22 Юни 2021вторник08:17 ч.

Държавата чака 5% ръст в туризма, бизнесът - 10% спад

По данни от Европа за периода декември 2009 - май 2010 г. се наблюдава постепенно възстановяване от кризата на туристическия пазар

/ брой: 122

автор:Дума

visibility 3268

В България вече има хотелски вериги, които въпреки кризата са преустановили записванията за почивки, защото са запълнени за цялото лято. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Според него се очаква успешен, но труден сезон. Прогнозите на министерството от преди месец са за ръст от 5% в сектора. Според Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) обаче се очаква срив при входящия туризъм между 5 и 10%. Оценките на организацията са на база не брой туристи, а оборот на туристическия бизнес, поясни Байко Байков, член на Управителния съвет.
Според зам.-министър Маринов има раздвижване въпреки кризата на важни пазари за България каквито са британският и този на скандинавските страни, както и Полша. По оценка на асоциацията хит тази година ще са почивките all inclusive, които са на "разумни" цени, което означава 60-80 лева на ден, съобщи още Байков. И тази година по оценка на експертите в сектора се очаква пътуванията да са предимно на кратки разстояния.
По данни на ЕКТАА - организация, обединяваща националните туристически асоциации на всички европейски държави, за периода декември 2009 - май 2010 г. се наблюдава постепенно възстановяване на туристическия пазар от кризата като продажбите са повече от същия период година по-рано, но под равнището от 2008-а. Повишава се желанието за пътуване на потребителите, но с нисък бюджет. Продължават да се увеличават и last minute записванията, както и тези чрез интернет. От организацията отчитат и негативното влияние на вулканичните изригвания върху пролетните и летните записвания. Загубите на европейските туристически агенции и турагенти 10 дни след затварянето на въздушното пространство над Европа се изчисляват на 800 млн. евро, а за България официално подадената информация в ЕКТАА е за 600 000 евро, обяви председателят на УС на АБТТА Ирена Георгиева. Тя уточни, че в калкулацията влизат изчисления за пропуснати ползи и също за изплатени обезщетения при провалени пътувания. В края на миналата седмица Ирена Георгиева беше избрана за ротационен президент на ЕКТТА до 2012 г.

Трета банка спира срочните депозити

автор:Дума

visibility 127

/ брой: 117

БНБ: Задава се ускоряване на инфлацията

автор:Дума

visibility 117

/ брой: 117

Пет жалби блокират газовата връзка със Сърбия

автор:Дума

visibility 128

/ брой: 117

Стигаме Европа по БВП след 2040 г.

автор:Дума

visibility 112

/ брой: 117

Светът е между диалога и конфронтацията

visibility 122

/ брой: 117

Победа за партията на Пашинян

автор:Дума

visibility 113

/ брой: 117

ЕС засилва санкциите срещу Минск и Москва

автор:Дума

visibility 109

/ брой: 117

Мадрид предлага помилване на каталунските сепаратисти

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 117

Диагноза бедност

автор:Ева Костова

visibility 123

/ брой: 117

Устремно към избори от с. Устрем

автор:Таня Глухчева

visibility 128

/ брой: 117

Прозрението на обущаря

visibility 119

/ брой: 117

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ