15 Юли 2020сряда16:06 ч.

БСП изпълни ангажимента си към обществото и ще внесе яснота по темата, увериха социалистите

БСП даде на КС Закона за социалните услуги

Социалистите са включили опасенията и жалбите на всички, с които са провеждали срещи по темата

/ брой: 44

автор:Павлета Давидова

visibility 891

По искане на ПГ "БСП за България" Конституционният съд ще трябва да се произнесе по Закона за социалните услуги, който бе обнародван още през март 2018 г. Народните представители са събрали необходимите подписи за искането до КС, увери председателят на партията Корнелия Нинова. Тя уточни, че аргументите за необходимостта от произнасяне на съда са изредени на 38 страници. Нинова припомни, че влизането на закона в сила бе отложено с половин година и е предвидено за 1 юли 2020 г. заради възникналите страхове и напрежение.

От БСП отбелязаха, че части от Закона за социалните услуги породиха много напрежение в българското общество, много тревоги и страхове в семействата. Нинова отбеляза и многобройните протести, свързани с някои текстове. "Нека Конституционният съд да каже има ли в закона текстове, които противоречат на Конституцията. Това е правовият ред в държавата", отбеляза председателят на БСП.

"Жалбата се основава на всички проведени срещи, разговори, жалби от неправителствени организации, които протестираха против закона. Всичко това е обобщено, вкарано като мотиви и представено на Конституционния съд. Цялото обжалване, сезирането на Конституционния съд ще бъде качено на сайта на съда. Всеки може да се запознае с мотивите", уточни председателят на парламентарната комисия по взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите Георги Гьоков. Той обясни, че с произнасянето на Конституционния съд по темата най-сетне ще спрат споровете дали законът отговаря на Конституцията или не. Народният представител уточни, че искат произнасяне по целия закон, а не само за отделни текстове от него.

Определени части от закона провокираха родители да се притеснят за "традиционните български и семейни ценности". Необходимостта от закона обаче бе подкрепена от редица неправителствени организации, които посочиха, че липсва интегриране на социалните услуги и социалните плащания, както и съгласувана работа на отделните системи в подкрепа на семейството, детето или възрастния човек. 

Дисниленд в Хонконг отново затворен

автор:Дума

visibility 93

Два влака са удариха в Чехия, десетки са ранени

автор:Дума

visibility 254

Помощта на САЩ за Украйна била разграбена

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 133

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ