12 Юли 2020неделя18:07 ч.

Детелина Николова:

Без Добруджа няма България

Трябва да се работи активно и да се търсят всякакви начини за допълнително финансиране на общинския бюджет, казва кметицата на Добрич

/ брой: 219

автор:Дана Русева

visibility 1381

ДЕТЕЛИНА НИКОЛОВА е родена през 1956 г. в с. Брест, Плевенска област. Завършила е ВИНС-Варна - магистър по "Икономика на промишлеността", и УНСС - следдипломна квалификация "Маркетинг и мениджмънт". От 2003 г. е кмет на община Добрич. Член е на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България и представител в българската делегация в европейския Комитет на регионите. Омъжена, с един син.

"Създадохме европейски условия за труд и обучение за над 5000 деца и техните преподаватели"

- Г-жо Николова, днес Добрич и неговите граждани имат сериозно основание гордо да вдигнат глава - на този ден градът има празник, а и преди 70 години Южна Добруджа е присъединена към България. Как живее градът днес, в условията на криза?
- Да, това е паметен ден за Добрич и Добруджа, за всички, които обичат своя роден край, и за тези, които носят в сърцето си Добруджа. Затова съм особено щастлива, че по този начин задавате въпроса - Добрич наистина има повод за историческо вдигане на глава след 70 години, защото без България няма Добруджа и без Добруджа няма България.
Днес, след 70 години свобода, Добрич върви уверено напред към своето по-достойно бъдеще. Разбира се, че е по-трудно в условията на криза, и ние като всяка българска община имаме по-малко приходи и инвестиции. Кризата се усеща във всички сектори, но като че ли най-осезаема е в строителния бранш. Но смятам, че на фона на икономическата и финансовата криза в национален мащаб община Добрич има стабилни позиции, които се дължат на антикризисните мерки, които предприехме, и на още по-строгата финансова дисциплина, която въведохме. Заедно с екипа, който ръководя, се мобилизирахме още повече и продължаваме да изпълняваме мащабни проекти, обезпечени със средства от еврофондовете, които ще променят облика на града. В момента осъществяваме амбициозна програма за 14 млн. лв. за мащабни ремонти в инфраструктурата. Няма време за анализи или изчисления на загуби, трябва да се работи активно и да се търсят всякакви начини за допълнително финансиране на общинския бюджет.         
- Направено ли е всичко за запазването на историческата памет за това знаменателно събитие и каква е ролята на общината?
- За съжаление, мисля, че в национален план българските историци са длъжници на Добрич и Добруджа, защото всички сме свидетели как започва да се говори, и то много рядко, единствено и само покрай празника на града. Смятам, че нашите доценти, професори и преподаватели по история трябва да обясняват всеки ден на своите ученици  и студенти какво означава Добруджа за България и как добруджанските майки изгубиха свидните си рожби, как цели добруджански села въставаха срещу румънците и не им позволяваха да влязат по родните ни земи. Трябва всеки българин да знае какво е значението на Добруджа за развитието на България, за нейния просперитет и благополучие.
Що се отнася до ролята на община Добрич, ние подкрепяме всяка инициатива, която е свързана с историята на Добруджа. Финансираме различни издания, правим дарения на нашите библиотеки, съхраняваме всяка страница, свързана с добруджанската история, поощряваме децата в часовете на класния ръководител да знаят и помнят, че всичко, което сме днес, го дължим на нашите прадеди. Освен това поддържаме сериозна историческа база в нашите музеи, за да могат поколенията след нас да се гордеят със своето минало.  
- Не ни посещават като че ли нито в делник, нито в празник много висши държавници. Как Добрич отвоюва своята общинска стратегия?
- Висши държавници посещават Добрич и всички ние сме свидетели на този факт както в делници, така и в празници. Ще припомня, че миналата година за нашия празник посрещнахме председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева. През отиващата си година ни обърнаха внимание и вицепремиерът Цветан Цветанов, и министрите Сергей Игнатов, Мирослав Найденов, Росен Плевнелиев, Тотю Младенов, Симеон Дянков, Томислав Дончев.
А що се отнася до общинската стратегия, зад всяко наше решение или постигнат успех стоят усилията и трудът на много хора, които воюват всеки ден, за да се случват добрите неща в нашия град. Няма лесни победи, има извоювани и заслужени успехи.        
- Общината работи по проекти, финансирани от еврофондовете. Какви са те и на каква стойност?
- Успяхме за първи път след много години да осигурим 30 млн. лв. изцяло безвъзмезден финансов ресурс. В момента изпълняваме мащабни проекти, които са насочени към благоустрояване на градската среда и създаване на по-добри жизнени условия и инвестиции в образователната, социалната и транспортната инфраструктура. Открихме новата учебната година с реновирани и обновени училища и детски градини. Създадохме нови европейски условия за труд и обучение за над 5000 деца и техните преподаватели. Над 2000 деца от Добрич получиха напълно безплатно възможността да творят, да спортуват и да се развиват в над 50 извънкласни форми.
Работим интензивно в инфраструктурата и в най-кратки срокове ще започнем изцяло да ремонтираме центъра на града. Пешеходната зона, т.нар. жълти плочи, не са ремонтирани от времето на тяхното изграждане през 80-те години на миналия век. За цялата зона община Добрич със собствен ресурс планира и изгради подмяната на ВиК-съоръженията. В процес на разработка и депозиране са проекти на стойност близо 100 млн. лв. за инфраструктурни обекти, за водопроводи и канализация, туризъм, улици, предотвратяване на бедствия и кризи, за които се надявам да получим финансиране.
- Кои са думите, които досега не сте казвали на добричлии по случай празника?
- Обичам хората на Добрич и вярвам в добруджанските достойнства. Винаги има още нещо, което искаш да кажеш, винаги има моменти, които искаш да подариш и все не ти стига времето. Затова се обръщам към всички мои съграждани добричлии да бъдат себе си, да убеждават в своите предимства, да бъдат по-силни от реалността и да вярват, че Добрич ще успее.
За големия празник на нашия град общината подарява на добричлии храм "Св. Климент Охридски", който бе моята мечта. За него не пожалих сили в организиране и търсене на решения. Благодаря и се покланям пред фирмите и гражданите за голямата подкрепа. Пожелавам на всички добричлии здраве, стойностни мигове, нека се гордеят със своя Добрич и да казват по-често на своите най-близки хора, че ги обичат, за да не съжаляват след време.    


Като празник на Добрич 25 септември се чества от 1990 г., когато официално бе отбелязана 50-годишнината от присъединяването на Южна Добруджа към България и с Указ на президента на Република България бе възстановено старото име на града - Добрич.
Оригиналът на Крайовския договор от 7 септември 1940 г., който връща Южна Добруджа на България за вечни времена, писалката на ген.-лейт. Георги Попов - ген.-управител на Южна Добруджа, с която е подписал картата за новата граница между България и Румъния, са  експонатите, които жителите и гостите на града могат да видят на изложба по повод Деня на Добрич и 70-годишнината от присъединяването на Южна Добруджа към България.

ЕП окончателно прие пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 467

/ брой: 130

Търговията на дребно с рекорден спад през май

автор:Дума

visibility 418

/ брой: 130

Зърнената реколта най-слаба от десетилетия

автор:Дума

visibility 529

/ брой: 130

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 778

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 691

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 1421

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ