27 Март 2023понеделник11:01 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат. Днес преди обяд ще е предимно слънчево, но ще е ветровито. Ще духа силен и поривист вятър от юг-югозапад. След обяд вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Облачността ще се увеличи и до вечерта от запад на изток ще превали дъжд, на места придружен с гръмотевици. На отделни места валежите да са значителни, а в нощните часове - в планинските райони дъждът ще се примесва със сняг. Дневните температури ще са високи и максималните ще са предимно между 16° и 21°, но до вечерта бързо ще се понижат.

Часовникът удари "Брекзит"

Слаба като лидер и с нестабилно правителство, Тереза Мей ще договаря с Брюксел съдбата на 65 милиона британци

/ брой: 118

автор:Кристиела Симеонова

visibility 2248

Часовникът тиктака и ни приближава към "Брекзит". Случващото се е бъркотия, но това не е бъркотията на ЕС. Това заяви неотдавна заместник-председателят на Европейския парламент Мейрийд Макгинес. Вчера с първата среща между преговорните екипи на двете страни Великобритания и ЕС официално поставиха началото на дългоочакваните преговори за края на 44-годишния си брак.
Важно е да се отбележи, че "Брекзит" не е само това, което искат британците, а и това, което е възможно, т.е. каквото позволи и ЕС в лицето на останалите 27 страни членки. Две години имат британците и ЕС, за да финализират преговорите.
От самото начало беше ясно, че преговорите ще бъдат трудни, че разводът ще е тежък и мъчителен и за двете страни, но вотът на британците съвсем обърка нещата и утежни положението на Мей.

Хаос в Уестминстър и тежки времена за Мей

За прострелялата се сама в крака със свикването на предсрочните парламентарни избори Тереза Мей предстоят тежки времена. С хазартния си ход тя не само навреди на собствената си партия, принудена днес да разчита на подкрепата на юнионистите, за да си осигури до известна степен работещо мнозинство, но определено отслаби позициите си в преговорите с Брюксел.
От своя страна европейските лидери се опасяват, че правителството на Мей е твърде нестабилно, за да договаря изпълними условия, което означава, че преговорите може да завършат с "тежък "Брекзит", т.е. без никаква сделка. Страните от ЕС се притесняват, че на практика през следващите месеци британското правителство ще е съсредоточено върху запазването на своето съществуване, защото без благоволението на Демократичната юнионистка партия ръцете на Мей са вързани.
Кабинетът на Мей е пред заплахата да се разцепи по отношение на подхода за "Брекзит" - дали да предприеме по-мек подход, основан на "работните места на първо място", или да преследва твърдата стратегия на министър-председателя за миграцията, която е една от причините за този изборен резултат на консерваторите и те не успяха да спечелят убедително мнозинство. Силен е натискът върху Тереза Мей от министри от кабинета й, които заплашват да го напуснат, ако тя се осмели да смекчи позицията си за "Брекзит".
Положението на Мей е усложнено още повече от кръстосания огън, на който е подложена, заради разминаванията в позициите на самите управляващи консерватори, на юнионистите, на опозицията в лицето на лейбъристите.

Твърд или мек "Брекзит"

Поддръжниците на твърдия "Брекзит" искат Великобритания не само да напусне ЕС, но и да излезе от единния пазар и от митническия съюз. Но същевременно те настояват да се договори безмитен достъп до единния пазар, без да е необходимо участие в общия бюджет на ЕС, без да се спазват решенията на Съда на ЕС и без да се позволява на европейците свободно да живеят и работят във Великобритания.
Поддръжниците на мекия "Брекзит" предпочитат да запазят по-близки отношения с ЕС. Те искат да останат в единния пазар и/или в митническия съюз, подобно на Норвегия и Швейцария.
И отново Мей трябва да постигне компромис - тя ще трябва да се изправи срещу Камарата на общините, където няма мнозинство за твърд "Брекзит", и срещу Камарата на лордовете, които още преди изборите се противопоставяха на нейната категорична позиция за намаляване на миграцията.
Безспорно най-важният въпрос при "Брекзит", и то пряко свързан с миграцията, са работните места и правата на европейските граждани във Великобритания и на британските в другите страни членки. Бившият лидер на консервативната партия Уилям Хаг сподели идеята да бъдат въведени "разрешителни за работа за служителите от ЕС, като те ще бъдат давани на всеки, който получи работа в Обединеното кралство... Но европейците няма да имат никаква подкрепа от държавата, ако нямат работа, и същите права ще важат за британските граждани в ЕС."
Останалите 27 страни членки ще настояват всички техни граждани, независимо дали работят или не, да запазят правото си на постоянно пребиваване, ако живеят във Великобритания към датата на влизане в сила на "Брекзит".
Сред основните точки е изискването ЕС да договори условията по организираното излизане на Великобритания, като първо определи как гражданите на Великобритания и ЕС, фирмите и други юридически лица ще бъдат засегнати и как Великобритания ще се отдели от ЕС. ЕС ще обсъжда бъдещите си отношения с Лондон "само в светлината на постигнатия напредък" по тези въпроси, се казва в европейската стратегия за преговорите. Бъдещото местонахождение на агенции и други институции на ЕС, които сега са във Великобритания, ще бъде определено от 27-те страни членки.
Освен това различни работни групи в рамките на преговорите ще обсъждат и друг сложен въпрос, по който двете страни срещат големи разминавания - финансовите задължения на Лондон към деня на напускане на съюза. Сред основните въпроси стои и въпросът за запазването на отворени граници между Ирландия и Северна Ирландия.
Никое бъдещо споразумение между ЕС и Великобритания не може да важи за Гибралтар без съгласието на Испания.

Лейбъристите готови да преговарят за най-добрата сделка

Правителството на торите не е в позиция да договори добра сделка за Великобритания. Това заявява лидерът на лейбъристите, които постигнаха впечатляващ резултат на изборите, Джеръми Корбин в статия за "Мирър". Тереза Мей не спечели мандат за безразсъдното си "никаква сделка е по-добра от лоша сделка". Сега трябва да смени тактиката си и да започне преговорите с нов тон и посока. Премиерът сега трябва да приеме, че не съществува такова нещо като "без сделка", отбелязва Корбин.
Лейбъристите създадоха стратегия за "Брекзит" и са готови да договорят най-добрата за Великобритания сделка. Ако Тереза Мей не може да получи подкрепата на парламента, ние сме готови да поемем тази отговорност, категоричен е Корбин.
По думите му въпросът днес е какъв "Брекзит" ще имаме и дали той ще бъде в полза на цялата страна или само на привилегированото малцинство. "Вместо да вселяваме фалшиви страхове, ще изработим план за "Брекзит", основан на общите интереси", твърди лидерът на лейбъристите. Те ще поемат категоричен ангажимент към европейските граждани, които живеят и работят във Великобритания, че съществуващите им в момента права ще бъдат защитени и след "Брекзит". "Ясно е от личните ми дискусии с европейски лидери, че това ще бъде най-добрият начин да се гарантират правата на британските граждани в другите страни членки", отбелязва Джеръми Корбин.
Лейбъристите ще договарят такова споразумение, което поставя на първо място работните места и стандартите за живот, защитава правата на работещите и опазването на околната среда. "Напускането на ЕС означава, че Великобритания ще има различна връзка с единния пазар. Но работните места и икономиката ще бъдат наш приоритет и във финалното споразумение за "Брекзит" трябва да бъдат запазени ползите от единния пазар на ЕС и митническия съюз, категоричен е лидерът на лейбъристите.
На практика днес имаме един слаб лидер и нестабилно правителство, което ще решава съдбата на британците. Тереза Мей стана главен герой в собствения си кошмар и от категоричната позиция, с която се биеше в гърдите, че ще се изправи пред Брюксел, днес няма и помен. Но хората са казали - каквото сам си направиш, никой друг не може... Хаос в парламента и протести пред него - на този фон започнаха дългоочакваните преговори за "Брекзит". Нищо чудно да се наложи британците за четвърти път за малко повече от две години да отидат отново до урните. А и "Брекзит" може и да не се състои...Сигнали

Германският външен министър Зигмар Габриел даде сигнали, че Великобритания може да си осигури "мек "Брекзит", който да я запази в единния пазар, след като официално напусне Евросъюза. Габриел намекна, че може да бъде постигнато споразумение за юрисдикцията на Съда на ЕС, което едновременно да позволи на Тереза Мей да изпълни обещанието си да прекрати неговата юрисдикция, но и да удовлетвори желанията на ЕС. Оставането в единния пазар обаче ще означава на първо място и спазване на свободата на движение на хора.
Ролята на съда се възприема от Европа като един от най-трудните аспекти на преговорите. Брюксел иска той да остане с надзорна роля при каквото и да е споразумение за "Брекзит", като гарант на правата на гражданите на ЕС и с участие в разрешаването на бъдещи търговски спорове. Габриел предлага създаването на "съвместен съд, който да включва персонал от европейци и британци", който принципно да следва решенията на Съда на ЕС.
"Тези, които създадоха този хаос (визирайки трудната ситуация след изборите - б.а.), отдавна трябваше да са си тръгнали", отбеляза германският първи дипломат. Също като френския президент Еманюел Макрон обаче и Зигмар Габриел заяви, че остава "отворена вратата" за британците, ако искат да променят своите намерения за "Брекзит".

ВМЕСТО С ОГЛЕДАЛО, ЛЕВИЦАТА ТЪРСИ ГРЕШКИТЕ С БИНОКЪЛ

автор:Дума

visibility 216

По-строги санкции на пътя от утре

автор:Дума

visibility 199

Застудяване и валежи от сняг и дъжд през новата седмица

автор:Дума

visibility 482

БСП организира жива верига на паметника Альоша

автор:Дума

visibility 426

КЗК готви нова глоба за "Лукойл"

автор:Дума

visibility 778

/ брой: 58

Тол таксите ще зависят от изминатите километри

автор:Дума

visibility 729

/ брой: 58

Над 30 пъти повече нефт и газ от САЩ за България

автор:Дума

visibility 808

/ брой: 58

Пак отлагат тунела под Шипка

автор:Дума

visibility 722

/ брой: 58

Транспортна стачка блокира Германия

автор:Дума

visibility 160

Нов силен трус в Турция

автор:Дума

visibility 712

2 милиона по улиците срещу Макрон

автор:Дума

visibility 1251

Звук на щурци

автор:Виктор Турмаков

visibility 0

/ брой: 59

Перфидно лицемерие

автор:Славчо Кънчев

visibility 82

/ брой: 59

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ