17 Април 2021събота14:06 ч.

Памет

Датата

/ брой: 69

автор:Дума

visibility 825

1553 - УМИРА ФРАНСОА РАБЛЕ, ФРЕНСКИ ПИСАТЕЛ (Р. ОК. 1493 Г.). Автор на сатиричния роман "Гаргантюа и Пантагрюел", в който противопоставя хуманистичните възгледи срещу тези на схоластиката. Нерядко е бил изправян пред опасността да бъде изгорен на клада като други хуманисти. Петата книга от романа му излиза 11 години след смъртта му, поради което има съмнения, че част от нея не е писана от него.

1739 - ОТРЯЗАНОТО УХО НА КАПИТАН ДЖЕНКИНС СТАВА ПРИЧИНА ЗА АНГЛО-ИСПАНСКА ВОЙНА. Във водите на Карибите, близо до Хавана, испанската брегова охрана отрязва ухото на английския мореплавател. Кап. Дженкинс показва ухото пред английския парламент като доказателство за насилствените испански нападки. Тази случка служи като повод на Великобритания да обяви на 19 октомври 1739 г. война на Испания. Тя продължава до 1742 г. и е наречена "Войната за ухото на капитан Дженкинс".

1821 - РАЖДА СЕ ШАРЛ БОДЛЕР, ФРЕНСКИ ПОЕТ (УМИРА 1867 Г.). Една от най-влиятелните и противоречиви фигури във френския културен живот на ХIХ в. През 1857 г. публикува своята първа и най-известна стихосбирка "Цветя на злото". Стихотворенията са високо оценени от малък кръг читатели, но сюжетът им предизвиква недоволството на критиката и широката публика. Основните теми за секса и смъртта са смятани за скандални и книгата се превръща в нарицателно за неблагоприличие.

1903 - РАЖДА СЕ ГРЕГЪРИ ПИНКЪС, ЕДИН ОТ ИЗОБРЕТАТЕЛИТЕ НА ПРОТИВОЗАЧАТЪЧНОТО ХАПЧЕ (УМИРА 1967 Г.). Работата върху таблетката започва към 1950 г., а на пазара се появява през 1960 г. Американският биолог Пинкъс създава хапчето с помощта на други учени, сред които и световноизвестният професор с български произход Карл Джераси. Пинкъс е човекът, който посвещава време и сили, за да доведе докрай замисъла. Получава много научни отличия. Смъртта му остава почти незабелязана, малко са и енциклопедиите, в които е отбелязано неговото име.

1970 - ПОЛ МАКАРТНИ ОБЯВЯВА ОФИЦИАЛНО РАЗПАДАНЕТО НА ЛЕГЕНДАРНАТА ГРУПА "БИЙТЪЛС". Водейки началото си от 1957 г. под различни имена и приемайки окончателно името "Бийтълс" през 1960 г., групата от Ливърпул е призната за една от най-влиятелните в историята на поп музиката. Нейни членове са Джон Ленън, Джордж Харисън, Пол Макартни и Ринго Стар. Авангардната им музика, начин на поведение и стил на обличане доминират 60-те години. Имат продадени над 1,3 млрд. албума.

2020 - УМИРА ВЪЛЧО КАМАРАШЕВ, АКТЬОР (Р. 1937 г.). Професионалната му кариера е свързана с драматичните театри в Бургас, Перник, Русе. Следват 20 години в Нов драматичен театър "Сълза и смях" и 15 години в Театър "Българска армия". В над 60-годишната си кариера има повече от 100 роли в театъра и киното. Носител е и на множество отличия.

Чужденците се отказват масово от почивка у нас

автор:Дума

visibility 599

/ брой: 74

Само една от четири ябълки на пазара е българска

автор:Дума

visibility 287

/ брой: 74

Тройно по-голям износ на вино

автор:Дума

visibility 330

/ брой: 74

БАБХ е спряла вноса на 1203 тона плодове, ядки и мед

автор:Дума

visibility 252

/ брой: 74

Ваксинационните паспорти

автор:Аида Паникян

visibility 464

/ брой: 74

Датата

автор:Дума

visibility 257

/ брой: 74

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ