01 Декември 2021сряда02:18 ч.

През септември т.г. в парадната част на Университета в Грьонинген нахлуха активисти на движението "Покрив за нашите студенти". Освен към властите, те се обърнаха и към жителите на града да съдействат, за да не спят студенти и други хора по улиците на град

Глобус

Бездомниците са системен обществен проблем

Без покрив остават не само наркомани, но и хора, които не могат да изплащат наеми и ипотеки

/ брой: 215

автор:Дума

visibility 1136

Данните на ООН сочат, че 1,6 милиарда души по света днес живеят в лоши жилищни условия или нямат постоянно местожителство. Само в Германия бездомниците са почти 50 000 (по информация от 2018 година). Пандемията показа колко бързо можеш да останеш без работа под влиянието на външни фактори. "Кой е следващият?" - под това заглавие в архитектурния музей на Техническия университет в Мюнхен бе открита изложба, посветена на темата.

"Макар бездомниците да са глобален проблем, ние решихме да покажем как се справят отделните градове с него", казва кураторът Даниел Талезник. Експозицията включва различни концепции, предназначени да помогнат на бездомниците в мегаполиси като Ню Йорк, Мумбай, Сантяго де Чили, Москва и Токио. Чрез документални филми, снимки и новаторски модели на жилища авторите на изложбата се опитват да накарат посетителите да се замислят над този проблем.

Свидетелство за социалното неравенство

Да останеш без дом е участта на конкретни хора, резултат от различни видове травми, употреба на наркотици, загуба на работа и психически заболявания. Този проблем има различни причини и мотиви, но едно е ясно: бездомниците оголват и разкриват недостатъците на обществото. Те са свидетелство за нарастващото социално неравенство.

Намаляването на площта на достъпните социални жилища, резкият ръст на наема и на цените на терените - всичко това може да направи така, че хората не по своя вина да бъдат принудени да живеят в паркове или да спят под мостове. Пандемията доведе до рязко влошаване на и без това тежката жизнена ситуация на бездомните, отбелязват от Федералната асоциация за помощ на бездомните.

Дефицитът на жилища не е проблем на 21-и век: още през 1872-1873-а година Фридрих Енгелс пише цикъл от шест статии по жилищния въпрос. В тях той анализира структурния недостиг на жилища при капитализма. Мнението на Енгелс е, че проблемът с бездомниците не може да се разреши чрез градоустройствени концепции. Кураторът на изложбата в Мюнхен обаче има друго виждане: той е убеден, че архитектурата може да помогне в това отношение.

"Не смятаме, че архитектурата може да стане единственото решение на проблема. Но тя е в състояние да облекчи положението на хората, останали без покрив над главата си. Проблемът с бездомните е социален, дори в голяма степен е системен обществен проблем", казва Талезник.

Данните на ООН сочат, че годишно към 15 милиона души се изселват от домовете си принудително. Сред тях има все повече млади хора. Поради това през февруари т.г. ООН прие първата си резолюция за бездомниците и призова правителствата да вземат бързи и решителни мерки за борба с това явление. ЕС възнамерява да се справи с проблема още до 2030 година.

Глобалното предизвикателство

"Това, че има бездомни, е срамно. Макар, че в Германия числата са по-ниски, ако ги сравним например с Мумбай", подчертава кураторът на изложбата Даниел Талезник. "Тук ситуацията, разбира се, е по-добра, но това сравнение не би било точно. Трябва да се сравняват с реалните условия за живот в един или друг град - с наемите, цените на земята. В Германия има градове, в които хората трябва да дават за наем половината от заплатата си."

Някои политици отдавна са осъзнали важността на този въпрос и са го включили в дневния си ред. Кметът на Лондон Садик Хан още преди три години разкритикува ситуацията и написа в Туитър: "Позорно е, че в страната хора умират заради това, че нямат дом. Правителството трябва да престане да игнорира истинските причини за наличието на бездомни и бързо трябва да инвестира в услугите, които са необходими, за да сложим край на този национален източник на срам".

Богатите и развитите страни трябва да създадат по-добри структури за живота на хората и да им гарантират правото на жилище, което е записано в член 11 на Международния пакт за икономическите, социалните и културните права. /БГНЕС

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ