04 Октомври 2022вторник13:11 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°. Днес облачността ще е променлива. Само на отделни места през деня ще превали слаб дъжд. През нощта ще духа умерен запад-северозападен вятър, през деня ще се ориентира от север-северозапад и ще отслабне. Минималните температури ще са между 7° и 12°, в София - около 7°; максималните ще са предимно между 15° и 20°, в София - около 15°.

Анна Янева:

БСП-София е моторът на бъдещата победа на левицата

Хората са убедени, че АЕЦ "Белене" е нужна и искат гласът им да се чуе, твърди лидерът на столичните социалисти

/ брой: 239

автор:Юлия Кулинска

visibility 1659

Анна Янева е родена в София. Завършила е  УНСС, специалност "Организация и управление на МТС". Специализирала е в АОНСУ  управление на социално-политическата дейност. Работила е като управител на СД "Нармаг". Била е зам.-кмет на община "Триадица" и експерт в ГС на БСП - София. От 1991 до 2005 година е общински съветник в Столичния общински съвет, където е зам.-председател на постоянната Комисия по бюджет и финанси. Зам.-министър на икономиката и енергетиката в кабинета на Сергей Станишев. Депутат е в 41-то Народно събрание. През май 2012 година е избрана за лидер на БСП-София.      


Цитат
"Ще продължаваме да показваме истинското уродливо лице на управлението на ГЕРБ"


- Г-жо Янева, през почивните дни столичните социалисти се събрахте на работна дискусия в Боровец, на която обсъдихте актуалната политическа обстановка в страната и очертахте стратегията си за работа до парламентарните избори. Кои бяха акцентите и приоритетите на БСП-София за предстоящите месеци, които обсъдихте на форума?
- Това е първият семинар, който се проведе с новия състав на Градския съвет на столичната организация на левицата. В него участваха президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станиш, председателите на районни съвети на комисиите към ГС, общинските съветници, народните представители и евродепутатите. Целта на форума бе да определим задачите, които сме си поставили като партия и като най-голяма организация на левицата, а това е спечелването на предстоящия вот за ново Народно събрание. Като свой основен приоритет изведохме непосредствената работа с хората. Те са в центъра на нашето внимание и БСП прави политика за тях. Участниците в срещата се обединихме около стратегията да работим в синхрон, да звучим като оркестър - без фалш и разнопочност. Всички сме мотивирани и амбицирани да вложим всичките си сили и възможности, за да спечелим парламентарните избори. Убедена съм, че имаме възможности това да се случи, като се имат предвид успехите на БСП в частичните местни избори през последните месеци и провалите и гафовете в управлението на ГЕРБ, които те демонстрират почти всеки ден.
- На срещата с лидера на БСП Сергей Станишев, която се проведе на 8 октомври под мотото "Победата започва от София - солидарни с хората", вие заявихте, че моторът на победата трябва да бъде софийската организация на БСП. Какви са приоритетите и стратегията в работата на столичните социалисти?
- Увереността и амбицията, която заявихме, не е просто лозунг, а реалност. Столичната организация на БСП е най-голямата в страната и е много важно ние да бъдем тези, които задаваме верния тон. Наш приоритет е, и винаги е бил, решаването на проблемите на столичани. В разговорите с тях се опитваме да разберем болките и недоволството им от определени проблеми и, естествено, да им предложим верните решения, за да ги преодолеят. Столичната организация на БСП има натрупан сериозен опит в това отношение и ние ще продължаваме да отстояваме идеите на левицата. Ще продължаваме да показваме истинското уродливо лице на управлението на ГЕРБ, където ситуацията продължава да се влошава, доверието в  управляващите спада, топи се и личният рейтинг на Бойко Борисов. Наша е отговорността за промяна, за излизане от тоталната криза, в която ни вкара властта, и за връщане на държавата в ръцете на хората.
- Вие заявихте преди шест месеца, когато застанахте начело на БСП-София, че основна цел на работата ви ще бъде привличането на млади хора. Какви алтернативи им предлагате?
- Ние в БСП не делим хората на стари и млади. Всяка личност е важна. Бъдещето на младите хора и шансът, който те трябва да получат, беше и един от акцентите на работната среща. ГС на БСП в София подема инициатива ноември да бъде обявен за месец на младите, който ще премине под мотото "Младежка безработица". Тя е по инициатива на Младежкото обединение към столичната организация на левицата и ние не само я подкрепяме, но и ще помагаме активно. Припомняме, че този проблем е приоритет и на ПЕС, и на ЕС. През целия месец, посветен на младежката безработица, ще се обсъждат теми и проблеми, които младежите ще определят сами. Ще организираме няколко съпътстващи мероприятия в тази посока. На кръгла маса младите хора ще имат възможност да дебатират въпросите заедно с представители на неправителствения сектор, с работодателски организации, със синдикати и всички, които имат отношение към проблема. Ще има още две изяви. На едната безработните ще могат да получат съвети как да си намерят работа. На втората те ще се срещнат очи в очи с представители на бизнеса и се надяваме в непосредствен разговор да получат предложения за работни места.
- Столичната организация на левицата натрупа голям опит при събирането на подписи за провеждане на референдум за АЕЦ "Белене". БСП в София събра 95 000 подписа. Каква кампания предвиждате да направите, за да участват повече хора в допитването?
- Референдумът за АЕЦ"Белене" беше основна тема, която обсъждахме на работната среща. Подписката беше началото. Сега пред нас стои основната цел да провокираме и убедим повече българи да участват в допитването. Това ще бъде първият референдум от 23 години насам и първата възможност за реализиране на пряката демокрация в страната. Въпреки опитите на управляващите да подценят, да омаловажат, да оплюят и да провалят референдума, той ще се случи. Ще парираме всички опити на ГЕРБ да отклонят вниманието на хората от съществения проблем. Ще организираме разширени събрания, на които ще поканим специалисти извън нашите редици, които да разкажат на хората за необходимостта от развитието на ядрената енергетика и от участието им в референдума. Хората не бива да се подценяват, че не знаят какво искат. Аз вярвам, че те знаят за какво става въпрос, независимо от манипулациите на ГЕРБ и лично на министър-председателя. Ние ще подготвим необходимите материали, в които ще обясним още веднъж кратко и ясно на хората защо е необходимо да бъде построена АЕЦ "Белене" и защо е необходимо да се чуе гласът на всички нас. И, разбира се, ще продължим прекия диалог с всеки човек, както правихме и по време на събирането на подписката. Това е много важно и много ценно, защото в подобен неформален разговор всеки си казва мнението, своите съображения "за" и "против", а и ние също имаме възможност да кажем аргументите си.
- Вашата оценка за работата на съветниците от БСП, които са изключително активни в Столичния общински съвет?
- Категопрично мога да заявя, че групата общински съветници работи изключително добре. И това е така не защото го казвам аз, а защото всичко, което правят те, се усеща и вижда от всички столичани. Ние имаме конкретна позиция по всички актуални проблеми, които се разглеждат в общинския съвет. И най-хубавото е, че има чуваемост на мненията ни, а е добре, че и медиите са благосклонни към нас. На семинара отделихме много време на дейността на групата общински съветници, защото, ако искаме да правим политика за хората, общинският съвет е мястото за това. Общинските съветници от БСП остро са поставяли и поставят въпроси, свързани с качеството на образованието и здравеопазването. Специално място отделят на особено важните въпроси за столичани, отнасящи се до монополистите ВиК и "Топлофикация" - София. Не сме безразлични към проблемите, свързани със сигурността на столичани. Признавам, че в София се правят и много добри неща, но и много се краде. Ще продължаваме да питаме, да се вълнуваме от екологията, от построяването на прословутия вече завод за преработка на битови отпадъци. Още през 2005 година Бойко Борисов като кмет на София обеща, че до 10 години той ще бъде построен. Вече сме 2012 година, но все още няма и първа копка. Има само гола поляна, за разлика от гьола. Не е нармално в ХХI век да не е решен проблемът с бездомните кучета, да няма изградена канализация в цяла София.
И всичко това в столица на европейска държава! Много важно в решаването на проблемите на жителите на София е взаимодействието ни с народните представители от областта, които са нашият глас в законодателната власт. Нашата амбиция е да покажем, че има и друга визия за града ни и друга алтернатива за развитието му.      


 

Промишленото производство в Русия се ускорява

автор:Дума

visibility 593

БНБ вдигна основния лихвен процент за пръв път от 2016 г.

автор:Дума

visibility 465

/ брой: 191

1,4 млрд. лв. печалба на банките за първите осем месеца

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 191

Бюджетният излишък се сви с над 600 млн. лв.

автор:Дума

visibility 315

/ брой: 191

За зимата - в Африка

автор:Дума

visibility 458

/ брой: 191

Иван Цанков: Нужно е стабилно и работещо правителство

автор:Дума

visibility 427

/ брой: 191

Двойни стандарти и цинизъм

автор:Велизар Енчев

visibility 158

/ брой: 191

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ