07 Април 2020вторник09:33 ч.

ново:

#ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО #ОСТАНЕТЕ СИ ВКЪЩИ #ОТГОВОРНИ ЗАЕДНО

Сборник

Димитър Благоев в "Българска класика"

/ брой: 24

автор:Дума

visibility 1588

Сто двайсет и първата книга в поредицата "Българска класика" е сборникът "Нашите апостоли" със статии, есета, литературна критика, исторически и философски съчинения и мемоари на Димитър Благоев, който пусна на книжния пазар издателство "Захарий Стоянов". По право Дядото заема мястото си в българската литературна класика, защото той е не само патриарх на социализма у нас и основател на социалистическата партия, но и един от най-големите български политически мислители от края на ХIХ и началото на ХХ век, интересен философ-естет, литературен критик и изследовател на литературната история, блестящ полемист. И тъкмо затова Димитър Благоев се нуждае от нов прочит, както пише Панко Анчев, "ала не за да се отрича или повторно възхвалява, а да се разбере начинът на мислене на епохата, в която протича драматично социално разслоение и се зараждат сериозни политически колизии. Много от явленията и тенденциите той успя да предвиди". В наше време много негови идеи, които допреди две десетилетия бяха просто "сенки от миналото", сега заради скоростта на новите обществени процеси и растящото социално разслоение стават отново актуални.
Книгата "Нашите апостоли", която носи заглавието на едноименната студия на Дядото, съдържа още статиите му за Христо Ботев, историческия очерк "Царството на чардафоните", мемоарите "Кратки бележки из моя живот" и "Учителйо Динката", портрета на Георги Кирков, литературно-критическите отзиви "Животът и литературата", "Литературното сътрудничество в България", "Що е изкуство?" и "Еротика и социализъм", както и някои от главните му философски и политически съчинения - "Що е социализъм и има ли той почва у нас?", "Pro domo sua", "Марксизъм или бернщайнианство", "Плеханов и Парвус", "Magister dixit" и др.
Съставител е д-р Димитър Генчев, който е автор и на "Патриархът" - една от трите статии в "Думи за Димитър Благоев". Другите са "Полемика и партийност" на Иван Гранитски и "Историята и изкуството като съюзници на идеологията и политическата истина".

565 са случаите на коронавирус у нас

автор:Дума

visibility 22

Депутатите актуализираха бюджета

автор:Дума

visibility 166

Отмениха вечерния час в Стара Загора

автор:Дума

visibility 1346

Провал в срещата на ОПЕК+ може да свали петрола под 10 долара

автор:Дума

visibility 167

/ брой: 66

Доверието в промишлеността се срина през март

автор:Дума

visibility 130

/ брой: 66

ЕК: България не трябва да спира сезонните работници

автор:Дума

visibility 124

/ брой: 66

Борис Джонсън е приет в интензивно отделение

автор:Дума

visibility 273

833 починали от коронавирус във Франция за денонощие

автор:Дума

visibility 159

Норвегия овладя коронавируса

автор:Дума

visibility 315

Спад на заразата в няколко държави

автор:Дума

visibility 217

/ брой: 66

Боковирусът се развилня

автор:Велислава Дърева

visibility 475

/ брой: 66

Датата

автор:Дума

visibility 141

/ брой: 66

Георги Гьоков: Заради бълхата изгорихме юргана

автор:Аида Паникян

visibility 1121

/ брой: 65

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ