04 Август 2020вторник08:06 ч.

Бурканбанк не умира

/ брой: 122

автор:Евгени Гаврилов

visibility 496

В проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се твърди, че близо две трети от българите държат парите си, доколкото ги имат, вкъщи. Преди тридесетина години тази система бе известна като бурканбанк. Тогава хората имаха пари, но нямаше какво да купят с тях и държаха пачките под дюшека. Сега магазините пращят от стока, но парите са кът. Това обаче е друга тема. По-важен е въпросът защо този начин на "инвестиране" не спира да бъде актуален. 

На първо място - става дума за доверие в банковата система. Въпреки мантрите, че тя е непоклатима, явно хората трудно забравят периодичните банкови трусове. Най-големият бе през 1997 г., когато спестяванията се стопяваха с часове, а последният пример бе преди шест години, когато гръмна КТБ и от нея бяха откраднати над 3,5 млрд. лв. Появиха се опашки и пред ПИБ, но там ситуацията бе овладяна.

На второ място - става дума за непоследователната правителствена политика, свързана с присъединяването на страната към еврозоната. Преди две години, по време на европредседателството на България, това бе основна тема, с която ни продъниха ушите. Господарите от Франкфурт и Брюксел обаче тактично ни охладиха ентусиазма и все още чакаме благоволение за чакалнята на еврото. После Менда и компания тръгнаха тайно да променят законите, което постави под съмнение стабилността на валутния борд. Повелителят се уплаши от обществената реакция срещу поредния управленски гаф и би отбой за еврото. Въпреки това, уплашени, хората бързо изтеглиха над един милиард лева и ги обърнаха в евро. Сега чакалнята отново е на мода.

На трето място - вече няма никакъв смисъл човек да си държи парите в банките, защото заради почти нулевите лихви те не носят никаква доходност, а само разходи за обслужване на сметки и депозити.

На четвърто място - става дума за финансова култура. Според анализа на ОИСР само около половината българи имат сравнително висока финансова грамотност и знаят как да управляват парите си. Всичко това обяснава защо бурканбанк не умира.

Борисов радва администрацията с 30% скок на заплатите

автор:Дума

visibility 5

Търсят кой е записвал Борисов

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 147

Половината българи не одобряват Гешев

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 147

2 млн. по-малко чужди туристи у нас заради КОВИД

автор:Дума

visibility 85

/ брой: 147

Всеки двадесети търговец е загубил 90% от приходите си

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 147

В АПИ още не знаят колко са опасните мантинели

автор:Дума

visibility 72

/ брой: 147

Русия пуска ваксина срещу КОВИД-19

автор:Дума

visibility 116

/ брой: 147

Помощник на Тръмп иска добри отношения с Русия

автор:Дума

visibility 92

/ брой: 147

Берлин зове за твърда позиция спрямо Китай

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 147

Кратки новини

автор:Дума

visibility 68

/ брой: 147

И Десети ноември няма да помогне

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 132

/ брой: 147

Защо властта мрази българската музика?

автор:Альона Нейкова

visibility 142

/ брой: 147

Датата

автор:Дума

visibility 66

/ брой: 147

Ново време

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 147

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ