04 Август 2021сряда02:29 ч.

Снимка Община Сопот

Боян Ангелов получава Националната Вазова награда за 2021 г.

Авторският колектив на сп. "Любословие" от НГДЕК "Константин-Кирил Философ" е лауреат на Детската Вазова награда

/ брой: 116

автор:Дума

visibility 9

171 години от рождението на Иван Вазов и 100 години от смъртта на Патриарха на българската литература отбелязваме през 2021 г. Община Сопот организира традиционните Вазови тържества, чиято кулминация е връчването на Националната Вазова награда за литература и Детската Вазова награда. Тази година събитията се провеждат под патронажа на президента Румен Радев.

Носителите на отличията бяха определени от комисия в състав инж. Николай Новаков, зам.-кмет на община Сопот, доц. Григорий Вазов, почетен гражданин на Сопот, Иван Гранитски, носител на Вазовата награда за 2016 г., д-р Стефан Шивачев, директор на Регионалния исторически музей в Пловдив, Катя Зографова, уредник на Националния литературен музей, Валерия Велева, носител на награда на името на Съба Вазова за 2018 г., Катя Адърска-Даскова, директор на ПГ "Ген. Владимир Заимов", Борислава Петрова, директор на къщата музей "Иван Вазов", Диана Кушева, секретар на НЧ "Иван Вазов - 1871", Васко Попов, главен специалист "Спорт, туризъм и младежки дейности", и Иванка Виришапкова, началник на отдел "Хуманитарни и социални дейности" към община Сопот. 

Националната Вазова награда за литература за 2021 г. получава поетът Боян Ангелов. "Поезията на Боян Ангелов следва поетиката на Иван Вазов. В една от последните му книги има цял раздел, който обхваща стихотворения, посветени на големи български творци", заяви Иван Гранитски. "Всеки човек има мечти и блянове. Това, което днес ми се случва, е над бляновете", сподели Боян Ангелов. Авторът избра да коментира новината за удостояването му с Националната Вазова награда за литература за 2021 г. със стиховете "Иван Вазов" и "Демир Хисар", посветено на Димчо Дебелянов от стихосбирката "Реставрация на обелиска".

Боян Ангелов е роден е на 27 август 1955 г. в Панагюрище. Завършва философия и българска филология в Софийския държавен университет. Печели аспирантура в Института за философски изследвания при БАН и през 1992 г. получава научната и образователна степен доктор след защитен докторат.

Работи като редактор и главен редактор в столични издания, в Министерството на културата, в Комитета за телевизия и радио. От 1990 до 2002 г. е главен редактор на сп. "Читалище". Бил е зам.-председател на Съюза на народните читалища, след това - председател на фондация "Читалище-1870", издател на сп. "Читалище". От 1998 до 2005 г. живее и работи в Швейцария, където завършва антропософска педагогика и социална психология с признат докторат, преподавал и специализирал в областта на гьотеанистиката, антропософската естетика, историята на философията, социалната и педагогическата психология. От края на 2012 г. е директор на издателство "Български писател". От юни 2014 г. е председател на Съюза на българските писатели. Член е на Съюза на българските журналисти.

Негови творби като самостоятелни книги или участия в сборници и периодични издания са превеждани на руски, английски, френски, немски, украински, чешки, полски, унгарски, сърбохърватски, гръцки, испански, италиански, турски, китайски, фламандски, норвежки, японски, арабски и др. Превежда от немски, руски, френски и гръцки език.

Носител на Детската Вазова награда е авторският колектив на последния брой на сп. "Любословие". Изданието дава пространство за изява на млади творци, които подхождат отговорно към словото и таланта си. То поставя теми, свързани с устоите и ценностите, които вълнуват човечеството от древността до днес и ни напомня на какво и кого не бива да изменяме в съвремието си.

Зрелостта на учениците, тяхното разбиране за традиция, образ и слово не позволява излъчването на един от тях като персонален победител, но ни задължава да насочим вниманието си към имената на тези деца и да следим развитието им в бъдеще. 

Заглавието "Любословие" изразява неангажиращата и чиста любов към словото на десетки ученици и учители, минали през училището в изминалите повече от 40 години от съществуването му. То представлява здравата връзка с първата половина на българския XIX век, когато личности като Константин Фотинов поставили началото на това, което днес приемаме за даденост: наличието на медии и журналисти, които да ги поддържат, независимо на какво ниво.

С решението си след 13 години прекъсване да възстановят издаването на гимназиалния алманах "Любословие", наследник на Фотиновото списание, учениците от училище, посветило се на изучаването на миналото, се заемат с отговорната и прекрасна задача да пълнят страниците на изданието със стихове и разкази за любов, приятелство, картини и различни герои, като не позволяват фалшивите тонове на словото на омраза и противопоставяне да размиват изкуството им, се посочва в съобщението от Деян Дойнов, кмет на община Сопот.

Янаки Стоилов обжалва отказа за отстраняването на Гешев

автор:Дума

visibility 206

/ брой: 148

ИТН представи кандидатите за министрите

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 148

Над 200 пожара избухнаха за денонощие

автор:Дума

visibility 188

/ брой: 148

Спешни медици се разграничиха от протест

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Ценови удар

автор:Дума

visibility 333

/ брой: 148

ЕБВР придоби дял в концесионера на летище София

автор:Дума

visibility 207

/ брой: 148

С над 30 на сто поскъпна токът за бизнеса

автор:Дума

visibility 172

/ брой: 148

Почивката ни излиза с 10-15% по-скъпа

автор:Дума

visibility 176

/ брой: 148

САЩ гонят още 24 руски дипломати

автор:Дума

visibility 232

/ брой: 148

Грузинци призоваха Путин за рестарт на отношенията

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 148

Протест в Прищина пред посолството на Албания

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 148

Кратки новини

автор:Дума

visibility 186

/ брой: 148

За цената на зелето

автор:Мая Йовановска

visibility 225

/ брой: 148

Цената на тока няма да се регулира от 2024 г.

автор:Евгени Гаврилов

visibility 196

/ брой: 148

Щом номерът минава

автор:Владимир Георгиев

visibility 197

/ брой: 148

Непонятно!

visibility 201

/ брой: 148

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ