25 Юли 2021неделя09:56 ч.

Да ги стигнем гърците...

/ брой: 23

автор:Милена Николова

visibility 2158

Български медии реват, че гръцките фермери блокирали ГКПП-та по границата ни. Реват от сутрин до вечер. Но това не е първият протест на фермерите от южната ни съседка, на гръцки превозвачи и други браншови структури в близката ни държава. Почти не се споменава защо тези фермери са препречили пътя на нашенските камиони и туристи. А те го правят, защото не приемат повишаването на данъците и осигуровките и искат от държавата си пълно обезщетение за щетите от снежната стихия.
Вместо българинът да орерава в свой стил света, че, видиш ли, нашите фирми губят пари от спрени стоки и какво ли не, а нашенските граждани не могат да отидат спокойно до морето или планината в Гърция, може би е добре да се замислим откога у нас не е имало някаква стачка. За справка - в Белгия, столицата на ЕС, се случват поне два пъти годишно едноседмични стачки на всички синдикати. Блокира се цялата икономика, без стратегическите отрасли, ей-така, за да си знаят работодателите, че не може да правят каквото си поискат.
В България последната стачка, която беше оповестена скромно, бе преди години в едно ямболско предприятие. Там всички работници излязоха за час срещу чужда компания заради жестоката експлоатация, липсата на почивни дни и почти 20-часов работен ден при непроменена заплата. Може би е време българските синдикати да не говорят ведно с бизнеса, а да се замислят дали въобще ги има, за да отстояват интересите на хората. Защото събратята им из Европа работят и когато трябва - стачкуват. Там хората работят при нормиран работен ден, регламентирана почасова надница, както и отпуска. Произволът да не се плащат навреме заплатите в някои от държавите в ЕС води до поне 3-годишна ефективна присъда за неплащащия.
А как е у нас? Страната без стачки, в която бизнесът оревава всички медии колко губи. Държавата, в която не се гледа, че българинът работи ненормирано и незаплатено по 6 дни в седмицата и по поне 14 часа в денонощието. Но в тази страна стачки няма. По тази причина бизнесът, заедно с присъдружния му елит, си позволява нахално да нарича обезправения си работник мързелив и да му лепи прозвището "матр'ял". Така се живее в държава без синдикати, без стачки и обществена активност само в социалните мрежи. В другите държави, където хората стачкуват, никой не реве, че не може да отиде на работа. Защото знае, че тези, дето блокират пътищата, го правят заради цялото общество. За да има всеки човек права, а не само задължения.

 

Освободено е ръководството на БЕХ

автор:Дума

visibility 370

Очакват 2% годишна инфлация

автор:Дума

visibility 337

/ брой: 140

Купуваме по-скъпи телевизори на изплащане

автор:Дума

visibility 369

/ брой: 140

Новата COVID вълна вече е тук

автор:Дума

visibility 353

Италия въвежда зелени пропуски за ваксинирани

автор:Дума

visibility 314

Заев пожела на Албания успех по пътя към Евросъюза

автор:Дума

visibility 432

/ брой: 140

Варшава: Русия победи в спора за "Северен поток 2"

автор:Дума

visibility 533

/ брой: 140

Последна въздишка

автор:Ина Михайлова

visibility 1538

/ брой: 140

Злодеите разстрелват поетите заради песните им

visibility 703

/ брой: 140

Федерализиране или разделяне на Украйна?

автор:Чавдар Добрев

visibility 495

/ брой: 140

Арогантност

автор:Деси Велева

visibility 473

/ брой: 140

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ