03 Април 2020петък01:58 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Участниците в дискусията подкрепиха тезата на БСП, че не бива да се бърза с поправки "на парче"

Данаил Кирилов поиска свой Съвет по законодателството

Крум Зарков призова мнозинството да замрази поправките в Наказателния кодекс, докато не бъде приета цялостна концепция

/ брой: 44

автор:Павлета Давидова

visibility 255

Правосъдният министър Данаил Кирилов лансира идеята към неговото ведомство да бъде създаден Съвет по законодателството. Предложението си той направи при заключителната пресконференция в НС по проекта "Нова концепция за наказателна политика". Като министър мога да заявя, че можем да го обезпечим финансово, увери Кирилов. Съвет по законодателството, оглавяван от проф. Огнян Герджиков, бе сформиран в началото на сегашния парламент. Звеното бе възстановено, след като бе закрито при първия кабинет на Бойко Борисов. В края на 2018 г. обаче Герджиков поиска разпускането му, тъй като цяла година не му била поставена никаква задача. "Членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от НС нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях", критичен бе той.

Данаил Кирилов призна, че е необходима нова концепция за наказателна политика. Анализите откроявали като основна препоръка необходимостта "наказателното нормотворчество да отчита динамиката на престъпността и да се основава на необходимия обем статистически данни". По думите му министерството е било готово с проекта още преди около половин година, но било необходимо време за организирането на публичното обсъждане. Представяме резултатите такива, каквито са, без каквато и да е административна или институционална интервенция от страна на Министерството на правосъдието, увери Кирилов.

Зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Крум Зарков приветства идеята за цялостна концепция в наказателното право. "Ясно е отчетено разбирането, че непрекъснатото повишаване на наказанията само по себе си не води до по-голяма ефективност в борбата с престъпността. Често даже се оказва обратното", изтъкна той. Социалистът обаче призова за джентълменско споразумение за преустановяването на работата по множеството законопроекти за промени в НК, докато не се приеме новата концепция. "Много често народни представители или политически дейци, изправени пред поредната криза на общественото мнение, реагират първосигнално, внасяйки необмислени промени в наказателния закон", мотивира се Зарков.

Постоянните промени засилват неефективността на наказателната уредба, призна зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов. По-късно Данаил Кирилов също подкрепи идеята на Зарков и каза, че промени в НК не трябва да се разглеждат свръхспешно.

Юристи и членове на ВСС също дадоха становищата си по концепцията и изразиха надежда, че добрите текстове от нея няма да останат само на хартия.

БНБ въвежда мораториум върху кредитите

автор:Дума

visibility 32

Българите очакват тежка финансова криза

автор:Дума

visibility 132

/ брой: 64

Проф Дуранкев: Необходима е нова данъчна система

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 64

ООН: Храните по света рязко са поевтинели

автор:Дума

visibility 91

/ брой: 64

Замразяват кредитите на британците за три месеца

автор:Дума

visibility 47

Евросъюзът взе на мушка Унгария

автор:Дума

visibility 162

/ брой: 64

Рекордна смъртност в САЩ за денонощие

автор:Дума

visibility 120

/ брой: 64

КОВИД-19 е най-активен при 4 градуса

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 64

"Бацилът", който изгражда имунитет...

автор:Таня Джаджева

visibility 133

/ брой: 64

Направихме най-модерния вестник

visibility 107

/ брой: 64

Ентусиазъм и отговорност

visibility 94

/ брой: 64

Честит рожден ден, ДУМА!

автор:Юрий Борисов

visibility 81

/ брой: 64

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ