06 Август 2021петък00:42 ч.

Би Би Си:

Британски ученици бъркат кравата с кон

/ брой: 112

автор:Дума

visibility 113

Когато учителката Ким Лийни завела класа си на екскурзия до местния аквариум, те й задавали необичаен въпрос, докато вървели по крайбрежната алея на Блекпул: "Госпожице? Какво е това?", попитало 9-годишно момче, сочейки към вълните.

Оказа се, че то никога не е виждало морето. Изненада, като се има предвид, че училището е в средата на Блекпул и само на няколко улици от брега.

Други учители са имали подобни случаи през годините при училищни пътувания извън града, обяснява Ким Лийни. Веднъж 10-годишно дете попитало какво е патица, а друг ученик, забелязвайки крави в полето, възкликнал: "Вижте тези коне".

"Училището се намира в много застроен район в Блекпул. Имали сме много екстремни примери за нашите деца с природата", обяснява Ким.

Уестминстърската начална академия е в район с малко зелени площи, където природа, особено дивата, е дефицитна. Въпреки че много деца живеят само на минути от плажа, може да не успеят да прекарат много време там. И докато Блекпул е заобиколен от невероятна природа като Гората на Боуланд, Ким казва, че много родители нямат автомобили или не могат да си позволят обществен транспорт.

"Те просто не получават възможностите, които биха получили много други деца. И така, помислихме си, ами да им донесем природата".

Сега Ким ръководи образованието на открито в началното училище, което преди две години се превърна в природосъобразно училище. Схемата, която цели да направи училищата по-зелени и по-близо до природата, е партньорство между организации, занимаващи се с околната среда и психичното здраве.

Проектът обучава учители да провеждат уроци на открито, като вдъхновяват своите ученици да научат повече за предизвикателствата на околната среда и природния свят и насърчават работата в екип, социалните умения, увереността и съзидателността. 

Природосъобразните училища вече работят с 90 училища в райони с високи нива на социални лишения, давайки възможност на хиляди ученици да учат и да играят сред природата.

Ръководителите се надяват да разширят програмата тази година, за да помогнат на децата да намерят утеха сред природата след трудностите на епидемичните блокади.

Главният изпълнителен директор на организацията "Уайлдлайф тръст" Крейг Бенет казва, че прекарването на време навън, ангажирането и изучаването на природата е първостепенно за образованието на децата. "За съжаление толкова много деца ходят на училище в райони, където има много малък достъп до зелени площи. Искаме да премахнем бариерите, които пречат на децата да прекарват време сред природата, включително по време на учебния ден", сподели той.

Уестминстърската академия вече има класна стая на открито, както и езерце, повече дървета, диви цветя и фитнес на открито.

Учителите включват, колкото могат, природата в учебната програма, казва Ким: "Това, което се опитваме да направим като училище, е да накараме децата си да харесват, да уважават и да се възхищават на природата, така че когато пораснат, да разбират значението и важността на опазването на нашата планета."

В уроците на открито децата научават за заплахите за пчелите, включително изменението на климата, загубата на местообитания и пестицидите. Заниманията край езерце отдавна е любимо не само за идентифициране на водни същества, но и за изучаване на физическите сили чрез изучаване на плаващи обекти.

"Децата абсолютно ги обичат. Много от тях казват, че не ги чувстват като учене, макар да знаем, че се учат, и това ги прави толкова полезни за тях", споделя Ким. 

Когато тя помолила учениците да кажат какво им харесва в обучението на открито, отговорите били топлещи сърцето. "Едно момиче каза: Просто обичам да откривам нови същества". Друг обясни: "Когато съм навън, не ми се учи, защото е толкова забавно и просто знам, че мозъкът ми става по-голям". /БГНЕС

Пеканов оптимизира Плана за възстановяване

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Световните цени на храните тръгнаха надолу

автор:Дума

visibility 136

/ брой: 150

90 на сто oт xoтeлиepитe oчaквaт липca нa кaдpи

автор:Дума

visibility 110

/ брой: 150

Израелската авиация удари Ливан

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 150

Наши огнеборци гасят пожари в РС Македония

автор:Дума

visibility 121

/ брой: 150

До 70 000 души участвали в хибридната война срещу Минск

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 150

Неспирен конфликт между Израел и палестинци

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 150

На инат

автор:Павлета Давидова

visibility 159

/ брой: 150

Двата полюса на семейство Филови

visibility 149

/ брой: 150

Да знаеш да станеш от масата

автор:Константин Иванов

visibility 156

/ брой: 150

Себеуважение

автор:Ина Михайлова

visibility 347

/ брой: 150

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ