

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 203

ООН: Има демографска заплаха за България

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 203

Воля и сърце за добрите дела

visibility 103

/ брой: 203

Щрихи към един български патент

автор:Ева Костова

visibility 115

/ брой: 203

Винаги по петите на истината

автор:Тодор Коруев

visibility 99

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ