13 Юли 2020понеделник20:20 ч.

Чудомирови празници започват в Казанлък

За първи път творчеството на писателя-хуморист излиза в шест тома

/ брой: 70

автор:Веселин Стоянов

visibility 1438

Изданието "Чудомир", събрани произведения в шест тома, ще бъде представено днес на рождения ден на писателя-хуморист. Премиерата е началото на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. Две години след отпечатването на първия том са факт и останалите пет. Поредица от неуредици и разногласия възпрепятстваха през 2010 г. издаването на всички предвидени книги.
За първи път творчеството на Чудомир излиза събрано в шест книги, последната от които съхранява в албум произведения на художника Димитър Чорбаджийски. Издателството е "Абагар", а отпечатването е финансирано от Фондация "Чудомир". Предговорът към шесттомника е дело на проф. Никола Георгиев.
"Пълно шесттомно издание на Чудомир! Едва ли такова неоценимо по своя културен смисъл дело може да бъде изчерпателно представено в предговор", пише проф. Н. Георгиев. И допълва: "Дългът към Чудомир обаче продължава да стои пред българската литература и пред изкуствознанието като по-тесни сфери на хуманитаристиката."
Чудомирови празници в Казанлък за първи път се организират през 1970 г. Тогава те са посветени на 80-годишнината от рождението на писателя-художник и се провеждат на 25 и 26 март. Двудневното събитие е наречено Чудомирови литературни дни, няколко години по-късно вече се нарича празници.
За да почете гениалния творец по онова време, три години след смъртта му, в Казанлък пристига цяло съзвездие от писатели, поети и научни работници, сред които Серафим Северняк, Орлин Василев, Владимир Голев. Свои студии върху творчеството на Димитър Чорбаджийски представят проф. Розалия Ликова, Петър Пондев, Атанас Стойков.
Специално написано от акад. Георги Караславов "Слово за Чудомир" е прочетено на специалната сесия, организирана от местната власт преди 43 години. Първият носител на литературната награда "Чудомир", Петър Незнакомов, я получава на сцената на читалище "Искра". Актрисата Мара Пенкова изнася рецитал по Чудомирови творби.
През годините се спазва традицията авторът да се чества чрез поредица от прояви. От 20 години Чудомирови празници се организират от фондацията, носеща името на писателя-хуморист.

Натискат прокурори да атакуват президента

автор:Дума

visibility 76

/ брой: 132

ЕК: Мониторингът върху България продължава

автор:Дума

visibility 48

/ брой: 132

Бузлуджа се мести пред МС на 25 юли

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 132

ЕЦБ определи допустимите отклонения в курса лев/евро

автор:Дума

visibility 44

/ брой: 132

Без такса смет за закъсали фирми

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 132

Близо 30% е сривът в износа извън ЕС

автор:Дума

visibility 40

/ брой: 132

Рекорд на заразени за ден в света

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 132

Вучич отхвърли руска намеса

автор:Дума

visibility 46

/ брой: 132

Боеве между Армения и Азербайджан

автор:Дума

visibility 53

/ брой: 132

Дуда печели на косъм

автор:Дума

visibility 39

/ брой: 132

За "отслабването" на един вирус

автор:Аида Паникян

visibility 47

/ брой: 132

Датата

автор:Дума

visibility 41

/ брой: 132

Държавата на "Големите птици"

автор:Ина Михайлова

visibility 2136

/ брой: 131

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ