07 Юли 2020вторник21:15 ч.

Петя Аврамова

Държавата ще разширява тол системата

Още пътни артерии ще бъдат включени в обхвата й, който бе драстично намален

/ брой: 101

автор:Дума

visibility 595

След многократните отстъпки, които направи на транспортния бранш за тол системата, включително и за нейния обхват, сега държавата не е доволна от приходите в хазната и смята да преговаря с бизнеса за добавянето на още пътища към нея. Това стана ясно от думите на регионалния министър Петя Аврамова. Тол системата влезе в сила на 1 март при редица отстъпки към превозвачите. Най-ярко на очи се набива именно драстично намаленият обхват - от около 20 000 км републиканска пътна мрежа тол такса се плаща за едва 3115 км пътища (803 км автомагистрали и 2312 км първокласни пътища). Тежкотоварните превози обаче използват и второкласни, и третокласни пътища, каза Аврамова. Тя даде пример със силно натоварения Проход на републиката, който е второкласен и на практика за него не се плаща тол такса. "Ако погледнем схемата на България, ще видим, че голяма част от второкласните пътища са основни пътни артерии, по които се придвижва трафикът, а те са всъщност извадени от обхвата на тол системата по настояване на транспортния бранш", обясни тя.

Макар ограниченията вследствие на коронавирусната пандемия да са попречили на предвидения анализ на тол системата, Аврамова коментира, че приходите от нея от 1 март насам все пак са "в порядък, който по никакъв начин не ни дава увереност и сигурност, че можем с тези средства да рехабилитираме всички пътища, както и да изграждаме нови". Приходите от пътни такси от началото на годината възлизат на 186 млн. лв., но сумата е общо от винетки и тол такси, стана ясно от думите на Аврамова на заседание на парламентарната регионална комисия. От общата сума обаче 160 млн. лв. са от електронни винетки. Регионалният министър съобщи, че предстои предложение за разширяване на обхвата. Ние ще предложим основни транзитни артерии да бъдат включени в обхвата на тол системата, каза Аврамова. 

На въпрос за удължаване на срока на валидност на винетките проф. Олег Асенов, член на управата на АПИ, отбеляза, че те се плащат за време, а не за изминато разстояние, и в европейската практика няма въведен компенсаторен механизъм. Той допълни, че по време на извънредното положение е имало промяна в модела на продажба на винетки - потребителите са предпочитали тези с по-кратък срок, като след отмяната му се е увеличила продажбата на дългосрочните винетки.

Порой удави столицата за часове

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 128

Затягат мерки при повече от 200 заразени дневно

автор:Дума

visibility 43

/ брой: 128

Отново расте тревогата от коронавируса

автор:Дума

visibility 47

/ брой: 128

Не пуснали туристи на плаж, бил резервиран

автор:Дума

visibility 69

/ брой: 128

Внасяме 32 хиляди тона дрехи втора употреба

автор:Дума

visibility 97

/ брой: 128

Израел върна част от ковид мерките

автор:Дума

visibility 56

/ брой: 128

Анкара заплашва ЕС с контрамерки

автор:Дума

visibility 62

/ брой: 128

Кратки новини

автор:Дума

visibility 49

/ брой: 128

Курортно лято

автор:Лозан Такев

visibility 54

/ брой: 128

Има решение за кризата

visibility 61

/ брой: 128

Новата цивилизация на хората с достойнство

visibility 55

/ брой: 128

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ