07 Юни 2023сряда15:08 ч.

ВРЕМЕТО:

Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°. Днес над Западна България облачността ще бъде разкъсана, предимно купеста. До обяд в отделни райони там, а след обяд на повече места, главно в планинските райони, ще превали и прегърми. В Централна и Източна България ще бъде предимно слънчево с разкъсана висока облачност. Вятърът ще е слаб, в Източна България след обяд умерен, от изток. Максималните температури ще останат без съществена промяна - между 23° и 28°, в София - около 24°.

Актуално

Демографското срутище на неолиберализма

Като население паднахме под нивото на 1944 г., цивилизационният ни избор излезе пагубен

/ брой: 17

автор:Юри Михалков

visibility 123

Юри МИХАЛКОВ


Януари мина и под знака на демографията. Излязоха най-новите данни от преброяването на населението. А справянето с демографската катастрофа президентът Румeн Радев определи при встъпването му в длъжност като стратегическа цел, за която е необходим консенсус.

"Най-убедителният признак за процъфтяването на една страна е нарастването на нейното население" - това е рекъл шотландецът Адам Смит, смятан за бащата на съвременната икономика и на капитализма.

Според последните демографски данни България се е стопила до 6 520 314 души, след като през 1989 г. е била без малко 9 милиона. По пътя към така мечтания клуб на богатите осиротяхме с над 2,5 милиона българи. И при всички случаи сме паднали под нивото на предишната смяна на епохите през 1944 г., когато сме били 7 милиона. Страната ни се срина надолу с цели 80 години, с почти цял век. Фактически данните за 6,5 милиона българи

теглят кръст на цялата историческа епоха след 1989-а

В българския случай мисълта на Адам Смит би трябвало да се чете от опаката й страна - най-убедителният признак за пропадането на една страна е намаляването на нейното население. Само за едно десетилетие (2011-2021) от управлението на ГЕРБ в комбина с ДПС сме се стопили с рекордните 844 000 души - демографско срутище. Според статистиката на година намаляваме средно с по 50 000 души, на ден - със 136, а на час - с по 6 души. Логично, след като смъртността у нас от 11,9 промила на 10 ноември 1989 г. скочи до 15,3 промила през 2015 г., а раждаемостта от 13 промила рухна до 8,16 промила.  

Но и това не е всичко. Демографските прогнози на ООН, Световната банка и дори ЦРУ звучат направо погребално. В средата на столетието населението на страната ще се срине до около 5,1 милиона, а в края на века - до около 3,4 милиона. Световната банка прогнозира, че до средата на века населението у нас над 60 години ще надхвърли 30 на сто от общия брой. Според експерти, когато това се случва в една държава, стават застрашени всичките й социални системи и те започват да се разпадат. Тридесет на сто от населението ни прави 2 173 438 души. Наскоро стана ясно, че 60-те лева надбавки за януари ще получат 2 058 100 пенсионери. Само 115 338 бъдещи пенсионери ни делят от взривните 30 процента. При ударното темпо на демографския ни срив този момент може да дойде в близките пет години.     

Както е тръгнало, българите ще станем малцинство сред мнозинството от цигани и турци. При всички случаи децата или внуците на сегашното поколение 20-30-годишни българи неизбежно ще бъдат принудени да се интегрират в родината на родителите им.

Дали историята не пише некролога ни?

Демографската катастрофа се дължи на три причини - ниска раждаемост, висока смъртност и емиграция. И трите обаче се коренят в един и същи фактор - икономиката. Тектоничното разместване на нейните плочи обезлюди отрасли и райони. И ако върнем лентата, ще видим, че всичко започва от 10 ноември 1989-а. А още по-точно - от приватизацията.

Известният ни икономист проф. Иван Ангелов публикува изследване какво е произвеждала и изнасяла страната ни през 1988 и 2014-2015 г. Навремето сме изнасяли 46 700 броя електронни калкулатори, 630 000 телефонни апарати, 121 000 радиотелефони и според всеобщите оценки експортът ни е бил като за средноразвита държава на Европа. Но през 2014 г. износът от тях е нулев. Тези данни нагледно илюстрират демографския ни погром, при който някогашният ни прираст падна не до, а направо под нулата.

В интервю от 2019 г. Иван Пушкаров, министър на индустрията през 1990-1992 г., припомни, че в началото на 90-те е бил предлаган модел на приватизация, при който големите ни държавни активи да бъдат купени от мощни западни компании, да бъдат кооперирани с тях или да се създадат смесени предприятия, но активите да се запазят. Този модел бе приложен със севлиевския завод за санитарна продукция, коопериран с "Американ Стандарт". Като министър Пушкаров е бил готов за такава приватизация на още десет наши компании и предприятия.

В крайна сметка СДС наложи закон за приватизация, който доведе до разграбване на държавни активи и отприщване на грабителския капитализъм. Най-добре работещите държавни предприятия бяха продадени на безценица, направо подарени, на "избрани купувачи". Според посветени люде в хода на шоковата приватизация активи за 30 млрд. лева са били изкупени само за 1,5 милиарда. Приватизираните активи обаче убиха работните места. Според различни оценки 70-80% от предприятията бяха нарязани и изнесени в Турция и Гърция за скрап.

На скрап бе нарязана демографията на България

а и нейното бъдеще, както се вижда от прогнозите.

Ако през 1988 г. селското ни стопанство е изнесло 139 000 тона пресни плодове, през 2014-а отрасълът "изплю" едва 7000 тона, при доматите съотношението е 78 900 тона към 1100 тона. Преди време прочетох, че от всеки четири ябълки на пазара българска е само една. Така от "връщането на земята в реални граници", продължено ударно от неолиберализма на ГЕРБ, са останали българи за отглеждането само на една ябълка. Производственият спад в пъти също доведе до ниските промили на раждаемост и високите на смъртност. Отворена към света, неолибералната икономика уби прираста на населението, след като смачка производителя, и разчисти пътя на търговеца, вносителя и паразитния посредник.

В конституцията папагалски повторихме мантрата на капитала, че "частната собственост е неприкосновена", без да запишем същата привилегия за държавната и кооперативната собственост. Но се оказа, че неприкосновени са произволът и мафиотщината на частника: да манипулира финансовите си баланси и да не плаща данък върху печалбата години наред, макар този данък да е най-ниският в ЕС; да нарушава масово приватизационните и концесионните договори за предмета на дейност и на работните места; да не инвестира в нови технологии; да не създава нормални условия на труд; да плаща най-ниските заплати в ЕС, често пъти да го прави с големи закъснения, дори в натура, или изобщо да не ги плаща, въртейки разни трикове.

Неприкосновено се оказа и паразитирането на частника върху данъчните привилегии. Според експерти, вместо в производство, те отиваха много повече за луксозен живот и корупционни плащания. Неолибералната данъчна политика е онзи мор, който също ни "пресуши". Това важи, например, за високите косвени данъци, с които са натоварени не само 2% супер богати, но и 45-те процента от работещите бедни и материално затруднените българи (у нас тези данъци са 52% от общите приходи, докато за ЕС те са средно 35%). Важи и за ниски преки данъци, плащани от богатите (едва 19,8% от общите приходи, докато в ЕС средно те са 34 на сто).

Сателитната ни обремененост и чуждопоклонничеството

също са причина да паднем като население под нивото на 1944 г. "Гьолът" на АЕЦ "Белене", както Борисов го бе нарекъл с бойко невежество, би могъл да осигури трайно препитание на 30-40 000 души (пряко работещи и заети в съпътстващи дейности). Централата щеше да я има следващите 4-5 десетилетия. От "гьола" щеше да живне един от най-изостаналите региони - Североизтокът. Подобна е и логиката за ползите от проекта "Южен поток", макар и в по-малки мащаби. Борисов обаче бойко ги шитна на американските интереси и така челно заби страната ни в демографската заплаха. Всъщност той направи това и с цялостното си мутренско управление, стопило ни с 800 000.  

Българинът бе убиван и от падането или ниските мита, приети от управляващите ни след 1997 г. заради сателитния ни инфантилизъм и под натиска на чужди интереси. Тези мита също убиха създаването на повече работни места от родните производители.

Опиянявахме се от Запада, от приватизацията на държавата, отворените граници, свободното движение на хора, което се оказа изсмукване на квалифицираната ни работна сила, но тъкмо това ни хвърли в демографската пропаст. Станахме жертва на собствения си цивилизационен избор, на дрогиране от заблуди, на които помътнелият ни мозък се е радвал като наркоман на поредната доза.

За демографията може да се говори още много. Засега само БСП с нейната "Визия за България" осъзнава драмата и предлага мерки. Обръщението на президента Радев дава основание да се надяваме, че политическият ни елит най-после наистина ще се самоалармира за заплахата. Мерките срещу нея е време да бъдат разгледани и то на не едно заседание на КСНС. На страната ни трябва "Бърза помощ" от кратко-, но и дългосрочна, спасителна програма.

КЕВР: Компенсации за абонатите за некачествен ток

автор:Дума

visibility 236

/ брой: 107

Иска се забрана за внос и на укрйинско олио

автор:Дума

visibility 242

/ брой: 107

ЕК одобри 77 млн. евро за райони с висока безработица

автор:Дума

visibility 179

/ брой: 107

Социология за мошеници

автор:Александър Симов

visibility 288

/ брой: 107

Низ от скандали

автор:Евгени Гаврилов

visibility 224

/ брой: 107

Конституцията не е просто хартия

автор:Дума

visibility 212

/ брой: 107

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ