17 Април 2021събота13:40 ч.

Бизнесът у нас скептичен към прогнозите за растеж

/ брой: 68

автор:Дума

visibility 571

Представителите на бизнеса в България са по-скептични за ръста на глобалната икономика в сравнение с колегите си в Югоизточна Европа. Това показват резултатите от традиционното проучване на "ПрайсуотърхаусКупърс", което се провежда на всеки 2 години. 58% от българските участници очакват ръст на глобалната икономика, докато глобално това казват 75% от питаните. Една четвърт от бизнес лидерите в България очаква дори понижение. На такова мнение са 14% от лидерите глобално. 58% от бизнес лидерите в България очакват икономическият растеж глобално да се увеличи при 64% от колегите им в Централна и Източна Европа и 75% глобално. 24% смятат, че ще се понижи при 14% глобално.

В същото време Международният валутен фонд повиши оценката си за икономическия ръст на България през 2021 г. до 4,4%. Предишната прогноза на фонда бе за значително по-слаб ръст от 3,6%, става ясно от т. нар. "пролетен доклад" на институцията. За следващата година ръководената от Кристалина Георгиева организация очаква отново ръст от 4,4% (при предходна оценка за 4,3%), който би бил по-бърз от средния темп за еврозоната. Пандемията сложи край на силните икономически резултати на България. След растеж от 3,7% през 2019 г. се очаква реалният БВП да се свие с 4,6% през 2020 г. в резултат на блокирането в началото на кризата и втората вълна на пандемията, заедно с повторното въвеждане на ограничителни мерки. Това доведе до срив на търсенето, независимо от фискалната и друга подкрепа за домакинствата и фирмите. Равнището на безработица се е повишило, но наскоро се стабилизира, подпомогнато от политическата подкрепа, поясняват от МВФ в бележките за България.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 464

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ