20 Февруари 2020четвъртък19:15 ч.

Сборник

Димитър Благоев в "Българска класика"

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 1564

Сто двайсет и първата книга в поредицата "Българска класика" е сборникът "Нашите апостоли" със статии, есета, литературна критика, исторически и философски съчинения и мемоари на Димитър Благоев, който пусна на книжния пазар издателство "Захарий Стоянов". По право Дядото заема мястото си в българската литературна класика, защото той е не само патриарх на социализма у нас и основател на социалистическата партия, но и един от най-големите български политически мислители от края на ХIХ и началото на ХХ век, интересен философ-естет, литературен критик и изследовател на литературната история, блестящ полемист. И тъкмо затова Димитър Благоев се нуждае от нов прочит, както пише Панко Анчев, "ала не за да се отрича или повторно възхвалява, а да се разбере начинът на мислене на епохата, в която протича драматично социално разслоение и се зараждат сериозни политически колизии. Много от явленията и тенденциите той успя да предвиди". В наше време много негови идеи, които допреди две десетилетия бяха просто "сенки от миналото", сега заради скоростта на новите обществени процеси и растящото социално разслоение стават отново актуални.
Книгата "Нашите апостоли", която носи заглавието на едноименната студия на Дядото, съдържа още статиите му за Христо Ботев, историческия очерк "Царството на чардафоните", мемоарите "Кратки бележки из моя живот" и "Учителйо Динката", портрета на Георги Кирков, литературно-критическите отзиви "Животът и литературата", "Литературното сътрудничество в България", "Що е изкуство?" и "Еротика и социализъм", както и някои от главните му философски и политически съчинения - "Що е социализъм и има ли той почва у нас?", "Pro domo sua", "Марксизъм или бернщайнианство", "Плеханов и Парвус", "Magister dixit" и др.
Съставител е д-р Димитър Генчев, който е автор и на "Патриархът" - една от трите статии в "Думи за Димитър Благоев". Другите са "Полемика и партийност" на Иван Гранитски и "Историята и изкуството като съюзници на идеологията и политическата истина".

БСП настоява за по-голям контрол върху бизнеса с отпадъци

автор:Дума

visibility 168

/ брой: 35

Камионите и автобусите ще плащат за само 3 хил. км пътища

автор:Дума

visibility 178

/ брой: 35

Увеличиха се държавите срещу пакета "Мобилност"

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 35

Изчезването на насекоми е опасно и за човека

автор:Дума

visibility 89

ЕС започва трудна битка за разпределяне на 10-годишен бюджет

автор:Дума

visibility 102

Българка е сред жертвите на стрелбата в Германия?

автор:Дума

visibility 241

Над 200 коли се удариха във верижна катастрофа в Канада

автор:Дума

visibility 894

Наричате ги бандити, а те са светци...

автор:Христо Георгиев

visibility 727

/ брой: 35

Езиковото измерение на упадъка

автор:Любомир Калев

visibility 460

/ брой: 35

Датата

автор:Дума

visibility 126

/ брой: 35

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ