03 Юли 2020петък23:30 ч.

Дърво без корен

/ брой: 98

автор:Ева Костова

visibility 365

С политиката си днес управляващите правят това, което и най-големият враг не би направил - убиват цели населени места в красивата ни родина. Убиват ги сред прекрасна природа и богат чернозем, който да ни храни. Глад и бедност гонят днес от родните им места българите. Ако не измират, те се свиват при децата си в панелките сред лудницата на големия град. Насаждат се като дърво без корен, както е казал Хайтов, а някъде далеч в годините им остава споменът за благодатната земя и чистата вода. 

Няма нищо по-тъжно от селища без хора. А статистиката сочи, че у нас те стават все по-многобройни. По данни на НСИ към края на 2019 г. населението на България е малко под 7 милиона души, като за една година намалява с почти 49 000 човека, което си е цял град... Десетки селища вече са без население. Във всяко пето от населените места живеят от един до 49 души. Това е тъжната статистика, щедро гарнирана с данни за застаряването, смъртността, миграцията.

Как загива едно село? Когато остане без училище, без аптека, без поща. Вървим към катастрофа, но властта мерки срещу нея не предприема. Хората се вдигнаха на протест в петричкото село Михнево, не искат над 100-годишното им училище с емблематичното име "Екзарх Йосиф" да бъде закрито. Обаче властта казва: не може да има малко деца в едно училище. И общината козирува. А в тази ситуация, в която България загива без хора, МОН отдавна трябваше да смени правилата, така че семействата да не се изселват в по-големите селища, за да учат децата им. В селото живеят 1000 души. Искат си школото, защото се надяват децата да се върнат тук и да раждат свои деца. Загубят ли и училището, губят селото си. Затварянето на класните стаи, разгонването на педагозите чертае само едно бъдеще - обезлюдяване. Михнево ще стане поредното селище на доизживяване за статистиката. Политическото и социалното късогледство обаче продължават - скъпо било да се държи училище за няколко десетки деца! Е, няма да е скъпо, когато селото остане без хора... 

Курортът "Албена" затвори всички барове и дискотеки

автор:Дума

visibility 326

/ брой: 125

Кратки новини

автор:Дума

visibility 187

/ брой: 125

В мрежата на електронните игри

автор:Альона Нейкова

visibility 477

/ брой: 125

Наричахме го Болшевик

автор:Кирил Момчилов

visibility 474

/ брой: 125

Датата

автор:Дума

visibility 211

/ брой: 125

Гръцкият геноцид над българите, 1913-та

автор:Христо Георгиев

visibility 1071

/ брой: 124

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ