27 Май 2022петък20:59 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°. Днес над страната ще преобладава слънчево време с по-значителни увеличения на облачността преди обяд над източните, а след обяд над планинските райони и там ще се развива купесто-дъждовна облачност, на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат между 22° и 27°, по-ниски по Черноморието, в София - около 22°.

Знание

Бил Гейтс финансира проект срещу глобалното затопляне

В атмосферата ще бъде впръскан тебеширен прах, който ще отразява част от слънчевата светлина

/ брой: 243

автор:Зорница Веселинова

visibility 3622

Бил Гейтс ще финансира експеримент на учени от Харвардския университет за противодействие на глобалното затопляне, съобщи Daily Mail. Цената на проекта е 3 млн. долара. Собственикът на "Майкрософт" ще осигури две трети от нея. 

През юни 2019 г. изследователският екип, включващ физици, химици и инженери, ще вдигне на височина 20 км балон от синтетична материя, натъпкан с миниатюрни частици креда. Специално устройство ще изхвърли тебеширения прах в атмосферата. Целта е той да отрази част от слънчевата светлина и да редуцира топлината, достигаща земната повърхност.

Експериментаторите се надяват, че ще постигнат ефекта "Пинатубо". Става дума за мощното изригване през 1991 г.на вулкана Пинатубо, намиращ се на Филипините, при което в земната атмосфера попаднаха 20 млн. тона серен диоксид. Природният катаклизъм бе нож с две остриета: направи голяма беля, замърсявайки въздуха, и в продължение на година и половина понижи средната температура на въздуха с 0,5 градуса.

Проектът има опоненти, които не стоят със скръстени ръце. Те вече публикуваха десетина доста критични статии в престижни научни издания. Според тях въздействието на микроскопичните тебеширени частици върху озоновия слой, предпазващ живите същества от вредното влияние на ултравиолетовото лъчение, ще е пагубно - те ще разрушат част от него. Опонентите обвиняват колегите си от Харвард, че с този проект отклоняват вниманието от неотложната редукция на парниковите газове, изхвърляни в атмосферата вследствие на човешката дейност. Противниците на експеримента подчертават, че той би нарушил структурата на валежите и би предизвикал засушаване.

Д-р Герно Вагнер, шеф на екипа от Харвардския университет контрира: "Изследването ще докаже, че този тип геоинженерство е евтин - за него ще бъдат необходими около 2-2,5 милиарда долара годишно през първото десетилетие". Вагнер прави важно уточнение: балонът, впръскващ частиците в атмосферата, ще се използва в самото начало на експеримента, впоследствие ще се разчита на ново въздухоплавателно средство, което е в процес на разработка. 

Още един проект привлича напоследък вниманието на учените. Австралийски физици ще инсталират в стратосферата гигантско кълбо, изхвърлящо подобно на вулкан окиси на силиция, които ще подпомогнат охлаждането на Земята, отразявайки слънчевата светлина. 

Техни колеги от Канада пък ще качат на височина 18 км над земната повърхност три огледала, всяко от които с размерите на футболно игрище. Сещате се, че огледалата трябва да отразяват слънчевата светлина.

Физици и химици от университета на Осака пък ще впръскват в атмосферата аерозоли на натрия и калия. От тях се очаква да насочат към Космоса част от слънчевата светлина. "Възможно е в даден момент да променим комбинацията от аерозоли, за да увеличим влажността на облаците - това би подобрило многократно отразяващата им способност", обясни инж. Миучо Такагава, ръководител на изследователския екип.

Учени от Института по метеорология в Бристол подготвят проект, който е част от програмата SPICE (Stratospheric Particle Injection for Climate Engineering) на британското правителство. Целта е да се намали въздействието на парниковия ефект чрез отразяване на слънчевата светлина с огледала от нова органична смес, чийто състав се пази в тайна.

Експерти от ООН също се включват в борбата с глобалното затопляне. Според тях най-добра работа биха свършили огромни огледала от специално вещество със силна отразяваща способност - те ще бъдат инсталирани на сателити и ще насочват слънчевите лъчи към Космоса. 

А правата на стотици хиляди българи?

автор:Борис Цветков

visibility 160

/ брой: 101

Лицемери

автор:Страхил Ангелов

visibility 125

/ брой: 101

Истински народен човек

автор:Продрум Димов

visibility 109

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ