30 Октомври 2020петък09:36 ч.

Чиновниците разбират е-управлението като пращане на имейл

/ брой: 185

автор:Дума

visibility 559

Значителна чат от българската администрация си представя електронното управление като изпращане и получаване по електронна поща на сканирани официални писма - с подпис и печат. Това разбиране е пречка пред по-нататъшното автоматизиране на взаимодействието между публична администрация с граждани и фирми, а и в самата администрация. Не се разбира ролята на създаването на документи само на машинно четим език, което е необходимо условие за свързването на различни бази данни. Това са част от заключенията в доклада на Българската стопанска камара (БСК) за дигитализацията на бизнеса, обществото и публичното управление. 

За много фирми наличието на интернет страница или фейсбук е достатъчна дигитализация. Тези, които продават онлайн, са най-напредничавите, се казва в доклада.

Анализът на БСК показва още, че България изостава значително от страните, с които би искала да се сравнява по отношение на достъпа до интернет. Единствено Румъния е по-зле в това отношение.

Проучването е установило, че усещането на повечето българи е, че извън големите градове няма интернет. Всъщност България се намира около средното за ЕС ниво по този показател. Когато обаче става дума за скорости над 100 Mbps, страната значително изостава. 24% от домакинствата в извънградските региони не могат да си позволят да плащат за интернет. Това е най-големият процент в Европа. България е водеща и по брой домакинства, които не могат да си позволят да плащат за интернет като цяло. Това дава отражение на дигиталните умения на българина - страната е на второ място по липсата им.

По отношение на дигитализирането на бизнеса и публичните услуги, България е на средно европейско ниво, дори e на 8 място в ЕС през 2019 г. Съществен принос за челните позиции има наличието на услуги и на английски език.

Франция под карантина

автор:Дума

visibility 181

/ брой: 207

Ислямист закла трима в църква в Ница

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 207

В Скопие са отхвърлили българския компромис

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 207

Ереван: Баку отхвърля прекратяването на огъня

автор:Дума

visibility 180

/ брой: 207

Датата

автор:Дума

visibility 157

/ брой: 207

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ