26 Октомври 2020понеделник15:51 ч.

Злободневно

Дивечът и автомобилите

/ брой: 120

автор:Милчо Андреев

visibility 2196

Преди време станах неволен свидетел на един инцидент: на междуградско шосе шофьор сгази сърне, изскочило в здрачевината ненадейно от съседната гора. Някой може би ще каже: голяма работа - и хора загиват под колелата на автомобилите, но това не значи, че трябва да ги спрем. Този случай ми припомни една снимка на немския фотограф Фридс-Мирке Конрад, спечелила златен медал на международна ловна фотоизложба. Беше хванал доста мил момент - гъска с малките си пресича шосето, а лека кола е спряла, давайки път на животните. Какво да се прави - "разни хора, разни идеали"!
Днес у нас броят на моторните превозни средства се увеличава с огромна бързина. Дивите животни също не са малко. Конфликтът е като че ли неизбежен, но нали се досещате от кого се очаква да прояви разум, търпение, внимание...
Основната причина да излизат дивите животни на автомобилните шосета е търсенето на храна (особено зиме). А там за ядене винаги може да се намери нещо. Някои птици правят прашни бани. Не са без значение и локалните миграции (например преминаването от една в друга горска местност, разделени от шосе). Да не говорим пък за сезонните премествания на дивеча.
В много европейски държави отдавна вече се вземат сериозни мерки срещу този род инциденти. Освен съответния знак в Русия например се поставят чучела на някои дивечови видове; другаде използват прибори, възпроизвеждащи тревожни птичи крясъци, лисичи лай. На някои места в Германия слагат огради, по които тече слаб електрически ток.
Крайпътните дървета в Швейцария отдавна вече се облепват със светлоотразяващо фолио, чиито отблясъци при осветяване от автомобилните фарове прогонват дивеча от шосето. Там могат да се видят и знаци: "Внимание, зайци!" По австрийските автомагистрали се поставят специални рефлектори - при осветяването те отразяват червена светлина встрани от пътя. И по този начин дивечът се пропъжда. Там, където има такива отражатели, произшествията с диви животни са намалели с 80 на сто. Сред дивите животни, изобразявани върху пътните знаци по световните шосета, първенство държат елените, зайците и таралежите. Даже някъде могат да се видят допълнителни табели с надпис: "Молим, не ни мачкайте!" По пътищата на Германия има изображения и на разперили огромни криле орли, на жаби и гущери. По афганистанските и пакистанските шосета се поставят знаци, на които са изобразени магарета и камили. Това са предупреждения за водачите на моторни превозни средства, че са възможни опасни срещи с тези животни. Подобни знаци, но с изображения на слонове, се поставят по някои африкански пътища. Ако шофьорът не вземе мерки, това може да му струва твърде скъпо.
Има подобни знаци и в България, но дали сме дорасли да ги забележим и да съхраним дивия живот, излязъл на пътя? Или ще продължаваме безсмислените убийства на таралежи, язовци, лалугери, зайци, невестулки и какво ли не още - кървав данък, който простотията ни взема от беззащитната природа.
 

Кога PCR тестът е най-достоверен?

автор:Дума

visibility 0

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е с коронавирус

автор:Дума

visibility 32

МЗ: Отрицателен PCR тест не отменя карантината

автор:Дума

visibility 74

Собственици на затворени барове искат държавни компенсации.

автор:Дума

visibility 86

1/3 от фирмите отчитат спад на приходите заради COVID-19

автор:Дума

visibility 53

Нинова: Бюджет 2021 ипотекира бъдещето ни

автор:Дума

visibility 454

/ брой: 203

Плевнелиев иска да регистрира работодателска организация

автор:Дума

visibility 398

/ брой: 203

Ще внасят американско ядрено гориво

автор:Дума

visibility 384

/ брой: 203

Медици описаха профила на пациентите, кото прекарват тежко COVID

автор:Дума

visibility 370

Убил Иванчо майка си, пък викнал да плаче

автор:Велиана Христова

visibility 575

/ брой: 203

Такса смет - вечният преследвач

автор:Деси Велева

visibility 319

/ брой: 203

 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. За повече информация можете да прочетете нашата политика за бисквитките и политиката ни за поверителност.

ПРИЕМАМ