29 Септември 2020вторник17:23 ч.

Депутатите задължиха кабинета да има план за развитието на медиите

автор:Дума

visibility 925

До 31 март правителството трябва да изготви план за развитието на медийната среда в България. Това решиха депутатите,  след бурни разисквания за свободата на медиите у нас, инициирани от БСП. Приетото решение предвижда още планът да съдържа и модел за финансиране на обществените медии, гарантиращ финансовата и редакционната им независимост. Решението бе част от проекта за разисквания за свободата на словото и бе внесен от "БСП за България".

Първоначалното предложение на социалистите бе Министерски съвет до 1 февруари 2020 г. да предложи на Народното събрание стратегия за развитието на медийната среда в България. По предложение на Тома Биков от ГЕРБ проектът на решение претърпя редакционна поправка и вместо стратегия, правителството ще трябва да предложи план за развитието на медийната среда в страната, а срокът за изготвянето му ще е до 31 март 2020 г.

Законодателството трябва да гарантира редакционната независимост на медиите, категоричен бе Антон Кутев от левицата, който е член на медийната комисия в НС. Той напомни, че проблемите с финансирането на обществените медии и с тяхната независимост не са от вчера.  Логиката, че медиите в България са свободни и могат да правят каквото искат, не е съвсем вярна. Не бих претендирал да има намеса в редакционните политики на медиите – точно обратното. Смятам, че законодателството в България има нужда от развитие, с което да се гарантира редакционната независимост, аргументира се Кутев. И подчерта, че правителството и Народното събрание имат много голяма отговорност към обществените медии, защото тяхната функция по закон е по-различна.

Социалистът отвори отново темата за т.нар. Фонд „Радио и телевизия“.  От 1998 година насам никой не посмя да задейства Фонд „Радио и телевизия“, който е направен по модела на БиБиСи за финансиране – т.е. да не зависи по никакъв начин от управлението, подчерта народният представител от левицата. Кутев отбеляза, че имаме проблем в начина, по който се финансират обществените медии, защото всяка година директорите им застават „на колене“ пред управляващите и от това, разбира се, изпадат в зависимости.

Управляващите трябва да гарантират прозрачността на медиите, убеден е зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Той обясни, че е наложително правителството  да не използва Закона за радиото и телевизията за брутални препирни и нападения.  Управляващите трябва  да преустановят собствените си намеси в медиите, като например големите ресурси, които правителството разпределя под формата на реклама по различни програми. Там е  нужна много повече прозрачност, допълни Зарков. И добави, че трябва обществените медии да бъдат гарант на плурализма.

Свободата на словото не работи така – да дойде външен експерт, за да оправи ситуацията ни, включи се в дебата Александър Симов. Той отбеляза, че от 2017 година това е трети или четвърти опит да се дебатира сериозно по проблема със свободата на словото в България. Досега в повечето случаи използвахме отчета на СЕМ. Не смятам, че това досега се получи – всеки път тук получавахме един и същ отговор, перифраза на словото на Бойко Борисов – свободата на словото е проблем на самите журналисти и няма защо ние да я поставяме на дневен ред, коментира Симов.

С близо 40% по-малко сме пътували в чужбина през август

автор:Дума

visibility 107

Властта се готви да надхвърли дефицита от 3%

автор:Дума

visibility 323

/ брой: 184

Банките продължават да вдигат такси и комисиони

автор:Дума

visibility 368

/ брой: 184

До 50 хил. лв. глоба при измама за качеството на алкохола

автор:Дума

visibility 216

/ брой: 184

Застреляха журналист в Хондурас по време на живо предаване

автор:Дума

visibility 77

Транспортна стачка в Германия

автор:Дума

visibility 118

Огледайте се: ДПС е навсякъде

автор:Дума

visibility 155

50-ият Конгрес на БСП избра ръководните органи на партията

автор:Дума

visibility 1160

/ брой: 184

Хармонична София - мечта или реалност

автор:Деси Велева

visibility 373

/ брой: 183

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ