31 Май 2020неделя17:05 ч.

Черният за ГЕРБ 18 юли бе очакван

/ брой: 170

автор:Евгений Еков

visibility 1587

18 юли 2012 г. ще остане като черен ден за управлението на ГЕРБ. Той започна с неумел опит да се смекчат чрез ареста за "търговия с влияние" на депутата Димитър Аврамов критиките в съсипващия петгодишен доклад на ЕК и завърши с разтърсилия не само България, но и света кървав атентат в Бургас.
Една от основните критики, записани в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка, който бе публикуван в сряда, е, че независимостта на съдебната власт е застрашена и няма ефект от реформите. Въпросът, който неизбежно възниква след нея, е: "Защо след 3-годишно управление ГЕРБ така и не успя да "реформира" съдебната система?" И неговият отговор е много кратък: "Защото управляващите не пожелаха да го направят!" Причината за това е, че въпреки щедрите си предизборни обещания Бойко Борисов и компания, които овладяха и парламента, и кабинета, много бързо разбраха, че могат да удвоят властта си не "реформирайки", а поставяйки под контрол съдебната власт.
Предизборният обет, че ще бъде намалена парламентарната квота във ВСС, остана една красива илюзия. Пък и да очакваш от властващата днес гербокрация, че когато е хванала здраво юздите на държавното управление, ще отпусне тези на съдебната система, е... просто немислимо. Ето защо станахме свидетели не на "реформа", а на "мущровка" на съдебната система, която продължава и до днес! И тъй като мущровката е наниз от специфични действия, целящи да се смаже психиката на индивида и той да бъде превърнат в един безропотен изпълнител на чужда воля, тя бе поета от Цветанов.
Няма обаче да сме честни пред "труда и гения" на вътрешния министър, ако не изброим поне най-важното свършено от него за "поставяне на ред" сред съдиите и прокурорите, колкото и да не зачитат постигнатите от него "забележителни резултати" евробюрократите в Брюксел. Впрочем подходът при "укротяването на опърничавите", което Цветанов стартира с ВСС, е класика в жанра, напълно заслужаваща да се изучава в учебниците по политтехнологии, по които се готвят курсантите в Академията на МВР. Първо, силовото вице, който е и шеф на МВР, спретна на възгорделите се от скорошния им избор и "гарантиран" 5-годишен мандат членове на ВСС такова активно мероприятие, че направо главите им се завъртяха от случилото се. Иде реч естествено за случая "Красьо Черничкия", който не само доведе до неописуем разкол във ВСС, но и накара разни съдии, прокурори, следователи и адвокати взаимно да почнат да си вадят кирливите ризи и да се отлюспват. Така, след като "паднаха" няколко глави на членове на съвета, а останалите се почувстваха персонално застрашени, Цветанов изигра нов ход - да се дава индивидуален достъп на всеки член до класифицирана информация. Шах и мат! Може без никакво преувеличение да се каже, че с този свой ход вицепремиерът буквално счупи гръбнака на ВСС. Изтръпнали само от мисълта, че могат да бъдат проверявани, членовете на ВСС гласуваха всяко едно кадрово желание на вътрешния министър - от назначаването на семейната му приятелка Владимира Янева за шеф на СГС до уволнението на далата го под съд шефка на съдиите Мирослава Тодорова... Така Цветан Цветанов се превърна както в безконтролния силов вицепремиер в кабинета, така и в неоспоримия кадровик на съдебната власт!
И тук неизбежно възниква въпросът: "Защо Цветанов не бе спрян или озаптен от премиера Борисов?" Причината за безсилието на министър-председателя се крие във факта, че не той, а друг - Цветан Цветанов, в действителност кара влака в ГЕРБ?! Още в началото на своето министерстване "дясната ръка" на Борисов успя да върне почти всичко "отнето" от МВР през последните две десетилетия и така да съсредоточи в ръцете си изключителна власт, нямаща равна в кабинета! За да не храни никой, в т.ч. и премиерът, илюзия, че при вицепремиерстването на Цветанов може да има втори "силов център" на власт, първата му работа, след като зае поста си, бе да попилее ДАНС. Освен че успя да установи почти пълен контрол върху съдиите, Цветанов от самото начало се радва на безпрекословната поддръжка на прокурорите.
Не бива да забравяме и че още от изграждането на ГЕРБ контролът върху структурите на партията е почти изцяло на Цветанов. Това го доказаха и отминалите местни избори, на които той затвърди позициите си, издигайки свои хора. Вярно е, че в персонален план Ц.Ц. претърпя тежък провал на президентските избори, като не можа да се кандидатира, но началото на реванша му вече е факт - Плевнелиев тепърва ще понася тежките контраудари на вицепремиера.
Така за Борисов остана "неповторимата харизма", която все по-трудно и по-трудно е поддържана от услужливи медии и социологически агенции. Имайки предвид и неерозиралата подкрепа, която американският възпитаник Цветанов, за разлика от разлюбения Борисов, продължава да получава, то изводът, който се налага, е, че проблемът на ЕК не е в "реформата", а в Цветанов! Защото хвърлил всички свои сили (а те съвсем не са много!) в битката за разширяване на собствената си власт, той буквално заряза преките си задължения - на вицепремиер и вътрешен министър, отговарящ за сигурността. И резултатите не закъсняха! Вътрешната сигурност се превърна във фикция, след като страната бе залята от нарастващата битова престъпност. Не бе смазана и "организираната престъпност", въпреки всички заклинания, че МВР се е справило с поръчковите убийства, отвличанията, корупцията, кражбите на европари... Но най-кървавото доказателство за това, че България няма "имунна" система за сигурност, даде атентатът срещу израелските туристи на летище "Сарафово". За да се стигне до тази касапница обаче, "заслугата" не е само на Цветанов. Тук неоценим принос има и неговият колега Николай Младенов! Защото без преувеличение може да се каже, че ако не бе неговата недалновидна, водеща неизбежно до подобна атака "външна политика", кръвопролитието можеше да ни се размине.
Затова като оставим настрани обезличения от последвалите събития арест на герберския депутат, другите два удара, които се стовариха върху властта, може спокойно да се определят като очаквани. Нещо повече, за тях и в страната, и извън нея нееднократно бе предупреждавано, но управниците ни останаха глухи!

Назаем от NEWS.BG (със съкращения)

 

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 1305

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 520

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 270

/ брой: 100

Буря повреди Тадж Махал

автор:Дума

visibility 1

Гърция ще допуска чужденци от всички страни

автор:Дума

visibility 87

Принц Йоаким е заразен с коронавирус

автор:Дума

visibility 104

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 691

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1857

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ