27 Януари 2020понеделник02:53 ч.

Снимка Емилия Костадинова

БСП искат ново обсъждане на системата "Бонус-малус"

автор:Дума

visibility 337

Наредбата за системата "Бонус-малус" в сегашния й вид да бъде оттеглена от общественото обсъждане и да се направят промени, за да не бъдат ощетявани водачите за сметка на застрахователите. За това настояват от БСП. В момента системата е инструмент за увеличаване на застрахователната премия, но за нас е неприемливо за едно и също нещо шофьор да бъде санкционеран няколко пъти, коментира секретарят на ПГ на левицата Димитър Данчев.
Припомняме, че срещу новата система "Бонус-малус" се изказаха вече превозвачески фирми, а вчера и омбудсманът призова за редакция на наредбата.
 Взимайки предвид обществената реакция на граждански и браншови организации, смятаме, че изготвената наредба не отговаря на очакванията на обществото, в това число и очакванията, че тази система ще допринесе за намаляване на пътнотранспортните произшествия, подчерта Данчев. По думите му според левицата в наредбата са допуснати сериозни пропуски и тя има нужда да бъде преработена. От "БСП за България" предлагат като първа стъпка тази наредба да бъде оттеглена от общественото обсъждане.
Внесли сме предложение за промяна в Кодекса за застраховането, където казваме, че размерът на премията за застраховката "Гражданска отговорност" може да бъде коригирано само на база нанесени щети, уточни Димитър Данчев. Проблемите, които създава сега действащият текст, при влизане в сила и на наредбата, са свързани с повишаването на корупционния риск и на затрупване на съдилищата с купища жалби за отлагане на повишаване на застрахователната премия, обясни депутатът. От БСП предупредиха, че се създава допълнителна тежест за траспортните фирми, който имат голям брой водачи за едно и също транспортно средство.
 

Жълт код за поледици в 7 области на страната

автор:Дума

visibility 0

Българите доплащат най-много за лекарства

автор:Дума

visibility 76

Карлуково протестира срещу опасни отпадъци

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 17

Повече от 150 млн. лева укрити данъци за 2019-а

автор:Дума

visibility 73

ГЕРБ клатят валутния борд

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 17

Колекторските фирми с нова измама

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 17

Работодатели: Без отпуск за дните в майчинство

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 17

Коронавирусът в Китай става все по-опасен

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 17

Сеизмолог прогнозира нови трусове в Турция

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 17

Кратки новини

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 17

Хазартът е социален бич

visibility 127

/ брой: 17

Как Ревизоро стана Язовиро

автор:Юлия Кулинска

visibility 314

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ