18 Юни 2021петък12:11 ч.

Бой

/ брой: 77

автор:Деси Велева

visibility 670

"Колко бой съм ял като малък, пък ей на - човек станах". Това явно е мотото на половината българи и в днешно време. То не е останало в миналото, от което пък не е взета поука. Затова хората, които се водят по него, прилагат  принципа на насилие над децата си и в съвременността. Данни на УНИЦЕФ показват, че половината деца у нас са жертва на някакъв вид насилие - физическо, емоционално, сексуално. Най-жалкото е, че хората, способни на такива действия, се изживяват като човеци. Въобразяват си, че са станали хора, а не са само човекоподобни. И продължават да защитават тезата си, че боят и насилието показват правилния път на детето - било тяхно или чуждо. Затова след още 20-30 години статистиките на УНИЦЕФ за България ще са същите. 

Проучването на световната организация показва и друга тревожна тенденция. Шамарът вече не е най-лесният начин за родителя, съседа или непознатия да си излее яда и да охлаби собственото си напрежение. Новият "бой" е емоционалното насилие и пренебрегването. Над половината от децата, жертви на агресия, са били подложени именно на такъв вид тормоз. А той се преодолява много по-трудно от традиционния шамар. Тук именно на дневен ред идват социалните работници, училищните психолози, педагогическите съветници, изобщо хората, на които децата трябва да имат доверие и са в близкото им обкръжение. Доколко обаче те са способни да се справят с лавината от детски проблеми? Има ли ги на точните места, за да отговорят на нуждите на подрастващите? 

И накрая идва въпросът за бедността. Онази бедност, която често е свързана с невежеството, с неграмотността. И превръща родителя в много случаи в насилник. Може би повече усилия от страна на институциите в борбата с мизерията и необразоваността ще покажат след време други резултати. Дали това не е част от разковничето на проблема?

Путин и Байдън приеха обща декларация в Женева

автор:Дума

visibility 358

/ брой: 115

Китай изстреля пилотируем космически кораб

автор:Дума

visibility 692

/ брой: 115

В Испания отпадат маските на открито

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 115

Вучич критикува подхода на Косово

автор:Дума

visibility 244

/ брой: 115

Подлост

автор:Георги Георгиев

visibility 518

/ брой: 115

Заедно с теб

автор:Ева Костова

visibility 496

/ брой: 115

Истерясване

автор:Валентин Георгиев

visibility 335

/ брой: 115

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ