07 Декември 2019събота18:19 ч.

Чудомирови празници започват в Казанлък

За първи път творчеството на писателя-хуморист излиза в шест тома

/ брой: 70

автор:Веселин Стоянов

visibility 1248

Изданието "Чудомир", събрани произведения в шест тома, ще бъде представено днес на рождения ден на писателя-хуморист. Премиерата е началото на тазгодишните Чудомирови празници в Казанлък. Две години след отпечатването на първия том са факт и останалите пет. Поредица от неуредици и разногласия възпрепятстваха през 2010 г. издаването на всички предвидени книги.
За първи път творчеството на Чудомир излиза събрано в шест книги, последната от които съхранява в албум произведения на художника Димитър Чорбаджийски. Издателството е "Абагар", а отпечатването е финансирано от Фондация "Чудомир". Предговорът към шесттомника е дело на проф. Никола Георгиев.
"Пълно шесттомно издание на Чудомир! Едва ли такова неоценимо по своя културен смисъл дело може да бъде изчерпателно представено в предговор", пише проф. Н. Георгиев. И допълва: "Дългът към Чудомир обаче продължава да стои пред българската литература и пред изкуствознанието като по-тесни сфери на хуманитаристиката."
Чудомирови празници в Казанлък за първи път се организират през 1970 г. Тогава те са посветени на 80-годишнината от рождението на писателя-художник и се провеждат на 25 и 26 март. Двудневното събитие е наречено Чудомирови литературни дни, няколко години по-късно вече се нарича празници.
За да почете гениалния творец по онова време, три години след смъртта му, в Казанлък пристига цяло съзвездие от писатели, поети и научни работници, сред които Серафим Северняк, Орлин Василев, Владимир Голев. Свои студии върху творчеството на Димитър Чорбаджийски представят проф. Розалия Ликова, Петър Пондев, Атанас Стойков.
Специално написано от акад. Георги Караславов "Слово за Чудомир" е прочетено на специалната сесия, организирана от местната власт преди 43 години. Първият носител на литературната награда "Чудомир", Петър Незнакомов, я получава на сцената на читалище "Искра". Актрисата Мара Пенкова изнася рецитал по Чудомирови творби.
През годините се спазва традицията авторът да се чества чрез поредица от прояви. От 20 години Чудомирови празници се организират от фондацията, носеща името на писателя-хуморист.

БАБХ е скрила 135 случая на храни със салмонела през 2019

автор:Дума

visibility 21

Пуснаха Стайко Стайков от ареста

автор:Дума

visibility 117

Путин и Ердоган пускат "Турски поток" заедно

автор:Дума

visibility 140

Безредици в Атина и Патра

автор:Дума

visibility 108

Нов удар срещу Китай

автор:Дума

visibility 291

Бедност заплашва развития свят

автор:Дума

visibility 431

/ брой: 235

Боко ТВ

автор:Велислава Дърева

visibility 893

/ брой: 235

В България се имитира борба срещу корупцията

автор:Дума

visibility 370

/ брой: 235

Животът на един "шпионин"

visibility 402

/ брой: 235

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ