22 Февруари 2024четвъртък05:12 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево. Днес над Северна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще превали краткотраен дъжд, придружен с гръмотевици, има условия за градушки. Повишена вероятност за изолирани интензивни явления има до сутринта в западните райони, а около и след обяд в централната и източната част на Северна България. От северозапад ще продължи да прониква относително хладен въздух. Температурите ще се понижават и максималните ще са от 26°-27° в северозападните до 34°-35° в югоизточните райони, където вятърът все още ще е от юг; там ще бъде почти без валежи, предимно слънчево.

Чехия поглежда наляво

Разочаровани от ширещата се корупция и политическа несигурност, чехите се отправят към урните на предсрочни парламентарни избори

/ брой: 244

автор:Кристиела Симеонова

visibility 1015

Само преди няколко месеца никой не беше и помислял, че 2013 г. ще се превърне в "суперизборна" година за Чехия. През януари се проведоха президентски избори. Парламентарните пък бяха насрочени за пролетта на 2014 г. Избухна обаче политическият скандал, в центъра на който се оказа премиерът Петър Нечас. Целият кабинет бе принуден да подаде оставка. Последва съставянето на експертното правителство на Иржи Руснок - близък до президента Милош Земан, поради което беше наречено "правителство на приятелите на Земан". Не след дълго стана ясно, че страната върви към период на политическа нестабилност. Новият кабинет не успя да спечели вот на доверие и на 20 август депутатите гласуваха разпускането му, ускорявайки провеждането на парламентарните избори. След броени дни - на 25 и 26 октомври, чехите ще се отправят към урните, за да изберат нов парламент. Според проучванията почти половината от чехите заявяват, че ще отидат до урните - около 52 процента. За едно депутатско кресло претендират близо 30 души. Най-много кандидати имат Чешката социалдемократическа партия, Комунистическата партия, дясната партия ТОР 09 и Гражданската демократическа партия.
Чехия е в състояние на политическа криза от средата на юни, когато маскирани полицаи нахлуха в държавни ведомства и извършиха многобройни обиски. Кабинетът на Нечас падна в резултат на най-голямата антикорупционна операция в историята на страната след 1989 г. Конфискувани бяха няколко милиона евро кеш и няколко десетки кг злато. След действията на органите на реда в затвора се озоваха двама шефове на военното разузнаване, техен подчинен, бивш заместник-министър и трима бивши депутати.

Бизнесменът Андрей Бабиш


Министър-председателят Петър Нечас подаде оставка, след като прокуратурата повдигна обвинения срещу ръководителката на неговата канцелария Яна Нагиова - оказала се и негова любовница, че е наредила на агенти от разузнаването да следят съпругата му.
Иронията, коментират запознати, е, че шумната и мащабна антикорупционна операция не би била възможна без реформите в областта на борбата срещу корупцията, които самият Нечас въведе. Според изследване на Transparency International от 2012 г. Чехия е по-назад в борбата с корупцията от Руанда. Правителството на Нечас реши да реформира правоохранителните служби и в резултат на това ги направи по-независими от политически контрол.
Въпреки политическите сътресения чешката икономика остана незасегната. През август страната излезе от 18-месечната си рецесия с икономически ръст от 0,7% през второто тримесечие на 2013 г. Тогава от чешката статистическа служба посочиха, че това е първият ръст на националната икономика за последните 6 тримесечия. Растежът е бил подкрепен от износа на страната, на който се поддържа икономиката на Чехия. Инвестициите и вътрешното потребление обаче са продължили да се влошават. На годишна база в периода април-юни чешкият БВП се е понижил с 1,2 процента.

Корупционният скандал и любовната афера костваха премиерския пост на Нечас


Политическата криза, подсилена и от провала на правителството на Руснок, неминуемо доведе до предсрочни парламентарни избори. Докато мнозинството от чехите като цяло подкрепят предсрочните избори, според проучванията на общественото мнение малко вероятно изходът от тях да е създаването на стабилно правителство. В резултат на разочарованието на електората от неспособността на политиците да се справят с ширещата се корупция, няколко малки партии набират популярност и може да получат необходимата подкрепа за влизане в парламента. Тази раздробеност на политическия пейзаж най-вероятно ще усложни формирането на ново правителство.

Лидерът на социалдемократите Бохуслав Соботка


В политическите си програми партиите основно се фокусират върху наболелите проблеми вътре в страната - битката срещу неизкореняемата корупция и безработицата. Само една политическа формация е построила кампанията си върху евроскептични внушения. Съвсем не изненадващо, тази формация е подкрепяна от отявления евроскептик - бившия президент на Чехия Вацлав Клаус.
Чешката социалдемократическа партия (CSSD) се очаква да получи най-голям брой мандати в ушърб на дясната партия на Нечас Гражданска демократическа партия (ODS), която е раздирана от скандали, свързани с корупция и връзки с т.нар. кръстници - мрежа от могъщи бизнесмени и лобисти, които имат голямо влияние върху обществените поръчки в страната. Заради това се очаква ODS, която традиционно е доста силна дясна партия, да получи само между 8 и 10% процента.
CSSD пък е изправена пред вътрешни проблеми, които я разделят на две крила. Крилото на техния председател Бохуслав Соботка се отнася враждебно към стабилизирането на Милош Земан във властта, който иска да увеличи правомощията на президентската институция. Крилото на влиятелния заместник-председател на партията Михал Хашек иска по-тесни отношения със Земан.
Най-вероятно социалдемократите ще спечелят изборите с между 20 и 30% от гласовете. Но този резултат няма да е достатъчен да получат мнозинство в парламента. Въпросът, според анализатори, е дали социалдемократите ще решат да обединят сили с Комунистическата партия на Чехия или пък с партията Граждански права, основана от президента Земан. А може да предпочетат и правителство на малцинството. Соботка категорично твърди, че партията му няма да се съобразява с програмата на комунистите или да влиза в управляваща коалиция с тях. Макар двете партии да имат сходни виждания за управлението на Чехия - искат корпорациите да плащат по-високи данъци и да се увеличат държавните инвестиции.
Ако спечелят изборите, социалдемократите ще провеждат изцяло лявоориентирана политика. Програмата им включва повишаване на данъците за най-богатите корпорации и хората с най-високи доходи, осигуряване на средства в подкрепа на най-бедните, 40-процентово увеличение на минималното заплащане. CSSD обещават да отменят пенсионната реформа, да гарантират достъпа до здравеопазване за всички и подобряване качеството на образованието.
Ситуацията дясно и център е доста сложна. Наред със старите партии се появиха няколко партии със същата ориентация. Заради тази раздробеност на политическата сцена има опасност дясното да отслабне значително, твърдят експерти.
Второто място на предстоящите избори проучванията отреждат на TOP 09 - Традиция, Отговорност и Просперитет 09. Дясноцентристката партия формира предишния коалиционен кабинет с ODS. TOP 09 има амбицията да замести именно ODS като лидер в дясното пространство. За второто място се бори и Чешката комунистическа партия (KSCM).
В политическата надпревара се появяват и доста амбициозни нови играчи, които могат да окажат значително влияние на вота, твърдят анализатори. Например създадената през 2009 г. партия Граждански права, т.нар. Земановци (SPOZ), които се определят като политическа група от последователи и приятели на Милош Земан. Според някои социологически проучвания тя ще прескочи необходимата 5-процентова бариера за влизане в парламента.
Друг силен играч е ANO (Да) - партията, основана от втория най-богат човек в Чехия Андрей Бабиш. "Чешкият Берлускони", както го наричат чехите, е предприемач, чието състояние според Forbes се оценява на 2 млрд. долара. Бабиш е натрупал основната част от богатството си покрай бизнеса си в сферата на селското стопанство. Освен това е собственик на един чешки седмичник, а и на издателство в Словакия. Бизнесменът ще работи за деполитизиране на администрацията и по-висока събираемост на данъците. Някои социологически проучвания смело дават на ANO между 11% и 14% от гласовете.
Според проучванията на общественото мнение стабилна подкрепа от 5,5% събира и друга бизнеспартия - основаната от предприемача от чешко-японски произход Томио Окамура Usvit (Зора).
Наред със Зелената партия (Strana zelenych) и християндемократите (KDU-CSL), които може да прескочат 5-процентовата бариера за влизане в парламента, общо седем или осем партии имат реалния шанс да спечелят мандати.
Проведените през октомври миналата година избори за местни органи на властта и Сенат смело могат да бъдат определени като възход на левите сили в Чехия и предвестник на победа и на парламентарните избори. Управляващите тогава десноцентристи понесоха тежки загуби. Комунистите пожънаха много голям успех. Социалдемократите регистрираха най-добър резултат. Гражданската демократическа партия се нареди чак на трето място. Малките партии като цяло спечелиха много повече места в областните съвети, отколкото имаха досега.
През октомври 2012 г. чешките избиратели наказаха правителството на Нечас за строгата му политика на икономии и за корупционните скандали. Най-вероятно и на парламентарните избори чехите ще завият наляво и ще предпочетат по-социалноориентирани управници.
 

Телекомите арогантно вдигнаха цените с 10%

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 35

КЗК разреши на арабска фирма да купи "Йетел"

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 35

Под 50% е българското свинско на пазара

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 35

През май зареждат 5 блок с американско гориво

автор:Дума

visibility 347

/ брой: 35

Гръцките фермери блокираха Атина

автор:Дума

visibility 390

/ брой: 35

Войната увеличи милионерите в Украйна

автор:Дума

visibility 421

/ брой: 35

Деветмесечно бебе е заложник на Хамас

автор:Дума

visibility 374

/ брой: 35

Ломбардия с мерки срещу мръсния въздух

автор:Дума

visibility 364

/ брой: 35

Безплатен обяд ли?

автор:Аида Паникян

visibility 419

/ брой: 35

Геополитическата тромбоза на Навални

автор:Юри Михалков

visibility 453

/ брой: 35

Подозрения и обвинения

автор:Юри Михалков

visibility 397

/ брой: 35

Контрата на Русия

автор:Юри Михалков

visibility 412

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ