07 Август 2020петък01:01 ч.

Такива работи

Дървени философи и хранени хора

/ брой: 262

автор:Веселин Стоянов

visibility 3331

Вчера с известна доза горчивина д-р Тренчев призна в една телевизия, че първият въпрос, решен на Кръглата маса преди 24 години, бил за едни пет апартамента, с които били уредени жилищните проблеми на представителите на тогавашната опозиция. Въобще това е първият въпрос в историята на всяка българска промяна. Ако не вярвате, погледнете списъка на номенклатурите при всяка нова власт. Въпросът за апартаментите, гаражите, вилите или други благини всъщност винаги е замествал всички други въпроси. В една притча на поета Румен Денев храбрият момък води селяните срещу Замъка и в крайна сметка те го разрушават. След което храбрият момък нарежда да се съберат камъните. На въпроса на селяните защо ще го правят, момъкът отвръща, че ще строят нов Замък.
Обикновено така завършват всичките ни национални победи или крушения - с нов Замък. Строен, разбира се, в духа на традицията, от крепостните селяни вътре. Които са надзиравани от "хранени" хора. Открай време е така. Да бъдеш "хранен" човек на някого в Отечеството е повече от благородническа титла. Всъщност това май е единствената благородническа титла по нашенско, защото за да бъдеш "хранен", това вече значи привилегии от нечия власт, руйно вино, печени пилета, моми (ако някой иска, както е модерно! - и ергени), да не говорим за воаяжи, където ви видят очите. Колко му трябва на човека?! Както се пее в една италианска песен: "Една любов и нищо повече..." Така е, щом те хранят - трябва да обичаш!
Да се върнем на първия въпрос. Щом е тръгнало така, какво му се чудите на резултатите. Двадесет и четири години по-късно ония апартаменти вероятно вече са приватизирани, понеже такава беше идеята, пък и на онези опозиционери поне това им остана. Айде, тяхната ясна... Другото, питам аз, цялата онази държавна и кооперативна собственост, която произвеждаше, къде отиде. Защото всичко, което ползвам днес, е чуждо производство. Даже демокрацията или това, което минава за демокрация, е на някакъв Европейски съюз, дето не знам кой го управлява. Не че не знам, сещам се за едни хора с трудни имена, които не мога да запомня, и за една объркана администрация, дето с две ръце се кръстя да не ми се налага да я ползвам.
Да-а-а, ще трябва да събираме пак камъни... Че аман вече!
Въобще българската промяна поставя все повече въпроси, отколкото да решава все повече задачи. За четвърт век в предишния обществен строй беше отчетена окончателната победа на социализма. Както се видя, не за дълго обаче. Но останаха заводи, проходи, язовири...  За четвърт век в днешното ни общество може да бъде отчетена окончателната победа над човека. Боя се, че този път завинаги! В България рядко вече се срещат свободни духом хора. Последният скоро ще затропне вратата на границата и няма да се обърне назад. Днес в родината останаха онези, които са стари за емиграция или ги е страх от неизвестността. Тези хора са готови да работят по дванадесет часа, а да им плащат като за осем, да ги надзирават и в тоалетната, а трудовите им книжки да не означават нищо. Те мълчат и скърцат със зъби, но само това... Или се палят! Но някой да си спомня днес онези, които станаха на факли в началото на годината?!? Напротив, цялото общество се е вперило в студентите, които дори не знаят какво искат. Е, не раздават апартаменти, ама знае ли човек!? Въобще в България най-готино е да зяпаш онези, за които си сигурен, че няма да направят нищо. Безопасно е и неангажиращо.
Знам, че сега едни хора ще скочат и ще ревнат гороломно: "Ама тя Държавна сигурност!" Вижте какво, мили и драги защитници на незнамкоеси, стига с тая Държавна сигурност, че аман вече. Ако Държавната сигурност е правила нещо, за да защити някакъв строй, правителство, държава, тя го е правила, защото това са били задълженията й. Затова е създаден този апарат. Пита се къде сте били вие и вашата гражданска позиция срещу тези действия. Ако сте били от другата страна на барикадата, свалям ви шапка, но ако сте мълчали и гузно сте сочили с очи онези, дето са разправяли политически вицове, по-добре е днес да си мълчите. Не ДС, а вашата Вътрешна Сигурност е причината за тези изпълнени с халюцинации 24 години.
Ние не знаем какво искаме и сме в ролята на онзи кораб в открито море, който не знае закъде пътува. За нас никой вятър не е попътен! Това е прозрял още древният философ Сенека. Той е бил жив човек, а изглежда нас днес ни водят дървени философи и хранени хора.
Иначе за родните крадци си знаем, че са от кръв и плът. Даже, ако ни позволят дървените философи и хранените хора, можем да ги изброим поименно!
Такива работи...

Фарсът с оставката трая само един ден

автор:Дума

visibility 170

/ брой: 150

60% спад на чуждите туристи у нас

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 150

Искат сервитьорите да са без маски на открито

автор:Дума

visibility 77

/ брой: 150

Банките очакват забавяне на кредитната активност

автор:Дума

visibility 82

/ брой: 150

В САЩ критикуват Белия дом заради Китай

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 150

"Брекзит" кара британците да се изнасят в Европа

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 150

Франция увеличава помощта за възрастни и инвалиди

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 150

Мощен взрив помете ливанската столица

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 149

Врътки срещу гражданското общество

автор:Славчо Кънчев

visibility 113

/ брой: 150

Конференцията на крадците

автор:Христо Георгиев

visibility 728

/ брой: 149

Вдъхновителят на българската идея

автор:Дума

visibility 313

/ брой: 149

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ