04 Март 2021четвъртък21:42 ч.

ново:

Пролетен ден с температури до 20 градуса Пролетен ден с температури до 20 градуса

Българската стопанска камара:

Дълговете на фирмите ще блокират икономиката

Междуфирмената задлъжнялост надхвърля два пъти БВП

/ брой: 50

автор:Дума

visibility 8

Междуфирмената задлъжнялост, където влизат също задълженията на държавата и общините към бизнеса, в един момент може да блокира системата. Това каза зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Георги Шиваров пред Bulgaria On Air. По думите му в момента задлъжнялостта надхвърля размера на Брутния вътрешен продукт (БВП) и, ако този проблем не се реши навреме, стопанският живот ще се затлачи.
Последните данни на БСК към края на 2010 г. показват, че задълженията на нефинансовите предприятия са на стойност от близо 160 млрд. лв. -двойно повече от БВП, който за 2010 г. е 70,4 млрд. лв. За пет години междуфирмените задължения са се увеличили с 90 млрд. лв., като най-голям ръст (с 50%) е бил регистриран по време на строителния бум през 2007 г. Най-голяма част от задлъжнялостта - 34.2 млрд. лв., се пада на сектора на търговията. Други 23.6 млрд. лв. са задължения от операции с недвижими имоти, а строителството е задлъжняло с 20.3 млрд. лв.
Освен голямата междуфирмена задлъжнялост, Георги Шиваров изтъкна като голям проблем за икономиката и ниското ниво на конкурентоспособност. "Причината за това е, че първите 15 - 20 г., откакто се появи свободата да се прави стопанска дейност, бизнесът се насочи основно към дейности с по-бърза възвръщаемост като услугите и строителството", каза Шиваров.
Според него това ще продължи още дълго време, защото няма научна, развойна или проектантска инфраструктура. "Бяха унищожени много проектантски институти. И сега, и да увеличим дела на средствата, отделяни за иновации, няма кой да ги реализира", каза още той.
Като положителна тенденция Шиваров изтъкна нарастващият дял на индустрията. "По време на кризата индустриалното производство увеличи своя дял в БВП и това е окуражително", каза Шиваров. Той добави, че в момента износът е предимно на стоки от промишлеността. "За съжаление обаче тези стоки нямат висока добавена стойност. Ако говорим, че машиностроенето увеличава износа, трябва да кажем, че то се базира на продукти, които са поръчани и проектирани в други страни и тук са изпълнени. Работи се на ишлеме и това не носи добавена стойност. Формира се заетост, което е добре, но няма добавена стойност", обясни Шиваров.

България замесена в злоупотреби с агросубсидиите

автор:Дума

visibility 402

/ брой: 43

С 25% поскъпна олиото само за три месеца

автор:Дума

visibility 304

/ брой: 43

Поемаме нова порция дълг

автор:Дума

visibility 350

/ брой: 43

86% срив на въздушния трафик, билетите - до 30% по евтини

автор:Дума

visibility 199

/ брой: 43

Германия удължава строгите мерки до 28 март

автор:Дума

visibility 195

Над 100 вторични труса след 6.2 по Рихтер в Гърция

автор:Дума

visibility 188

Си Ен Ен: Разпада се стратегията на ЕС за ваксините

автор:Дума

visibility 485

/ брой: 43

Защо сме най-бедни в Европа

visibility 18

/ брой: 44

Датата

автор:Дума

visibility 19

/ брой: 44

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ