27 Май 2020сряда12:54 ч.

Социалистите посочват, че приходите на общинските траспортни дружества са паднали много и се безпокоят за бъдещето на служителите в сектора

БСП в София с 19 антикризисни мерки

Най-големият удар в извънредното положение поемат градският транспорт и здравеопазването, смятат общинските съветници от левицата

/ брой: 62

автор:Деси Велева

visibility 411

Столичните общински съветници от БСП излязоха с 19 антикризисни мерки. Те са внесени за обсъждане в работна група в общината, която беше съставена спешно миналата седмица. Пакетът от мерки има за цел да подкрепи развитието на икономиката и да облекчи неблагоприятните последици от извънредното положение. Социалистите са разтревожени за състоянието на градския транспорт, затова голяма част от предложенията им са свързани с него. "Това е сферата, която понася най-големия удар в София. Приходите на общинските дружества са паднали много", коментира за ДУМА общинският съветник от БСП Иван Таков, който е и член на антикризисната работна група. Според него е нужно да се завишат средствата по регламент 1370 на ЕС за гарантиране финансовата стабилност на транспортните дружества и за изплащане на възнагражденията. 

Социалистите настояват да се проучи възможността транспортните общински фирми да кандидатстват за подпомагане от държавния бюджет, а те да опитат да предоговорят кредити с банките. От левицата предлагат служителите, обслужващи неработещите в момента платени зони за паркиране, да бъдат пренасочени в помощ на органите, които следят за събирането на хора на едно място. Съветниците искат общински програми за временна заетост на хора, съкратени поради извънредното положение. Сред мерките е предвидена актуализация на бюджета на София и по-конкретно на капиталовата програма, като се пренасочат средства от по-маловажни проекти към жизненоважни системи като здравеопазване, транспорт, чистота. Налагането на мораториум за срока на извънредното положение върху плащането на наем за общински жилища от хора, които са в неплатен отпуск или съкратени, също е наложително. Социалистите смятат, че за търговски обекти и тротоарно право, за сергии и магазини, отдавани от общината, също не трябва да се дължат наеми, а такса смет трябва да се плаща на три равни вноски. Иван Таков отново наблегна на кризата в общинското здравеопазване и заедно с колегите си настоява за мерки като целеви безлихвени кредити за изплащане на минимални възнаграждения за лекари, медицински сестри и помощен персонал, както и за разсрочване поне от 6 месеца на задълженията към "Топлофикация".

До две седмици СОС ще заседава онлайн 

До две седмици Столичният общински съвет ще започне да провежда онлайн заседания. Това е предвидено в изменения на правилника за работа на СОС, предложени от ГЕРБ. По тях се приемат становища и коментари писмено в следващите 14 дни. Едновременното присъствие на 61 общински съветници, на кмета и на вносителите на доклади ще бъде осигурено чрез конферентна връзка. Не е сигурно обаче дали заседанията ще се излъчват на живо за гражданите, тъй като в текста е записано, че това може да става само, ако е осигурена техническа възможност.

Гърция отваря въздушните си граници

автор:Дума

visibility 95

Първа оставка в британското правителство

автор:Дума

visibility 195

На 1 юли Израел анексира палестински територии

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 98

Китай е удвоил делата срещу корупцията

автор:Дума

visibility 146

/ брой: 98

МЕЛОДИЯТА

автор:Анжел Вагенщайн

visibility 265

/ брой: 98

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ