01 Юни 2020понеделник01:08 ч.

Борисов вече не е желан партньор в ЕС

/ брой: 25

автор:Кристиан Вигенин

visibility 1324

Към днешна дата едва ли има европейски лидер, който би седнал на една маса с българския премиер. Защото нашите партньори следят внимателно какво се случва в България. Защото зная как разсъждават нашите партньори и зная как се постъпва в подобни случаи в други страни. Когато се прави опит един скандал да бъде замазан и дори да се пречи на разследване, цялата отговорност вече се концентрира върху самия премиер. Ако допуснем, че в системата има проблем, то би трябвало той да бъде отстранен. В случая със СРС-тата обаче това не се случва. Не се отговаря и на въпроса защо тези записи не са стигнали до прокуратурата.
Нашите партньори са достатъчно възпитани, за да не говорят директно какво следва от СРС-скандалите. Но ние ще усетим косвено как това, изтичащо в пясъка, доверие към правителството изтича и в Брюксел. И вече няма какво да се учудваме, след като българският премиер стана известен с едни записи, които в други страни биха довели до оставка или най-малкото до временно отстраняване от длъжност до изясняване на скандала. В момента цялата отговорност е върху Бойко Борисов. Не виждам оттук-нататък как това правителство би било легитимен партньор на останалите кабинети в ЕС.
Правителството, първо, се провали в основните си приоритети и, второ, приравни дебата до едно равнище, което не ни прави чест. Отлагането на доклада за Шенген е поредно доказателство за това. Разбива се митът, че управляващите са върнали доверието в ЕС.
Още през 2007 година бе казано, че с влизането в еврозоната и в шенгенското пространство ние ще сме реално пълноправен член на ЕС. По отношение на еврозоната претърпяхме пълен провал, сега това се случва и с Шенген. Явно от Европа ни казаха, че този въпрос не е решен по начина, по който трябваше да се случи. Важен знак, че Брюксел няма доверие към българското правителство.
Разбира се, ефектите върху българските граждани от забавянето с няколко месеца не са високи, но непрекият ефект е силен. Той вади на преден план проблемни за функционирането на държавата въпроси. Тук не става въпрос само формално, че другите партньори не смятат, че България добре пази границите си. Това означава, че и за българските граждани това е проблем - защото границите ни не се контролират адекватно. Когато има контрабанда, която очевидно се разминава с представата на европейците за ефективна администрация, тук вече имаме проблем. Всъщност ЕС вече ни казва това, което опозицията в България говореше от дълго време. Умира митът за възстановеното доверие. Европа не вярва само на обещания и приказки.

Почина Христо Явашев

автор:Дума

visibility 9

България е сред най-пострадалите в ЕС от КОВИД-19

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 101

Парите за пътеката за КОВИД-19 не стигат

автор:Аида Паникян

visibility 104

/ брой: 101

300 хиляди фирми може да купуват по-скъп ток

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 101

Държавата ще разширява тол системата

автор:Дума

visibility 101

/ брой: 101

Малки хотелиери искат оставката на Ангелкова

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 101

Бюджетът е с излишък от 1,3 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 101

Екипажът на "Дракон" влезе в МКС

автор:Дума

visibility 42

Полицай българин е ранен в САЩ

автор:Дума

visibility 150

Безредици и хаос заляха САЩ след смъртта на афроамериканец

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 101

Русия разобличи обвинения на Вашингтон

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 101

Докога ще спекулират с търпението ни?

автор:Олга Маркова

visibility 131

/ брой: 101

О.з. ген. Кольо Милев: Не са ли твърде много силите ни за НАТО?

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 101

Македонизъм

автор:Велиана Христова

visibility 160

/ брой: 101

Датата

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 101

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ