12 Април 2021понеделник07:07 ч.

Актуално

Безогледната война срещу президента

Случайно ли писмото на ОЛАФ, което е от началото на януари, бе огласено ден след като Радев обяви кандидатурата си за втори мандат?

/ брой: 27

автор:Валентин Георгиев

visibility 1716

Нашумелият отпреди десетина дни скандал с джиповете на МВР и намесата на ОЛАФ продължава да е във фокуса на телевизиите, а основният ефект, който постигна до момента, е измъчен опит за отклоняване на общественото внимание от истинските проблеми на властта. От лятото насам и досега темите за чекмеджето с пачки и кюлчета, записите с гласа на Борисов и недоволството от мерките срещу пандемията не са преставали да бунят гнева на хората. Затова трябва ново зрелище, като целта безспорно е да не спира канонадата от удари срещу основния враг - президента, който проби системата и настрои огромни маси срещу сегашното пагубно управление. 

Взаимните обвинения кой в крайна сметка е виновен и трябва да носи отговорност в случая с обществената поръчка, взета на мушка от ОЛАФ, само поддържат огъня и подхранват спекулации. 

Как и защо например името на президентския секретар Пламен Узунов попадна в полезрението, след като официално уведомление, свързано с него, няма нито от страна на прокуратурата, нито от страна на разследващите? "За мен основният въпрос в официалната позиция на ГЕРБ е откъде партията има подробности относно елементите на разследването? Откъде знаят? Дали подтикват разследването в определена посока или получават информация? Има следствена тайна. Има ли теч на информация към определена политическа сила?" Тези риторични въпроси задава защитничката на Узунов адвокат Емилия Недева. Тя е категорична, че по време на цялата процедура, започнала при кабинета "Борисов 2" и завършила с подписване на договора при "Борисов 3", се следва механизъм на предварителен, последващ контрол и вътрешен одит. Нито един от тях не е подал сигнал, че има нещо нередно с тази поръчка. Ако има разминавания в договореното и обявеното, както твърдят от ГЕРБ, би трябвало това да е видимо за всички участници. 

Защо се намеси европейската служба?

В годишните доклади на ОЛАФ (Европейска служба за борба с измамите) се вижда, че обикновено се дава само статистика, като службата се въздържа да посочва информация по отделни проучвания. В българския случай обаче се конкретизира, преценила е, че е нарушен договорът, с който са отпуснати средствата за високопроходими автомобили, като са закупени друг клас - китайски SUV.

Къде е нарушението? В това, че трябва да се съгласува с Еврокомисията, ако се променя изискване в поръчката. Ако е имало основание да се промени класът на автомобилите, е трябвало да бъде потърсено одобрението на ЕК, да се обяснят причините и да се почака за получаване на евентуално съгласие. Това е "горещият картоф" в полето на Узунов като бивш вътрешен министър в служебния кабинет и предстои да бъде доказано и изяснено. 

Службата препоръчва България да възстанови в европейския бюджет близо 6 милиона евро по разследване за предполагаема злоупотреба със служебно положение в МВР.

Но тук следва друг интересен момент - вече по времето на приемника на Узунов Валентин Радев  Брюксел официално предупреждава МВР за проблеми в сделката с джиповете. Въпреки това на 18 февруари 2018 г. министърът Валентин Радев подписва договора. Това е почти година след действието на служебното правителство на Герджиков - време, през което имаше и обжалване във ВАС от друг участник, произнасяне и на КЗК, без каквито и да било сигнали от контролните органи, че може да има нещо нередно в условията по поръчката. 

А ето и обясненията на Валентин Радев: "Не съм имал мисъл да седна и да проверявам обществена поръчка на правителство, назначено от първия човек в държавата. Не съм поглеждал тази поръчка с тези подробности. Не съм допускал, че може някой да направи така, че да се намали националната ни сигурност... Две системи в България - КЗК и съдът, казват, че всичко е окей и казваме "Да, трябват ни такива автомобили". Ако е имало такива дефекти, както казва ОЛАФ, защо администрацията е мълчала? Защо, след като са били разпитвани, тези хора са мълчали?", пита на свой ред Валентин Радев. И вероятно за себе си е прав. 

Да, но писмото от ЕК е преди подписването на договора и с това писмо комисията уведомява управниците ни, че ако го подпишат след края на срока за усвояване на средствата, ще дължат неустойки. ГЕРБ обаче правят точно това, като в договора има и допълнителен гаф с датата на договора и датата на изпълнение на доставката на автомобилите. А премиерът сам се е похвалил със закупуването на полицейските джипове на 7 октомври 2018 г., когато лично е инспектирал качеството им.

"Ако констатацията на ОЛАФ е действително нарушение на правилата, защото това не е сигурно, тогава не може да се раздели отговорността между министрите на вътрешните работи, ангажирани с поръчката. Тук и ГЕРБ ще трябва да носи отговорност", твърди бившият външен министър и бивш евродепутат Ивайло Калфин.

А в крайна сметка 

защо не се публикува това споразумение

между ЕС и МВР, за което се твърди, че е нарушено, и да се види какво пише в него. 

Но да оставим с отворен финал самата сделка - по нея думата имат разследващите. По-важното е за какво се използва тя и кой е на прицел. Виждаме как Борисов, ГЕРБ и клакьорите им клеветят по медиите президента Радев - заради съветника му Пламен Узунов. Презумпцията за невинност явно не означава нищо в страната на мутрите. И президентът е обвиняван защо не е хвърлил човека на вълците. Както постъпва Борисов. Единствен и неповторим в собствените си представи, Той не дава и не дължи лоялност и уважение никому. Верни хора горят като бушони, само и само да се спаси самият Той. И вместо грозно предателство, страхливост и малодушие, това негово поведение се представя от медиите за принципност и честност.

А колкото до намесата на ОЛАФ - тук също възникват въпроси около нейната принципност.  Хубаво е, че най-накрая се обадиха за нещо след всички тези години, през които сигналите за корупция и крадене от днешната власт, включително на еврофондове, не са спирали. Щеше да е хубаво, ако не беше 

политическа поръчка

Понеже няма кой да ме убеди, че това е единственото нещо, което в ОЛАФ са сметнали, че е проблемно. 

Случайно ли писмото на ОЛАФ, което е от 6 януари 2021 г., се появява точно на следващия ден, след като президентът обяви, че ще се кандидатира за втори мандат? За идиоти ли ни имат? Появиха се и съмнения, че "съобщението" на ОЛАФ е писано първо на български език, т.е. в България, след което е преведено на английски. Ако е така, нека всеки да си прави изводите. 

Намесата на ОЛАФ в българската политика точно в този момент намирисва на дирижирано предизборно взривяване на скандал, който да се използва в политическата битка. ОЛАФ никога не е изнасяла по този начин резултати от свое разследване, което вече навежда на мисълта, че някой в Брюксел смята чрез ОЛАФ да подкрепи свои протежета в битката за властта в България. Това изглежда доста грозно и съответните въпроси трябва да се зададат към Европа.

Зов за помощ

автор:Дума

visibility 86

Борисов пак ще връща публиката на стадионите

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 70

Кристиан Вигенин: Измамно е усещането, че БСП е смазана

автор:Дума

visibility 134

/ брой: 70

Иво Христов призова ГЕРБ да върнат мандата

автор:Дума

visibility 123

/ брой: 70

Българското агнешко ще е с 20% по-скъпо

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 70

Ще компенсират перничани заради авариите с парното

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 70

Затворените ресторанти сринаха производството на алкохол

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 70

Късната пролет увеличи потреблението на ток

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 70

Примирието в Донбас масово се нарушава

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 70

ВМРО-ДПМНЕ атакува вътрешния министър

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 70

Белият дом планира високи социални разходи

автор:Дума

visibility 89

/ брой: 70

"Дивайнгейт" разкри раздора между Мишел и Лайен

автор:Дума

visibility 90

/ брой: 70

Без БСП рискуваме да върнем ГЕРБ

автор:Юри Михалков

visibility 124

/ брой: 70

След изборите: Всичко не е така

автор:Мирослав Попов

visibility 143

/ брой: 70

Датата

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 70

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ