09 Юли 2020четвъртък23:53 ч.

Чуждите инвестиции се сринаха с 98% през март

/ брой: 94

автор:Дума

visibility 339

Преките чуждестранни инвестиции у нас през март се свиха с 98% и достигат 2,1 млн. евро, докато преди година бяха 106,9 млн. евро, показват предварителните данни на Българската народна банка. Средствата, отпуснати от компаниите майки на дъщерните им дружества у нас, намаляват четири пъти за периода януари - март 2020 г. спрямо 12 месеца по-рано. Въпреки това те са една от основните причини за все пак положителния ръст на инвестициите в България за първото тримесечие. Другата причина е сравнително високото ниво на реинвестираната печалба у нас, която въпреки кризата, свързана с разпространението на пандемията в Европа, е по-голяма от тази за същия период преди година, показват данните от БНБ.

Най-устойчивите инвестиции - тези в дялов капитал, т.е. парите, с които се създават нови предприятия в страната, са отрицателни за първите три месеца и са в размер на -46,5 млн. евро, което все пак е далеч от отрицателните инвестиции в дялов капитал за същия период през 2019 г., когато без коронавирус се наблюдаваше 10 пъти по-голяма стойност.

Реинвестираната печалба достига 179,8 млн. лв., което е много предвид началото на кризата. За сравнение през първите три месеца от миналата година парите, които чуждестранните фирми са вложили от печалбата си, са с около 20 млн. евро по-малко. Най-много средства под формата на дялов капитал и реинвестиране на печалбата идват от Великобритания и Австрия. Нетният поток от инвестиции на чуждестранни лица в недвижими имоти в България пък стана отрицателен в размер на -0,3 млн. евро за първите три месеца от 2020 г., показват данните на БНБ. За сравнение за същия период през 2019 г. той е положителен и в размер на 2,2 млн. евро. 

Пандемията е засегнала финансово 63% от ИТ фирмите

автор:Дума

visibility 269

/ брой: 129

Центърът на София близо два месеца без топла вода

автор:Дума

visibility 301

/ брой: 129

Две трети от българите свиват харчовете

автор:Дума

visibility 243

/ брой: 129

Гърция се готви отново да затегне мерките

автор:Дума

visibility 154

Москва отвaря училищата отново

автор:Дума

visibility 114

САЩ официално напуснаха СЗО

автор:Дума

visibility 254

/ брой: 129

Don't touch Our Gladstone!*

автор:Велислава Дърева

visibility 133

/ брой: 130

Ще бъде ли реабилитиран Оруел?

автор:Мирослав Попов

visibility 92

/ брой: 130

Датата

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 130

В ход е откровен прокурорски преврат

автор:Дума

visibility 683

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ