21 Март 2023вторник13:25 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса. Днес ще преобладава слънчево време с разкъсана висока, след обяд над западните райони и средна облачност. В повечето места ще е почти тихо. В сутрешните часове в източните райони ще има ниска облачност, там ще духа слаб южен вятър. Температурите ще се повишат и максималните ще са между 16 и 21 градуса, в София - около 19 градуса.

Снимка ЕМИЛИЯ КОСТАДИНОВА

Интервю

Георги Свиленски:

БСП ще е гарант за успешно управление

Повишаването на доходите е червената линия, от която няма да отстъпим, категоричен е председателят на ПГ "БСП за България"

/ брой: 244

автор:Юлия Кулинска

visibility 89

ГЕОРГИ СВИЛЕНСКИ е роден във Велико Търново. По професия е строителен инженер. Бил е два мандата общински съветник от БСП в Столичния общински съвет. Народен представител в 42-рото, 43-тото, 44-тото, 45-ото, 46-ото и 47-ото НС, избран от 24 МИР в София. Владее руски и английски език. 


– Г-н Свиленски, какви са вашите очаквания за новия политически сезон? 

– Очаквам ангажиментите, които БСП пое към избирателите по време на предизборната кампания, час по-скоро да започнат да бъдат решавани. Добър знак е, че от първия ден на работата си парламентът започна да се занимава с цените на тока. През миналата седмица наложихме мораториум на цените на енергоносителите и ние от БСП подкрепихме решението с увереността, че трябва да има такъв, за да могат българите да преминат по-леко през зимните месеци. Замразяването на цените ще е за срок от три месеца. През това време законодателството ще бъде променено, за да не скачат рязко сметките за ток, вода и парно. Нищо не се е променило в себестойността на тези услуги, за да ги плащат хората на по-висока цена. България ще бъде четвъртата държава в Европа, която замразява цената на тока. Това е първото доказателство, с което показахме, че имаме воля да работим за решаването на проблемите на българите.

– Парламентът създаде временна комисия за енергийната криза. Какви са нейните функции?

– Временната комисия трябва да даде предложения за решения за справяне с енергийната криза и растящите цени на енергоносителите. Целта е компетентно и експертно да се каже какво трябва да се случи след мораториума, ако наистина народните представители искат да се погрижат за хората и икономиката. Нужни са промени в Закона за енергетиката – такива, че да не пострадат и ЕРП-тата, и частни дружества, и индустрията, и икономиката. Трябва да се промени методиката за определянето на цените.

– Една от червените линии, от които БСП декларира, че няма да отстъпи, е повишаването на доходите и защитата на социално слабите, децата и семействата. Така ли е? 

– Да, повишаването на доходите е втората важна стъпка. Тя ще стане през приемането на бюджета за догодина. Имаме министри – социалисти, в областите социална политика, икономика и индустрия, земеделие и туризъм. След много години БСП има възможност да започне да реализира политиките си за защита на хората. Въпреки намаления състав на народните представители, съм убеден, че няма да пропуснем възможността, която имаме като част от управляващата коалиция. 

Ще се погрижим и за пенсионерите. На 25 декември предстои преизчисляването на пенсиите им. Целта на бъдещата пенсионна реформа ще бъде сближаване на отпуснати по-назад във времето пенсии и тези от последните години. Както обяви социалният министър Георги Гьоков, от 1 юли по закон предстои осъвременяване на пенсиите с ръста на инфлацията и нарастването на средноосигурителния доход. Всички пенсионери ще продължат да получават КОВИД-надбавките, докато има пандемия. Най-важното е, че от 1 януари няма да има нито един пенсионер, който да живее под прага на бедност. 803 000 души от юли тази година живеят под този праг. От 1 юли ще се мисли за онзи модел за преизчисляване на пенсиите, който ще доведе до справедливото увеличение – нещо, за което БСП настоява от години. Минималната работна заплата също ще бъде повишена.

– През миналата седмица правителството реши да се отпуснат пари за нови детски градини. Какъв е вашият коментар?

– Радвам се, че едно от първите решения на правителството е социално и е с грижа за децата и младите семейства. Отпускат се 3 280 976 лв. за изграждането на нови детски градини и ясли и за ремонт на детски заведения в 14 общини. Не по-малко важно е и решението да се отпуснат допълнително 96 168 лв. за нови защитени училища и детски градини в 13 градове и села. Те се намират в отдалечени и планински райони, където няма достатъчно деца. Ако няма държавна грижа за тях, трябва да бъдат закрити и младите семейства ще напуснат населените места. Това ще доведе до още по-голямо обезлюдяване и демографска криза. Решенията са в пълно съответствие със социалните ангажименти на БСП и с обещанието да бъдем социалния вектор в това правителство. 

Управляващите заявиха готовност да обвържат майчинството през втората година с минималната работна заплата. В момента то е 650 лв. Промяна се търси и за първата година, така че родителите да бъдат стимулирани да се осигуряват на реалните доходи. Предвижда се също яслите и детските градини да станат безплатни.

БСП е съгласна да се вдигне максималният осигурителен праг и тази мярка фигурира в нашите програми – и предизборни, и идеологически. Това не е ново за нас, през годините сме понасяли загуби от тази мярка, включително при гласуване на избори не са ни подкрепяли, но ние сме я заложили в нашата дългосрочна програма. 

Статутът на болниците също ще бъде променен, за да не се прави търговия със здравето. Готвят се екипите, които ще решат как това ще стане. Очаква се държавните болници да минат към Министерството на здравеопазването, което е добра стъпка.

– Какво ще е отношението на депутатите от "БСП за България" към правителството? Ще бъдете ли негов коректив или ще сте безкритични към решенията му и към своите министри? 

– БСП няма основание да се притеснява какви министерства е получила в резултат на коалиционното споразумение. Това е най-хубавото – където всяка партия е силна, там да получи възможност за изява и работа.

Няма как да бъдем безкритични към действията на кабинета и към министрите на БСП. Всеки от тях ще получава критиките или похвалите от нас в зависимост от действията си. Няма да спестяваме нищо на никого. Обръщам се към тях с уверението, че няма да получат комфорт само за това, че са представители на БСП. Напротив, ще следим  стриктно решенията и предложенията, които правят, и ще ги критикуваме, ако прекрачат червените линии, записани в коалиционното споразумение. Убеден съм обаче, че те съзнават отговорността си, че от тяхното поведение и действия зависи  бъдещето на БСП като партия. 

– Как виждате хоризонта на това правителство и защо е добре то да изкара пълен мандат? 

– Очевидно е, че без БСП не можеше да се състави правителство на промяната. Изключително сериозно се отнесохме към преговорите с коалиционните партньори. Исканията на левицата залегнаха в много голяма степен в общата програма на кабинета. За нас това е лакмусът дали в това правителство ще можем да изпълняваме политиките, които сме обещали на хората. Волята за промяна, подходът към самото споразумение и законодателната програма, разписана по периоди, ми дават основание да вярвам, че кабинетът ще изкара пълния си мандат. Наивно е да смятаме, че проблемите, трупани с години, ще бъдат решени за два-три месеца.

А първите законопроекти, които ПГ "БСП за България" ще внесе в НС, са свързани с промени в Закона за енергетиката, в здравеопазването, в образованието и в социалната сфера. 

– Как ще коментирате поведението на ГЕРБ, които нееднократно декларираха, че ще са конструктивна опозиция? 

– Изключително злобни и лицемерни. Тези хора 12 години управляваха държавата и заради лошото им управление в парламента има две нови партии. Защото българите търсеха алтернатива как да се отърват от престъпното управление на ГЕРБ. И сега бившите управляващи имат наглостта да застават на трибуната и да дават акъл, при положение, че техните министри са депутати. А те са отговорните за проблемите, които ни завещаха. Вместо да се смирят, те продължават да саботират работата на НС. Би трябвало да замълчат и да се засрамят от действията си през 12-те години, в които ограбиха и съсипаха държавата.

– Наближават коледните и новогодишните празници. Какво пожелавате на българите?  

– Пожелавам на всички весели и светли празници. Да има здраве, топлина, уют и любов в домовете им. Нека вярата, че доброто предстои и че промяната е неизбежна, да не ни напуска.

 

МФ иска таван от 5000 лв. за плащанията в брой

автор:Дума

visibility 474

/ брой: 54

940 лв. минимална заплата от 2024 г.

автор:Дума

visibility 471

/ брой: 54

Обещават газовата връзка със Сърбия да бъде пусната в срок

автор:Дума

visibility 523

/ брой: 54

Колите втора ръка са поскъпнали с 40 %

автор:Дума

visibility 413

/ брой: 54

Стига сме отстъпвали!

автор:Боян Бойчев

visibility 556

/ брой: 54

Шизофренията в Хага

автор:Дума

visibility 660

/ брой: 54

Атанас Зафиров: БСП е лявата партия, която отстоява мира

автор:Дума

visibility 547

/ брой: 54

Георги Свиленски: Служебният кабинет се намесва предизборно

автор:Дума

visibility 452

/ брой: 54

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ