29 Октомври 2020четвъртък19:18 ч.

Чужди интереси

/ брой: 115

автор:Светлана Велева

visibility 1644

Поевтиняването на тока на международния пазар може да стане причина за поскъпването му у нас, прогнозираха експерти и депутати. На пръв поглед оксиморон, но у нас за всяка антипазарна логика се намират "убедителни" доводи, прикриващи я лобизъм, я безсилие. Производството на електроенергия у нас било намаляло с близо 15%, щото вътрешното потребление се свило с 4%, а в чужбина България загубила катастрофално 59% от миналогодишните си пазари, защото европейските борси предлагат по-ниски цени. Намаляването на вътрешното потребление, от друга страна, заедно с по-ниската цена на свободния пазар в региона ще намали приходите във фонда за енергийна сигурност. А това ще задълбочи дефицита в енергийната ни система. Със средства от фонда се покриват някои от дефицитите в НЕК, затова сега искат и ЕСО, и "Булгартрансгаз" да плащат вноски в него. Как се стигна дотук?
Вътрешното потребление спада заради свиване на производството. Явно икономическият растеж е само на хартия. Основната причина за тоталния срив на експорта ни е оскъпяването на всички видове производство на електроенергия у нас, с което ставаме неконкурентни. А оскъпяването е основно заради двойното увеличение на добавката "задължение към обществото". Тя се вдигна, за да платим дефицитите на НЕК заради т.нар. американски централи. И сега токът ни на свободния пазар е над 2 пъти по-скъп от румънския и редица други. Защо да купува някой от нас?
Когато цените на суровините падат, навсякъде цената на тока пада. Само у нас се вдига или задържа. Защото нямаме свободен пазар, а обслужващ чужди корпорации, на които плащаме енергията пъти по-скъпо. Американските централи също трябва да плащат 5% вноска в енергийния фонд, но понеже договорите ги пазят от непредвидени разходи, те отново ще бъдат поети от НЕК. А ние ще платим. НЕК вече обяви, че от 1 юли готви ново драстично увеличение на "задължение към обществото". Отделно ЕРП искат увеличение на тока с 20%. Накрая всички интереси ще бъдат защитени, само нашите - не...

Икономиката няма да издържи второ затваряне

автор:Дума

visibility 288

/ брой: 206

Програмите за коронакризата са с ниска ефективност

автор:Дума

visibility 214

/ брой: 206

Европарите ще са с 4,6 млрд. лв. по-малко

автор:Дума

visibility 245

/ брой: 206

Външният дълг стигна 63,5% от БВП

автор:Дума

visibility 226

/ брой: 206

Меркел: Зимата ще бъде тежка

автор:Дума

visibility 0

Полският президент отстъпва за абортите

автор:Дума

visibility 128

Мадрид се затваря за празниците

автор:Дума

visibility 113

Франция повиши нивото на готовност срещу тероризъм

автор:Дума

visibility 113

Сталин пише стихове, и то какви!

автор:Христо Георгиев

visibility 614

/ брой: 206

Прекрасните пейзажи на Цвета...

автор:Лозан Такев

visibility 510

/ брой: 206

Правото на строеж срещу правото на въздух

автор:Деси Велева

visibility 302

/ брой: 206

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ