22 Юни 2021вторник02:00 ч.

Дърво без корен

/ брой: 98

автор:Ева Костова

visibility 1327

С политиката си днес управляващите правят това, което и най-големият враг не би направил - убиват цели населени места в красивата ни родина. Убиват ги сред прекрасна природа и богат чернозем, който да ни храни. Глад и бедност гонят днес от родните им места българите. Ако не измират, те се свиват при децата си в панелките сред лудницата на големия град. Насаждат се като дърво без корен, както е казал Хайтов, а някъде далеч в годините им остава споменът за благодатната земя и чистата вода. 

Няма нищо по-тъжно от селища без хора. А статистиката сочи, че у нас те стават все по-многобройни. По данни на НСИ към края на 2019 г. населението на България е малко под 7 милиона души, като за една година намалява с почти 49 000 човека, което си е цял град... Десетки селища вече са без население. Във всяко пето от населените места живеят от един до 49 души. Това е тъжната статистика, щедро гарнирана с данни за застаряването, смъртността, миграцията.

Как загива едно село? Когато остане без училище, без аптека, без поща. Вървим към катастрофа, но властта мерки срещу нея не предприема. Хората се вдигнаха на протест в петричкото село Михнево, не искат над 100-годишното им училище с емблематичното име "Екзарх Йосиф" да бъде закрито. Обаче властта казва: не може да има малко деца в едно училище. И общината козирува. А в тази ситуация, в която България загива без хора, МОН отдавна трябваше да смени правилата, така че семействата да не се изселват в по-големите селища, за да учат децата им. В селото живеят 1000 души. Искат си школото, защото се надяват децата да се върнат тук и да раждат свои деца. Загубят ли и училището, губят селото си. Затварянето на класните стаи, разгонването на педагозите чертае само едно бъдеще - обезлюдяване. Михнево ще стане поредното селище на доизживяване за статистиката. Политическото и социалното късогледство обаче продължават - скъпо било да се държи училище за няколко десетки деца! Е, няма да е скъпо, когато селото остане без хора... 

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ