25 Октомври 2020неделя10:29 ч.

Чудомирови празници започват в Казанлък

За първи път творчеството на писателя-хуморист излиза в шест тома

/ брой: 70

автор:Веселин Стоянов

visibility 1532

Изданието "Чудомир", събрани произведения в шест тома, ще бъде представено днес на рождения ден на писателя-хуморист. Премиерата е началото на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. Две години след отпечатването на първия том са факт и останалите пет. Поредица от неуредици и разногласия възпрепятстваха през 2010 г. издаването на всички предвидени книги.
За първи път творчеството на Чудомир излиза събрано в шест книги, последната от които съхранява в албум произведения на художника Димитър Чорбаджийски. Издателството е "Абагар", а отпечатването е финансирано от Фондация "Чудомир". Предговорът към шесттомника е дело на проф. Никола Георгиев.
"Пълно шесттомно издание на Чудомир! Едва ли такова неоценимо по своя културен смисъл дело може да бъде изчерпателно представено в предговор", пише проф. Н. Георгиев. И допълва: "Дългът към Чудомир обаче продължава да стои пред българската литература и пред изкуствознанието като по-тесни сфери на хуманитаристиката."
Чудомирови празници в Казанлък за първи път се организират през 1970 г. Тогава те са посветени на 80-годишнината от рождението на писателя-художник и се провеждат на 25 и 26 март. Двудневното събитие е наречено Чудомирови литературни дни, няколко години по-късно вече се нарича празници.
За да почете гениалния творец по онова време, три години след смъртта му, в Казанлък пристига цяло съзвездие от писатели, поети и научни работници, сред които Серафим Северняк, Орлин Василев, Владимир Голев. Свои студии върху творчеството на Димитър Чорбаджийски представят проф. Розалия Ликова, Петър Пондев, Атанас Стойков.
Специално написано от акад. Георги Караславов "Слово за Чудомир" е прочетено на специалната сесия, организирана от местната власт преди 43 години. Първият носител на литературната награда "Чудомир", Петър Незнакомов, я получава на сцената на читалище "Искра". Актрисата Мара Пенкова изнася рецитал по Чудомирови творби.
През годините се спазва традицията авторът да се чества чрез поредица от прояви. От 20 години Чудомирови празници се организират от фондацията, носеща името на писателя-хуморист.

Нощните заведения в София затварят до 8 ноември

автор:Дума

visibility 354

Облаци и дъжд в неделя

автор:Дума

visibility 129

Детските надбавки - само предизборно

автор:Дума

visibility 892

/ брой: 202

Ремонтът на жилище може да спести до 200 лв. от налога

автор:Дума

visibility 517

/ брой: 202

Държавата ще покрие част от данъка на таксиджиите

автор:Дума

visibility 367

/ брой: 202

Кирил Ананиев очаква 3% спад на БВП

автор:Дума

visibility 508

/ брой: 201

Избори и референдуми по света

автор:Дума

visibility 96

Меркел призова германците да не почиват в чужбина

автор:Дума

visibility 254

Словакия въвежда пълна карантина за три седмици

автор:Дума

visibility 291

Вечерен час в Атина и Солун

автор:Дума

visibility 277

За едни хранилка, за други - бесилка

автор:Павлета Давидова

visibility 823

/ брой: 202

България се кълчи на американския пилон

автор:Юри Михалков

visibility 1288

/ брой: 202

Изборите в Северен Кипър и геополитиката

автор:Зорница Илиева

visibility 541

/ брой: 202

Датата

автор:Дума

visibility 379

/ брой: 202

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ