31 Март 2020вторник23:37 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Дано има поука

/ брой: 54

автор:Мая Йовановска

visibility 498

Кризата заради разпостранението на коронавируса постави пред правителствата планини от предизвикателства. Така сега наричат проблемите. У нас конкретно се оказа, че някои позабравени, дори напълно зачеркнати изисквания и разпоредби, отново (най-неочаквано за властта) дойдоха на дневен ред. Като например необходимостта от спешно приемане на регулации, свързани със спекулата, която се вихри безогледно.

През последните дни на европейско ниво усилено се обсъжда, че товарният железопътен транспорт е единственият, който може да гарантира на държавите непрекъсваеми доставки на суровини за индустрията, на храни и лекарства и на други стоки от първа необходимост за гражданите по време на извънредните мерки за ограничаване на пандемията от COVID-19. Това е логично. Пък и жп транспротът навсякъде е част от националната сигурност. Има и предложение по този въпрос и вероятно предстои решение на Европейската комисия.

Какво обаче е положението у нас? Конкретно товарните железопътни превози са само около 6% от всичките. Къде са т.нар. ро-ла превози на БДЖ, при които камионът или ремаркето се качват на специален влак, който да ги транспортира по-нататък? В България има безпрецедентен недостиг на локомотиви и вагони. Проблем, наболял съществено през последните години. При едно европейско решение за увеличаване на товарите по железницата това означава, че ще се наложи от пътническите към товарните превози да се пренасочва подвижен състав. Така или иначе, в момента пътническите влакове се движат почти празни. Ще ни е необходима сериозна мобилизация. Но първо държавата трябва да определи приоритетите и да вземе необходими решения. И то много бързо. 

Вярно е, че тази криза завари всяка страна малко или повече неподготвена. Дано нашите управници успеят да се справят. Дано на властта й дойде акълът, за да извлече тя верните поуки. Те ще са ни необходими за в бъдеще.

Румен Радев: Кризата показа, че хазната е празна

автор:Дума

visibility 64

/ брой: 62

Отмениха задължителното носене на маски

автор:Дума

visibility 54

/ брой: 62

БСП в София с 19 антикризисни мерки

автор:Деси Велева

visibility 50

/ брой: 62

7,8 млрд. лв. нов дълг и дефицит от 3,5 млрд. лв.

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Коронакризата обхвана 63 предприятия

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Между 15-16 лв. за килограм агнешко по Великден

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 62

НАП няма да запечатва търговски обекти

автор:Дума

visibility 52

/ брой: 62

Путин общувал с лекар, заразен с КОВИД-19

автор:Дума

visibility 21

Русия и Китай пратиха помощ и за САЩ

автор:Дума

visibility 114

/ брой: 62

Украйна продава земята си под натиск от МВФ

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 62

Турция ще върне мигрантите по границата с Гърция

автор:Дума

visibility 57

/ брой: 62

Не ви вярваме!

автор:Ина Михайлова

visibility 346

/ брой: 62

Глобална или национална Европа?

автор:Николай Шопов

visibility 65

/ брой: 62

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ