29 Март 2020неделя00:12 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Белетристични бисери от Георги Чаталбашев

В новата си книга мъдрият и сладкодумен разказвач се връща към спомените си, преосмисля прочетено и чуто

/ брой: 70

автор:Дума

visibility 1310

След дълго отсъствие името на белетриста Георги Чаталбашев се върна на книжния пазар благодарение на издателство "Захарий Стоянов" и, естествено, на автора - мъдър и сладкодумен разказвач, доказал се и в предишните си книги. Впрочем мнозина помнят Георги Чаталбашев от неговия литературен подвиг - той издаде две книги "Изповедите" с анкети с най-големите наши и чуждестранни писатели. Използва модела на проф. Иван Шишманов за анкетиране и направи психографски портрет на съвременната литература - така събра безценни мисли за човешките ценности, за смисъла на човешкото съществуване, за творчеството.
С книгата си "Живот не като другите" Георги Чаталбашев стана лауреат на "Южна пролет", после продължи белетристичния си път със сборниците "Времето и майстора", "Слепият плъх", "Всички неща" и сега след повече от десетилетие издава "Светът на живите". Пъстра е книгата, в нея има разкази, есета, импресии, дори фрагменти и поантата им е "Ендшпил" в три варианта, заглавията са 85 на брой - на 240 страници. Това подсказва предпочитанията на писателя към кратките форми и той не остава само при предпочитанията си, а ни предлага истински белетристични бисери.
За да възкреси света на живите, Чаталбашев - вече със зрелостта и мъдростта на годините - се връща към спомените от пътувания и срещи, тълкува сънищата си, възкресява и  мъртвите, защото те са неотделима част от живите, преосмисля прочетено и чуто. Той като малцина от днешните белетристи знае цената на думите, не ги пилее, "стиска ги" и ги вкарва в повествованието точно където им е сторил мястото, за да облекат мислите му с най-подходящото словесно облекло. Знае и цената на факта, така че силата е колкото в него самия, дваж повече в есеистичното му осмисляне. Верен на публицистичните си рефлекси и гражданската си позиция, Чаталбашев не подминава и много политически, обществени и социални явления, та те са също част от живота на живите.
"Светът на живите" е от тия книги, с които читателят може да общува дълго и да се връща към написаното, защото носи мъдрост и ни кара да оглеждаме себе си и света, който ни заобикаля. Пък и да се опитваме да го променим. 
Премиерата на книгата ще се състои на 28 март (понеделник) от 18 ч. в пиано-бара на Столичната библиотека, с участието на литературния критик Петко Тотев и актьора Вели Чаушев.

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ