28 Ноември 2021неделя14:43 ч.

Сатирикон

Да имаш, но да нямаш!

/ брой: 126

автор:Ивайло Диманов

visibility 5279

Тия дни световните агенции разпространиха сензационна новина: Министерството на здравеопазването твърди, че в него са най-големите радетели за опазването на нашето здраве! И най-вероятно си вярва. Остава само от чешмите ни да потече "Южен поток", а СNN да обяви, че Господ е трънчанин. Дори Венета Райкова знае, че родното здравеопазване е на автопилот със 727 млн. лв. под санитарния минимум! Заровили главите си в пясъка, управниците ни чакат да дойде... Годо. 

Вместо Годо със страшна сила идат Содом и Гомор, но как да ги видиш през розови очила? И ето че нашите герои, подобно на пиари от "Титаник", бодро обясняват пред сервилните медии, че тази година водата в трюмовете е с три процента по-малко от същия период на 2018 г. Не ви ли е срам? Та нали става дума за живота и здравето на нашите бащи и майки, на нашите деца, на целия този измъчен народ. Сега у нас има над 400 000 онкоболни, държавата твърди, че са 350 000, а има лекарства само за 80 000. Това е откровен геноцид! Спомням си един безценен съвет на Марк Твен, който е твърде подходящ за г-н Кирил Ананиев от с. Горна Секирна. След 20 години, уважаеми г-н министре, ще сте по-разочарован от нещата, които не сте правили, отколкото от тия, дето сте ги вършили. Така че отвържете въжетата и отплавайте. Тук вече натворихте каквото можахте. В Америка заделят 30% за здравеопазване, в Европа - между 8 и 14%, а у нас - едва 4,5%. Шампиони сме по брой на инфаркти, инсулти и вътреболнични инфекции, за чиято превенция все няма пари. Знаете ли, г-н министър, че всяка година в България умират над 2500 души от инфекции в болничните заведения?! Професионалистите по здравни грижи и способните лекари масово напускат страната. Скоро няма да има кой да ви бие една инжекция, г-н Борисов! Бюджетът, видите ли, бил с 490 милиона повече от миналата година. Браво! А къде сложихте милиардите, които обикновеният българин плаща под масата и над нея, за да запълни дупките в недофинансираната ни здравна система? Къде сложихте натрупаните дългове на любими болници? В началото на тази година дефицитът бе 30 на сто и лекарите на България тъкмо затова напускат потъващия "Титаник", който някои патриотари все още наричат България.

Забелязали ли сте колко много икони се появиха в родните болници? Здравеопазването е оставено в ръцете на Бога! "Спешна помощ" се е превърнала в Неволята от оная стара приказка. Някои болни издъхват, преди да дочакат линейката. За да си вържат бюджета, болниците масово извършват ненужни процедури, дори "профилактични" коронарографии за... сърцебиене. Важното е да вземат пари от някоя скъпа клинична пътека. Случват се и куриози - да оперират здрави хора, но вие да сте чули за осъден медик поради лекарска грешка? Обречените пациенти кой да ги чуе - повечето журналисти вървят след победителите. Ей затова навремето не успя Априлското въстание. Защото, докато едни шиеха знамето, лееха куршуми и умираха на барикадите, ония, послушковците, тайно преговаряха в конака... 

Здравната каса е пълен монополист в държавата. Като "Топлофикация" или "Софийска вода". Иди обяснявай, че разпределението на парите в системата е свръхпрозрачно. Айде холан, както казват холандците! Колегата Хемингуей написа едно от любимите ми четива - "Да имаш и да нямаш". И се сещам за поредния български абсурд: Болен Здравна каса носи! Има болни, но няма лекарства. Има Здравна каса, но няма пари. Има Министерство на здравеопазването, няма здравеопазване. Да имаш и да нямаш!

Газът може да поскъпне с повече от 3% през декември

автор:Дума

visibility 1451

/ брой: 228

ЕК не откри макроикономически дисбаланси у нас

автор:Дума

visibility 514

/ брой: 228

Жилищата в София са крайно недостъпни

автор:Дума

visibility 1660

/ брой: 228

Христо Стоичков влиза в търговията с ток

автор:Дума

visibility 646

/ брой: 228

Европа връща ограничения заради Омикрон

автор:Дума

visibility 225

Центърът Гешев

автор:Павлета Давидова

visibility 1508

/ брой: 228

Как животът се превръща в борба и достойнство

автор:Трифон Митев

visibility 1443

/ брой: 228

Учителите да се приравнят към втора категория труд!

visibility 5385

/ брой: 228

Надежда за промяна

автор:Аида Паникян

visibility 943

/ брой: 228

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ