04 Декември 2020петък01:37 ч.

Четете и мислете

/ брой: 207

автор:Альона Нейкова

visibility 659

"Модерно е да се чете" - този слоган звучи доста добре, но май не е обективна констатация на обществен феномен. А сякаш е спорно твърдение, в което за пореден път се опитват да ни убедят идеолозите на едноименната кампания. Целта е очевидна - да се провокира интересът на българите към книгите. Фразата обаче е своеобразен апел, но и ясен индикатор на съвременното отношение най-вече на младите към литературата. Днешното поколение комай не желае да си мръдне пръста и да направи дори едно "излишно" движение, без да е сигурно, че ще е в тренда.

За голяма част от тийнейджърите напоследък рядко се превръщат в авторитети техните родители и учители, от които да вземат пример. Включително и по отношение на стремежа да се запознаят с творчеството на нов роден автор или да посегнат към класиците. Но пък се влияят безкрайно от всичко, което правят тъй наречените звезди.

На тази тънка струна вероятно са решили да посвирят и инициаторите на споменатото начинание. Но нима до такава степен родените през последните години са изпуснати за духовното, че трябва да се разчита да посегнат към книгите само с "вдъхновението" от някой влогър или инфлуенсър? Наистина ли трябва да се уповаваме на случайността децата да се натъкнат на дадена известна личност, инцидентно качила в социалните мрежи кадър, на който позира с поглед, вторачен в определено издание? В каква нация се превръщаме, щом се нуждаем и влияем от атрактивни кампании и шумни реклами, за да се събуди нечие позаспало или дълбоко скрито влечение към писаното слово?

Всъщност, няма нищо лошо в този род начинания. Стига поне един човек не просто да се изкуши от факта, че ще му подарят бестселър, ако лайкне страницата на проявата, а и да отвори книгата след това. Както и да поиска сам да си купи друга и наистина да го направи. Не е нормално в XXI век да игнорираме факта, че печатните издания са неизчерпаем източник на знания и верни приятели, които може да са до нас от най-ранно детство до края на живота ни.

Защото, когато спират да четат, хората забравят и да мислят.

ГЕРБ гласуваха срещу безплатни ваксини

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Радев не мисли да отлага парламентарния вот

автор:Дума

visibility 153

/ брой: 232

Властта компенсира бизнеса с едва до 20% от оборота

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 232

С 40 строители на щат "Автомагистрали" прави "Хемус"

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 232

Отхвърлиха президентското вето за промените в Закона за ДДС

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 232

Българинът ще похарчи по Коледа 25% от доходите си

автор:Дума

visibility 188

Ваксината на Moderna дава имунитет поне за три месеца

автор:Дума

visibility 22

Еврокомисар ни подкрепи в спора със СР Македония

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 232

Италия забранява литургиите по Рождество

автор:Дума

visibility 129

/ брой: 232

НАТО подсилва черноморския си фланг

автор:Дума

visibility 138

/ брой: 232

Христо Цеков: Животът е съдбовна загадка

автор:Спирдон Спирдонов

visibility 122

/ брой: 232

Човекът Кръстопът

visibility 114

/ брой: 232

Датата

автор:Дума

visibility 99

/ брой: 232

Заслужава ли паметник в София президентът Уилсън?

автор:Христо Георгиев

visibility 697

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ