14 Май 2021петък23:02 ч.

Интервю

Благовест Кирилов: Вярвам, че България има много възможности

В политиката не се влиза за развлечение или с цел кариеризъм, казва вторият в листата на "БСП за България" в 23-ти МИР - София

/ брой: 56

автор:Деси Велева

visibility 608

БЛАГОВЕСТ КИРИЛОВ е предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Председател е на Управителния съвет на Българската асоциация на секторите софтуер и изнесени услуги. Преподава и в Техническия университет в София, във Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт. През 2017 г. напуска света на големите корпорации и се отдава на собствени проекти. Един от създателите на гражданската инициатива "Бъди човек" и нейните кампании "Подари Коледна вечеря на пенсионер в нужда" и "Подари Великденска вечеря на пенсионер в нужда". 

 - Г-н Кирилов, досега не сте заемали политически длъжности. Какво ви накара да се кандидатирате за народен представител?

- Винаги съм вярвал, че в политиката не се влиза самоцелно, за развлечение или кариеризъм. Станах член на БСП преди 14 години, на връх 20-ия си рожден ден. Основната ми работа е като предприемач в сферата на информационните технологии и изнесените услуги. Винаги съм вярвал, че трябва да стана народен представител, когато зад гърба си имам достатъчно възможности и професионална реализация, за да не съм зависим от никого. Донякъде го постигнах и мога спокойно да вляза в политиката. Вярвам, че България има много възможности и ако всеки от нас помогне със своя опит, нещата ще се получат.

- Как ще помогнете на хората?

- Основните посоки, в които ще работя, ако гражданите ми гласуват доверие, са три. На първо място - електронното управление. То може да донесе ползи и за гражданите, и за бизнеса. Реалното, а не фиктивното му въвеждане, ще спести време и средства. Ще помогне и в борбата с корупцията.

Важен е и въпросът за държавната подкрепа за стартъпите. Това ще помогне за развитието и подобряването на бизнесклимата. Ще даде възможност за развитие на младите квалифицирани кадри у нас и те ще останат тук.

Бизнесът трябва да се включи в процеса по подготовка на кадри, а не да чака на готово. Пътна карта, която да посочи специалистите, от които ще имат нужда отделните сектори на икономиката през следващите десет години, ще помогне на вузовете да приоритизират образованието си, за да подготвят студентите за позиции, за които има място на пазара на труда.

- Като преподавател във висше учебно заведение какво е необходимо да се промени спешно в сферата на висшето образование?

- Има нужда от осъвременяване, от развързване на ръцете на академичното ръководство. Трябва и бизнесът да се включи по-активно. Това ще е от полза и за двете страни - няма как да развиеш успешен проект без квалифицирани хора. За това говорим от години, но винаги се оказва, че няма време. Или промените остават по-скоро на хартия. Ще ми се да обърнем този тренд.

- На нужното ниво ли е сътрудничеството между бизнеса и университетите?

- Бизнесът също трябва да направи стъпки към образованието. Не можем да очакваме кадри наготово. Учебните заведения имат нужда от адекватна база, както и от повече практика на студентите. Като добър пример може да споменем дарението на нови, напълно оборудвани зали за обучение на висшето заведение, което ние сторихме миналата година. Надявам се да видя подобни стъпки и от други компании, така че да подпомогнем бъдещите кадри, които да отговарят на нуждите на бизнеса. 

- Разкажете нещо повече за гражданската инициатива "Бъди човек". 

- Преди години с приятели започнахме инициативата "Бъди човек". Успяхме да направим две благотворителни кампании - за Коледа и за Великден. Чрез тях достигнахме до стотици хиляди хора през годините. Доброволците изминаваха хиляди километри, за да раздадат пакетите с храна на нуждаещите се. Виждахме препълнените места, на които хората оставяха продукти - всеки, колкото може и когато може. Вярвам, че доброто трябва да идва от сърце, а не от имейл с инструкции, изпратен до всички служители.

НАП започва проверки на големите данъкоплатци

автор:Дума

visibility 361

Кабинетът освободи шефката на НАП

автор:Дума

visibility 355

България е първа по спад на емигрантските пари

автор:Дума

visibility 262

/ брой: 91

Всеки четвърти e задлъжнял към банки

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 91

Гърция: Мигранти идват от България

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 91

Пенсионирани генерали се усъмниха в Байдън

автор:Дума

visibility 428

/ брой: 91

Израел планира операция в Газа

автор:Дума

visibility 218

/ брой: 91

Уроците на Щастливеца

visibility 350

/ брой: 91

Ново Време

автор:Дума

visibility 283

/ брой: 91

В чудния свят на маите

visibility 407

/ брой: 91

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ