11 Август 2020вторник22:38 ч.

Датата

/ брой: 193

автор:Дума

visibility 1453

800 - КАРЛ ВЕЛИКИ Е КОРОНОВАН ЗА ПРЪВ ИМПЕРАТОР НА СВЕЩЕНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ. Освен с териториалното разширение и административната организация на новосъздадената Франкска империя, управлението му се свързва и с възраждането на изкуствата, религията и културата, известно като Каролингски ренесанс. В днешни дни Карл Велики е смятан не само за създател на френската и германската монархия, но и за "Баща на Европа" - империята му обединява по-голямата част от Западна Европа за първи път от времето на римляните, а Каролингският ренесанс насърчава формирането на обща европейска идентичност.

910 - УМИРА НАУМ ПРЕСЛАВСКИ, СРЕДНОВЕКОВЕН УЧЕН И КНИЖОВНИК (Р. ОК. 830 Г.). Православната църква го тачи и като един от светите Седмочисленици. Сведенията за живота му преди пристигането в България са оскъдни. Има предположения, че е българин от Мизия. Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия в 868 г. Той е сред основоположниците на Преславската книжовна школа.

1732 - РАЖДА СЕ РИЧАРД АРКРАЙТ, АНГЛИЙСКИ ИЗОБРЕТАТЕЛ (УМИРА 1792 Г.). Създава предачната машина за памук. Основател на съвременната текстилна индустрия. Смятан за един от бащите на Индустриалната революция във Великобритания. Въпреки че е бил сред най-богатите в страната, продължавал да работи по 15 часа на ден в текстилните си фабрики, защото много обичал работата си.

1906 - ЗАГИВА ДАМЯН (ДАМЕ) ГРУЕВ, РЕВОЛЮЦИОНЕР (Р. 1871 Г.). Деец на българското националноосвободителното движение в Македония и Одринско, един от основателите и идеолозите на Вътрешната македоноодринска революционна организация. Наричан и "Волята на организацията". Убит в престрелка с турските власти.

1922 - БИ БИ СИ ЗАПОЧВА ДА ИЗЛЪЧВА НОВИНИ. Първата частна радиостанция в света през 1927 г. придобива специален статут, като се финансира самостоятелно от събираните лицензни такси. Във Великобритания BBC не излъчва реклами и платени съобщения.

1947 - РОЖДЕН ДЕН НА ТРАНЗИСТОРА. Американците Джон Бардийн и Уолтър Братейн в лабораториите "Бел Лабс" забелязват, че при поставяне на електрически контакти върху германиев кристал изходното напрежение е по-голямо от входното. Ръководителят на групата по физика на твърдото тяло в лабораторията Уилям Шокли оценява потенциала на това явление и през следващите няколко месеца фокусира усилията на екипа върху изследвания на полупроводниците. Самото наименование "транзистор" е създадено от Джон Пиърс като съкращение на "трансферен резистор". За изобретяването на транзистора Бардийн, Братейн и Шокли са удостоени с Нобелова награда за физика за 1956 г.

170 учени поискаха оставка на кабинета

автор:Дума

visibility 149

/ брой: 153

Парламентът се събира извънредно утре

автор:Дума

visibility 119

/ брой: 153

До 50 % по-малко клиенти в търговските вериги

автор:Дума

visibility 87

/ брой: 153

Маркират месо от рискови региони с диамант и кръст

автор:Дума

visibility 88

/ брой: 153

Въглищните ни централи ще работят до 2050 г.

автор:Дума

visibility 86

/ брой: 153

Розовата индустрия е в шок

автор:Дума

visibility 78

/ брой: 153

Протестите в Беларус ескалираха

автор:Дума

visibility 95

/ брой: 153

Русия първа в света регистрира ваксина

автор:Дума

visibility 108

/ брой: 153

Кабинетът в Ливан подаде оставка заради корупция

автор:Дума

visibility 83

/ брой: 153

Кратки новини

автор:Дума

visibility 81

/ брой: 153

Наесен иде нов пик на безработни

автор:Ева Костова

visibility 96

/ брой: 153

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ