17 Август 2022сряда16:26 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°. Днес ще бъде предимно слънчево. Около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Ще духа слаб вятър от северозапад. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 29°.

Актуално

Честит Първи април!

Основни антикризисни мерки в помощ на хората и бизнеса се отлагат за след изборите

/ брой: 3

автор:Ева Костова

visibility 1258

Няма да е лошо някой от близкото обкръжение на министър-председателя Бойко Борисов да му купи като новогодишен подарък часовник - да сверява с него поредните недомислени решения, които гласува правителството му, а и мнозинството му в парламента. Защото не можа или не поиска да реши важни за доходите проблеми. И тяхната промяна за новата година. И докато светът върви напред, като всячески намалява последиците от пандемията за хората, нашите управници цепят стотинката за социалните разходи. И се чудят как да отдалечат времето, в което доходите ни ще се променят към по-добро. С лъжливи сметчици и празни ясли пред немотията, която вече става неотменна част и от 2021-ва. Годината, в която Бойко Борисов си отива, но оставя социалната политика по Бойкоборисовски. 

Последните решения на кабинета, по-специално тези в сферата на мерките за справяне със социално-икономическите последици от КОВИД-19, не говорят много за връзка с реалността поне откъм време... Някои от бъдещите ключови решения са с хоризонт 1 април - оставяме настрана Деня на шегата/лъжата, който тепърва може да стане тема. Защото този хоризонт се пада след евентуалната дата на парламентарни избори. Или иначе казано - Борисов предопределя политиката на бъдещата власт и й залага капани отсега. 

Първото от тези решения е разписаното в държавния бюджет за 2021 г. осигуряване на 120 лева за хранителни продукти на най-бедните пенсионери - тези с пенсия от 300 до 369 лева, колкото е новата линия на бедността. Безсмислен, огромен и, меко казано, странен разход, който струва колкото ново повишение на пенсиите... Вместо да вземе разумното решение за преизчисляване на парите за старини, кабинетът реши да дава огромни суми за 50 лева добавка на калпак и за въпросните пари за храна. То не бяха идеи за ваучери, то не бе чудо. Остава нерешен въпросът как тези пари ще стигнат до всеки пенсионер. С капацитета на пощите и НОИ ли? Или на Агенцията за социално подпомагане, чиито служители се чудят за какво по-напред да огреят нуждаещите се? 

Друго решение, ориентирано към сакралната дата 1 април, е законова регламентация в Кодекса на труда на компенсациите, които работниците, служителите и предприятията да получават в случаи на кризи. Идеята е тази компенсация да замени всички мерки от сорта на 60 на 40, "Запази ме" и т.н., които направиха разногледи въпросните фирми за кое е по-изгодно да кандидатстват при изискванията за държавната помощ. 

КНСБ и Асоциацията на индустриалния капитал в България за пореден път свършиха работата на социалното министерство и дори разписаха проект за промени в Кодекса на труда с конкретни текстове, измислиха понятието принудителен престой на работодателя в кризи като сегашната и предложиха компенсацията за работещите от държавата да е 75 процента от дохода им, когато не работят. Със съответните критерии за криза - спад в продажбите и т.н. Това бе направено, за да не се налага ситуацията да се спасява с мерки на парче, с постановление след постановление на принципа "проба-грешка", които се преправят в крачка под натиск от бизнеса и синдикатите в опит да станат по-адекватни на реалността.

Така от 1 април най-вероятно, а не по-рано, ще се промени дизайнът на една от най-странните мерки, измислени от полета на мисълта на екипа на социалния министър Деница Сачева - "Запази ме" - хората в неплатен отпуск вече няма да получават странните 24/34 лева на ден, а 75 процента от осигурителния си доход.

Всичко това - след изборите. 

Честит Първи април на оцелелите!

Инфлацията удари четвъртвековен рекорд

автор:Дума

visibility 219

/ брой: 159

Ремонтът на тунелите по "Хемус" се бави

автор:Дума

visibility 182

/ брой: 159

Газът може да поскъпне с 6% през септември

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

Увеличават се парите в обращение

автор:Дума

visibility 165

/ брой: 159

40-годишен връх на инфлацията във Великобритания

автор:Дума

visibility 176

Путин: Западът губи хегемонията си

автор:Дума

visibility 264

/ брой: 159

Диверсия в Крим срещу военен склад

автор:Дума

visibility 278

/ брой: 159

Потисната радост

автор:Юри Михалков

visibility 208

/ брой: 159

Повече хора с по-високи помощи за отопление

автор:Аида Паникян

visibility 268

/ брой: 159

Къде са уловките на мобилните оператори

автор:Дума

visibility 271

/ брой: 159

Как писмо не стигна до получател заради 5 стотинки

автор:Петра Ташева

visibility 172

/ брой: 159

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ