01 Декември 2021сряда03:15 ч.

Четири наши газови проекта в приоритетния списък на ЕК

/ брой: 227

автор:Дума

visibility 1520

Европейската комисия публикува пети списък с проекти от общ интерес с българско участие. От документа става ясно, че в него остават и четирите газови начинания - три на "Булгартрансгаз" и едно на "Ай Си Джи Би". Всички те са част от коридор север-юг между газопреносните мрежи в Централна източна и Югоизточна Европа.

Както беше в четвъртия списък, публикуван през март 2020 г., и сега като приоритетна за Брюксел е посочена междусистемната газова връзка Гърция-България, известна като IGB, между Комотини (Гърция) и Стара Загора (България) и компресорната станция при Кипи (Гърция). Другите проекти са рехабилитацията, модернизацията и разширението на българската газопреносна система, междусистемната газова връзка България-Сърбия, IBS, и разширението на капацитета на газохранилището "Чирен".

Първият от тези проекти се изпълнява от съвместното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би", което е собственик на проекта и бъдещ притежател на газопровода, като делът на БЕХ е 50%, а другият дял от 50% се притежава от гръцко-италианското дружество IGI Poseidon (50% DEPA S.A.; 50% Edison SpA). Другите три са на "Булгартрансгаз".

Чрез включването на даден проект в списъка с проекти от "общ интерес" Европейската комисия го определя като инвестиция с особено значение за сигурността и диверсификацията на доставките на природен газ в Европа, както и за изграждането на интегриран и конкурентен пазар. Списъкът на проекти от общ интерес за целия ЕС се актуализира от 2013 г. на всеки близо две години. Всички проекти от общ интерес са обект на рационализирани процедури за издаване на разрешения и регулаторни процедури и са допустими за финансова подкрепа по Механизма за свързване на Европа на ЕС.

 

 

 

 

Всеки пети учител напуска през първата си година

автор:Дума

visibility 140

/ брой: 231

Минеков сезира прокуратурата за тунела до Римския стадион

автор:Дума

visibility 154

/ брой: 231

По-високи данъчни облекчения за родители

автор:Дума

visibility 137

/ брой: 231

Топлофикациите: Парното поскъпва с над 20% от януари

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 231

Фаталният участък на "Струма" е без Акт 16

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 231

Производствените цени нараснаха с 24 % за година

автор:Дума

visibility 205

/ брой: 231

Шотландия се готви за нов референдум

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 231

Русия и КНДР критикуват АУКУС

автор:Дума

visibility 234

/ брой: 231

Глоба и затвор в Австрия за отказ от ваксинация

автор:Дума

visibility 265

/ брой: 231

Протести в Бангладеш

автор:Дума

visibility 174

/ брой: 231

Кой кара снегорина?

автор:Деси Велева

visibility 125

/ брой: 231

До Никулден не трябва да пуснем Омикрон

автор:Велиана Христова

visibility 264

/ брой: 231

Борбата за теменужките

автор:Деси Велева

visibility 273

/ брой: 231

Пенсионерска Коледа

автор:Ева Костова

visibility 296

/ брой: 231

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ