27 Януари 2020понеделник02:29 ч.

Депутатите задължиха кабинета да има план за развитието на медиите

автор:Дума

visibility 511

До 31 март правителството трябва да изготви план за развитието на медийната среда в България. Това решиха депутатите,  след бурни разисквания за свободата на медиите у нас, инициирани от БСП. Приетото решение предвижда още планът да съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост. Решението бе част от проекта за разисквания за свободата на словото и бе внесен от "БСП за България".

Първоначалното предложение на социалистите бе Министерски съвет до 1 февруари 2020 г. да предложи на Народното събрание стратегия за развитието на медийната среда в България. По предложение на Тома Биков от ГЕРБ проектът на решение претърпя редакционна поправка и вместо стратегия, правителството ще трябва да предложи план за развитието на медийната среда в страната, а срокът за изготвянето му ще е до 31 март 2020 г.

Законодателството трябва да гарантира редакционната независимост на медиите, категоричен бе Антон Кутев от левицата, който е член на медийната комисия в НС. Той напомни, че проблемите с финансирането на обществените медии и с тяхната независимост не са от вчера.  Логиката, че медиите в България са свободни и могат да правят каквото искат, не е съвсем вярна. Не бих претендирал да има намеса в редакционните политики на медиите – точно обратното. Смятам, че законодателството в България има нужда от развитие, с което да се гарантира редакционната независимост, аргументира се Кутев. И подчерта, че правителството и Народното събрание имат много голяма отговорност към обществените медии, защото тяхната функция по закон е по-различна.

Социалистът отвори отново темата за т.нар. Фонд „Радио и телевизия“.  От 1998 година насам никой не посмя да задейства Фонд „Радио и телевизия“, който е направен по модела на БиБиСи за финансиране – т.е. да не зависи по никакъв начин от управлението, подчерта народният представител от левицата. Кутев отбеляза, че имаме проблем в начина, по който се финансират обществените медии, защото всяка година директорите им застават „на колене“ пред управляващите и от това, разбира се, изпадат в зависимости.

Управляващите трябва да гарантират прозрачността на медиите, убеден е зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Той обясни, че е наложително правителството  да не използва Закона за радиото и телевизията за брутални препирни и нападения.  Управляващите трябва  да преустановят собствените си намеси в медиите, като например големите ресурси, които правителството разпределя под формата на реклама по различни програми. Там е  нужна много повече прозрачност, допълни Зарков. И добави, че трябва обществените медии да бъдат гарант на плурализма.

Свободата на словото не работи така – да дойде външен експерт, за да оправи ситуацията ни, включи се в дебата Александър Симов. Той отбеляза, че от 2017 година това е трети или четвърти опит да се дебатира сериозно по проблема със свободата на словото в България. Досега в повечето случаи използвахме отчета на СЕМ. Не смятам, че това досега се получи – всеки път тук получавахме един и същ отговор, перифраза на словото на Бойко Борисов – свободата на словото е проблем на самите журналисти и няма защо ние да я поставяме на дневен ред, коментира Симов.

Жълт код за поледици в 7 области на страната

автор:Дума

visibility 0

Българите доплащат най-много за лекарства

автор:Дума

visibility 76

Карлуково протестира срещу опасни отпадъци

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 17

Повече от 150 млн. лева укрити данъци за 2019-а

автор:Дума

visibility 73

ГЕРБ клатят валутния борд

автор:Дума

visibility 253

/ брой: 17

Колекторските фирми с нова измама

автор:Дума

visibility 147

/ брой: 17

Работодатели: Без отпуск за дните в майчинство

автор:Дума

visibility 222

/ брой: 17

Коронавирусът в Китай става все по-опасен

автор:Дума

visibility 98

/ брой: 17

Сеизмолог прогнозира нови трусове в Турция

автор:Дума

visibility 93

/ брой: 17

Кратки новини

автор:Дума

visibility 100

/ брой: 17

Хазартът е социален бич

visibility 127

/ брой: 17

Как Ревизоро стана Язовиро

автор:Юлия Кулинска

visibility 314

/ брой: 17

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ