23 Септември 2020сряда08:17 ч.

Четири дни работи, а другите три отмори

Четиридневната работна седмица между "мечта", "щастие", "всенароден празник" и "шега", "ужас", "убийство на бизнеса"

/ брой: 81

автор:Богдан Иванов

visibility 2579

Две прогнози на ООН:

х До 2050 г. населението на Земята ще достигне 9,7 млрд. души, а до края на века - 11,2 млрд., като Индия ще изпревари Китай, а Нигерия - САЩ по население.

х До 2050 г. половината от всички работници в света ще бъдат... роботи, а хората ще ги управляват, ще имат предостатъчно време за почивка и ще търсят много повече пътя към духовното, отколкото сега.


При това гъмжило от трудов народ е ясно, че тогава работната седмица ще бъде намалена на 2 или не повече от 3 дни и така ще се сбъдне една стара мечта на човечеството. Причините са няколко:
- по-кратка работна седмица - по-добро здраве и милиарди долари, спестени от лечение;
- по-къса работна седмица - повече работни места;
- след къде-къде по-дълга почивка - по-висока производителност на труда, защото хората ще работят с мерак, с максимална енергия, внимание и отговорност;
- при по-малко трудови дни - по-чиста природа;
- и накрая, като сборен резултат - по-щастливи хора!
Даже има стар виц за това. Стар-стар, но си пази цената като старото злато:
Работници вдигнали стачка, че много работят. Изпратили делегати за преговори с господарите и щом те се върнали, докладвали пред всички:
- Договорихме в сряда - работа, четвъртък и петък - подготовка за уикенда, събота и неделя - уикенд, понеделник - почивка след уикенда, вторник - подготовка за работа, а за сряда вече знаете...
Чул се глас от залата:
- Е, всяка сряда ли ще работим?
Вицът си е виц, но идеята да се мисли за по-кратка работна седмица вече занимава мнозина. Международната организация по труда (МОТ) говори за четири дни труд през седмицата. После се отмята, но след време отново се връща на темата с думите:
- Наши експерти обсъждат проблема.
Знаменитият мексикански магнат Карлос Слим, наричан Царя на телекомуникациите, който е сред най-богатите бизнесмени в света с Уорън Бъфет, Бил Гейтс, а отскоро и с шефа на "Амазон" Джеф Безос със 112 милиарда долара състояние, предлага тридневна работна седмица с по 12-часов трудов ден! Подкрепя го изцяло Лари Пейдж, шефът на "Гугъл", както и много други.
В същото време американецът Уорън Бъфет, смятан за най-великия инвеститор в историята на световните финансови пазари, назначава за шефове в своите компании хора над 70-те, при което заявява:
- 65-70 са тъкмо подходящият момент да започнеш - възрастта и опитът са далеч по-важни от младостта и ентусиазма!
Негова максима е: "Успехът идва с упорит труд, почтеност, здрав разум", а прогнозите му предвиждат до едно десетилетие пенсионната възраст да стане 78 години, като се работи 3 дни в седмицата по 12 часа!
През останалото време - почивка, спорт, пътешествия, духовен живот, казва Бъфет.
На какъв акъл са по света?
Някои приемат идеята като "шега", други като "мечта", трети като "убийство на бизнеса, особено на средния, производителния".
При социологическо проучване сред работници 61 процента от анкетираните подкрепят четиридневна работна седмица. Другите не че са "против", но се страхуват да не бъдат намалени заплатите им.
За разлика от работниците обаче едва 20 на сто от работодателите са "за" предложението. Те твърдят:
- Сега не можем да си позволим такава стъпка.
През 2008 г. в щата Юта, САЩ, 17 000 държавни служители минават на четиридневна работна седмица с 10-часов трудов ден. През 2011 г. петдневната работна седмица е възстановена под натиска на гражданството - за него не е удобно в петък службите да не работят.
Джаме, президентът на Гамбия, обявява преди време петък, събота и неделя за почивни дни, та да могат гамбийците да посвещават повече време на молитви, социални дейности и на селското стопанство.
За да се икономиса електроенергия в сегашната криза в страната, наскоро президентът Николас Мадуро разпореди във Венецуела 2 милиона държавни служители да работят само 2 дни седмично... Временно, разбира се.
В САЩ работят 33 часа седмично, а в Европа различно: в скандинавските страни 31-35 часа, в Холандия - 27!
Англичаните пъргаво са изчислили, че който иска да си запази здравето, не бива да се труди повече от 32 часа седмично.
Ето, че естествено идва редът на класическия въпрос: "А къде сме ние?"
В България специалисти от КТ "Подкрепа" защитават следното мнение: трябва да минат много години, докато настъпи времето за четиридневна работна седмица, и то най-напред другаде, а сетне в България... Поради което за нас в близките двайсетина години няма шанс да стигнем това бленувано постижение.
Но Ганьо Балкански и тук му е намерил чалъма:
Влиза началникът в стаята на подчинените си и що да види - Петров сладко спи на бюрото.
- Петров! - вбесен крещи началникът и го разтърсва да се събуди. - Петров, това, че спиш в работно време, отдавна ми е известно, но че си си облякъл и пижамата, вече надхвърля всякакви граници!
Все пак специалистите от КТ "Подкрепа" са едно, а "суровата" шаячна правда, както казват Илф и Петров, съвсем друго. И тя сочи: в милата ни татковина отдавна е въведена четиридневна (!) работна седмица, защото в петък някои са с работни дрехи, но много други - по пижами...    


Цяла армия роботи тръгва към заводите


Новите работници


Може би скоро тук ще има роботи


Специалисти твърдят, че занапред отглеждането на плодове и зеленчуци в подобни оранжерии ще бъде поверено изцяло на роботи, а хората само ще засаждат семената в началото


Поточна линия... по азиатскиХора и роботи - с обща цел

Пандемията лиши българския туризъм от 800 млн. евро

автор:Дума

visibility 144

/ брой: 180

Ограничават водата в сиренето до 60 на сто

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 180

Властта се оправдава за спрени европари

автор:Дума

visibility 192

/ брой: 180

БНБ и МФ безсилни пред скъпите банкомати

автор:Дума

visibility 133

/ брой: 180

Нов случай на повторна зараза с COVID-19 в САЩ

автор:Дума

visibility 163

Ранени и разрушения при нов взрив в Ливан

автор:Дума

visibility 165

Прокурор предложи арест за неносене на маска в Гърция

автор:Дума

visibility 148

Три наши банки прали мръсни пари

автор:Дума

visibility 159

/ брой: 180

На война срещу беззаконието

автор:Деси Велева

visibility 199

/ брой: 180

Презумпция за виновност

автор:Георги Георгиев

visibility 193

/ брой: 180

Училището е подготвено за КОВИД-19

visibility 137

/ брой: 180

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ