Черният шоколад пази от депресия
/ брой: 148
Хората, консумиращи натурален шоколад, по-рядко страдат от депресия, тъй като психоактивната му съставка действа еуфорично като канабиса, пише "Дейли мейл". Вестникът цитира проучване на специалисти от лондонския "Юнивърсити колидж", обхванало 13 хиляди души. Те трябвало да попълнят въпросници, свързани с хапването на шоколад и депресивните им състояния. Изследването е установило, че често консумиралите всякакъв вид натурален шоколад участници не проявяват никакви клинични признаци на лошо настроение. Според учените това се дължи на веществото анандамин, съдържащо се в лакомството.
В черния шоколад се съдържат също и антиоксиданти, които намаляват възпалителните процеси в човешкото тяло. А според редица експерти инфекциите са свързани по някакъв начин и с депресията.
Проучването е проведено от екипа на д-р Кара Джаксън. От него проличало, че хората, консумиращи натурален шоколад, са със 70% по-нисък риск от депресия, в сравнение с останалите.