29 Май 2020петък05:09 ч.

Човекът в центъра на действията

В папската болница "Джемели" не се лекува само папата

/ брой: 145

автор:Аида Ованес

visibility 2243

За света римската болница "Поликлинико Джемели" става известна след атентата над папа Йоан-Павел II на 12 май 1981 г., когато е лежал 77 дни и за него е платена сметка от 36 хил. долара. Оттогава до смъртта си Светият отец е хоспитализиран там 7 пъти. И пак оттогава "Ватикана III" е синоним на болница "Джемели". В католическата университетска болница  се лекуват и кардиналите. Името на "Поликлинико Джемели" често се появява в световните медии и когато на някоя футболна или шоу звезда се наложи да постъпи в болница по време на пребиваването си в Рим. А преди няколко месеца "Джемели" пак се прочу - този път представи уникалната си терапия за болезнено пристрастените към интернет и социалните мрежи италианци. Любопитното е, че в самия интернет може да бъдат намерени много малко подробности за лечебното заведение. Затова и възможността на човек от ДУМА да разгледа болницата сам по себе си уникален. Няколко български лекари са имали шанса да специализират там при видни медици, официално е посетена и от бившия здравен министър Славчо Богоев. Преди няколко години проф. Франческо Фокози, завеждащ очната клиника на ватиканската болница, дойде у нас, за да оперира безплатно български деца с тежки очни заболявания.
"Българската следа" в "Джемели" не свършва дотук. "Нали здравният ви министър е г-жа... Виткова? Запознахме се, когато у вас в началото на 90-те години на ХХ в. се изграждаше мрежа за обучение на диабетици... Забележителна лекарка...", казва ендокринологът проф. д-р Джовани Джирланда, щом разбира, че говори с български журналист. Разговорът ни се насочва към болницата и професорът научава, че през май 1939 г. по повод 50-годишния юбилей на Софийския университет "Св. Климент Охридски" основателят на болницата Агустино Джемели е бил сред 99-имата български и чужди учени, удостоени с титлата почетен доктор.
Болница "Джемели" официално е открита в началото на юли 1964 г. - три години след тържественото освещаване на медицинския факултет към католическия университет "Свято сърце" (Universita`Cattolica del Sacro Cuore). Лечебното заведение е плод на ентусиазма и усилията на лекаря и психолога, францисканския монах Агустино Джемели. Голяма част от научната му дейност в областта на неврофизиологията и приложната психология е съсредоточена върху проблемите на работното място. До края на дните си - 15 юли 1959 г., францисканският монах остава ректор на  Католическия университет, който основава в Милано в началото на 20-те години на ХХ в. Днес неразривната връзка и съвместната работа на медицинския факултет на католическия университет с университетската болница в медицинските среди се говори като за "модела Джемели". Над половината от възпитаниците на факултета след това работят в болницата, където прилагат наученото.
...Внушителната бяла сграда, напълно обновена през 2004 г., прилича повече на бизнес център с много зеленина и места за почивка, отколкото на болница. За истинското й предназначение напомня честият вой на сирените на линейките от спешния център. А оттам всеки ден минават средно около 230 души.... В над 45-годишната си работа болницата е събрала медицинския елит на Италия и Европа. В момента тук има над 1890 болнични легла. Част от тях са към спешния център, друга са в клиниките за рехабилитация и долекуване, както и в отделението за палеативни грижи. Казано по нашенски, човек може да постъпи в "Джемели" през спешното отделение, но може да остане в болницата толкова, колкото изисква лечението му. Тоест на католическата болница не й е присъщо нашенското: "Съжалявам, но по тази клинична пътека здравната каса плаща само за толкова дни..." и пациентът сам търси решение на проблема си, независимо че редовно е внасял здравните си осигуровки. Реконструираната преди 6 години сграда значително улеснява достъпа на пациентите - на първото ниво е спешната помощ, на второто - хирургичните блокове, следват центърът по кръвопреливане, отделението за следоперативни интензивни грижи, клиничните лаборатории. Освен всички възможни клинични звена - ортопедия, педиатрия, гинекология, онкология, хоспис и прочее и прочее, болницата разполага с детска градина, начално, прогимназиално и гимназиално училище за малките си пациенти, които заради специфичния режим на лечението си не могат да напуснат болницата. И не само това. В огромния болничен комплекс са заделени 43 хотелски стаи с по 2 легла и с всички възможни удобства. Те са предназначени за придружителите на тежко болните или за приходящи от област Лацио пациенти на болницата, чието лечение изисква периодични консултации. Всички тези спомагателни "глезотии", които правят болницата супермодерна, персоналът нарича "Градът на здравето" или "Услуги отвъд медицината".
Хоспитализациите годишно надвишават 104 хил. и, разбира се, никоя здравноосигурителна каса не търси сметка на докторите или на болничната администрация, защото с всяка изминала година се увеличават.
Резултатите от работата на научните звена, в това число и на биомедицината, веднага намират приложение в практиката на папската болница. В една от най-старите клиники на болницата - хирургията, се правят годишно над 33 500 операции. Най-радостната част от работата на персонала от 4500 души са новородените бебета. А те през последните години са около 3500 годишно.
"Нямаме достатъчно средства... Всъщност парите за здраве никога и на никого не стигат", жалва се д-р Салваторе Капуто от Центъра за приходящи пациенти с диабет към болницата. Центърът функционира от около 25 години и там освен че се провеждат безплатни периодични прегледи и консултации на пациентите с диабет, провежда се и обучение за тях и семействата им. "Доказано е, че обучението на пациента намалява с над 1/3 вероятността от усложнения като ослепяване, поява на диабетно стъпало, бъбречна недостатъчност, тежки сърдечносъдови заболявания", обяснява проф. Джирланда. Лечението и обучението на пациентите от Рим и област Лацио в центъра е безплатно. Безплатни за болните са дори специалните обувки, които получават тук. Центърът работи по различни международни и италиански програми за лечение на захарната болест. Една от тези програми се осъществява в тясно сътрудничество с Министерството на здравеопазването и труда и социалните грижи. Д-р Паола Пизанти от 2001 г. е координаторът на програмата в министерството. "Не ни е лесно, но сме спокойни, че държавата има много ясна, с конкретни стъпки, дългосрочна програма за профилактика и лечение на диабета", категорична е д-р Пизанти. Макар конкретната й работа да е свързана с диабета, тя обяснява, че министерството работи по много подобни програми за други социалнозначими заболявания и смяната на едно правителство с друго не влияе на конкретната й работа, както и на работата на колегите й. "Това са дългосрочни програми. Добре е всеки човек да запомни, че продуктът, наречен здраве, не е резултат само от работата на здравната система, а и на останалите сектори на икономиката и обществото", казва д-р Пизанти.
Цял следобед в "Джемели" не стига, за да види човек как медицинската наука и практика заедно със здравния мениджмът и социалните грижи опазват един толкова ценен продукт, какъвто е здравето на нацията. Такава е била философията на отец Агустино Джемели. И вече близо век никой, свързан със създадената от него болница и факултет, не й изневерява и лоялно работи за обогатяването и осъвременяването й. Нека само припомним, че традиционната грижа на францисканския орден е за слепите и глухонемите. Но отец Джемели оставя съвършено нова и дълбока следа, която днес наричаме просто "папската болница".

И братя Бобокови са арестувани

автор:Дума

visibility 6

Станишев отново настоя за икономически щаб

автор:Дума

visibility 96

/ брой: 100

Плащаме за вода и без консумация

автор:Дума

visibility 231

/ брой: 100

Алкохолните турове по морето ще бъдат забранени

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 100

Банковото кредитиране се сви с над 300 млн. лв.

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Меркел: ЕС да поеме повече отговорност в света

автор:Дума

visibility 102

/ брой: 100

Данъчен гювеч по герберски

автор:Евгени Гаврилов

visibility 134

/ брой: 100

Датата

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 100

Плагиатството на Радой Ралин

автор:Христо Георгиев

visibility 1065

/ брой: 99

Пандемична демокрация

автор:Владимир Георгиев

visibility 368

/ брой: 99

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ